Humana ha recuperat 4.308 Kg de tèxtil usat a la Bisbal del Penedès el primer semestre de 2019

Això representa un estalvi de 13 tones de CO2 a l’atmosfera i un augment del 25% respecte al mateix període de 2018

Imatge d'una treballadora d'Humana. Foto: Cedida

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recuperat 4.308 Kg de tèxtil usat a la Bisbal del Penedès el primer semestre del 2019. Segons Humana això representa un estalvi de 13 tones de CO2 a l’atmosfera i un augment del 25% respecte al mateix període de l’any anterior (3.457 Kg). Aquest registre equival a 8.900 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades.

En l’actualitat, a la Bisbal, hi ha quatre contenidors d’Humana on es diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil, duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper. La roba dipositada als contenidors d’Humana té dues destinacions: al voltant del 52% es tracta a les plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. Les peces tractades tenen les següents destinacions:

  • El 52% es destina a la reutilització: el 13% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus baixos per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció).
  • El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

Segons Humana, La gestió del residu tèxtil genera ocupació verda i contribueix a l’economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. A més, segons fonts d’Humana, després de més de tres dècades d’activitat, 2,4 milions de persones s’han vist involucrades en els programes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud i s’han destinat és de 30 milions d’euros per a la formació de professors de primària, impulsar l’agricultura sostenible o lluitar contra el VIH/SIDA, entre altres accions.