Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Comença una intensa campanya contra el mosquit al Delta

El COPATE manté els calendaris de tractament de la mosca negra que es prendran la setmana que ve

El COPATE ha iniciat els tractaments contra el mosquit als espais naturals del delta de l’Ebre. La campanya s’ampliarà de 3 a 4 tractaments i també es passarà de 3.000 a 4.000 hectàrees tractades als arrossars perimetrals als municipis – treball que es farà al juny-. Els temporals de l’hivern i les pluges d’aquesta primavera han incrementar les zones amb aigua estancada i “caldrà redoblar esforços perquè el tractament tingui efecte”. Tot i la incertesa dels primers moments de l’estat d’alarma per la covid-19, els serveis de salubritat es van considerar essencials i s’han mantingut els calendaris. La setmana vinent es faran també els mostrejos al riu Ebre per poder fer el segon tractament contra la mosca negra, la setmana següent.

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) va iniciar aquest dilluns el tractament contra el mosquit en els espais naturals del Delta. Amb una avioneta, es van tractar 220 hectàrees a l’hemidelta esquerre, que acumula més noves zones inundades arran dels temporals, i es ruixa aquest dimarts i dimecres els espais de l’hemidelta dret. El COPATE preveu que serà una campanya intensa perquè amb l’acumulació de pluja durant la primavera i després del temporal Gloria i les inundacions que va provocar, hi ha més espais amb aigua estancada on poden els focus larvaris poden tenir més incidència.

“Hi ha Delta canviant, amb més zones d’aigua embassada, sobretot l’hemidelta esquerre i també al dret, als calaixos de Buda o al terme de la Ràpita, al Trabucador. Els efectes del temporal sumats als aiguats continuats que tenim, deixa un Delta en més zones humides i haurem de redoblar esforços perquè els tractaments tinguin efecte”, ha assenyalat Joan Alginet, president del Consorci. Enguany en lloc de 3 tractaments se’n faran 4.

El pressupost per als serveis de salubritat del COPATE ha augmentat amb més aportació de la Generalitat, que en paga la meitat, i la Diputació de Tarragona, que en paga una quarta part. La resta va a càrrec dels ajuntaments del Delta. Aquest mateix model es va proposar als municipis de la ribera de l’Ebre per augmentar el pressupost dels tractaments contra la mosca negra. S’estava negociant també, davant els dubtes d’algunes poblacions, que la Diputació oferís ajudes per assumir aquest cost als municipis. Alginet ha apuntat que superat el confinament i la crisi sanitària es reprendran aquestes converses com també les del nou model de conveni que es reclama perquè les campanyes de la mosca negra no estiguin condicionades a temps administratius i traves burocràtiques que en retarden l’inici, i en conseqüència, l’efectivitat.

Enguany per segona vegada en 14 campanyes, el tractament de la mosca negra es va poder començar a l’hivern, com recomanen els tècnics. Els mostrejos posteriors a aquell primer tractament del mes de febrer va evidenciar la poca presència de larves, també per l’arrossegament d’algues amb les crescudes del riu durant els temporals. La setmana vinent es faran els mostrejos previs per començar el segon tractament la setmana següent, als volts del 20 d’abril.

El mosquit i el canvi climàtic
El COPATE i el Parc Natural del Delta de l’Ebre assenyalen que amb el canvi climàtic, el mosquit trobarà cada cop més un hàbitat idoni i òptim per a reproduir-se. Amb més inundacions, temperatures més altes i zones on serà més difícil accedir-hi per terra, l’escenari dels serveis de salubritat es complicarà. Alginet ha insistit que caldrà seguir augmentant les previsions de tractament de més espais naturals i més arrossars perquè també poden aparèixer altres obstacles amb controls de salut i alimentaris més restrictius que puguin limitar els tractaments aeris o els tipus de productes utilitzats. “És un debat que està sobre la taula i ho hem de regular de la millor manera possible”, ha apuntat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Xarxa de Santa Tecla col·labora en l’estudi del doctor Oriol Mitjà sobre el coronavirus

Notícia següent

Ja es poden consultar les bases del VI Premi Internacional de Gravat Xilogràfic ‘ LA TORRE DE L’ENCENALL’

Notícies relacionades