El Consell Comarcal del Baix Penedès obre les inscripcions a L’Acredita’t

L'Acredita't et permet reconèixer, avaluar i acreditar les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o de vies no formals de formació

Aquest dijous dia 13 de setembre arrenquen les inscripcions de la nova convocatòria de l’Acredita’t, un procediment per a reconèixer, avaluar i acreditar les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o de vies no formals de formació.

Si les competències professionals avaluades al treballador no aconsegueixen completar les qualificacions recollides en algun títol de formació professional o certificat de professionalitat, es realitza una acreditació parcial acumulable. D’aquesta manera, si vol, el treballador podrà completar la seva formació per a l’obtenció del corresponent títol o certificat.

Aquest procediment es fa des de l’Institut Català de les Qualificacions Professionals (ICQP) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i compta amb Punts d’informació i orientació arreu del territori, consulta’ls aquí. A la comarca, el punt d’informació i orientació de l’Acredita’t és a l’ Oficina Jove del Baix Penedès (C/ Àngel Guimerà, 17 del Vendrell, 977157157, [email protected]).

Els requisits de participació són: tenir la nacionalitat espanyola o un dels documents següents: certificat de registre de ciutadania comunitària targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor, així com també tenir 20 anys complerts el 30 de setembre de 2018, tenir experiència laboral (com a treballador assalariat, autònom, voluntari o becari) o haver fet formació no formal, relacionades amb les competències professionals dels àmbits que es volen acreditar.

Cal tenir, en els últims 10 anys (transcorreguts abans del 30 de setembre de 2018) 3 anys d’experiència laboral amb un mínim de 2.000 hores treballades en total, o almenys 300 hores de formació no formal.

Les places convocades per àmbits (781 places en total) són les següents:
– Dependència i teleassistència (341 places): per a personal que treballa en l’atenció a persones en situació de dependència tant en domicili com en institucions socials o mitjançant teleassistència. Es convoquen les següents unitats de competència: atenció sociosanitària a persones en el domicili, atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials i gestió de trucades de teleassistència.
– Instal·lacions elèctriques i automàtiques (220 places): s’adreça a instal·ladors del camp de les instal·lacions de telecomunicacions, instal·lacions elèctriques de baixa tensió i solars fotovoltaiques. Les unitats de competència que es convoquen són: muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió, muntatge i manteniment d’infraestructures de telecomunicació en edificis, muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques.
– Activitats físiques i esportives i Socorrisme (220 places): per a persones amb experiència en programació, direcció i dinamització d’activitats de condicionament físic i en la prevenció d’accidents i vigilància en l’entorn aquàtic. Es convoquen les unitats de competència següents: condicionament físic en sala d’entrenament polivalent (SEP), condicionament físic en grup amb suport musical, fitness aquàtic i hidrocinèsia, instrucció en ioga, socorrisme en instal·lacions aquàtiques i socorrisme en espais aquàtics naturals.

El calendari del procediment d’acreditació de competències professionals és del 13 al 30 de setembre. Les preinscripcions, que es podran fer al web http://acreditat.gencat.cat/ca/, es fan per un únic àmbit i l’assignació de places es fa per rigorós ordre d’entrada.
Projecte pilot per facilitar l’obtenció del títol de grau mitjà d’Atenció a persones en situació de dependència.

Paral·lelament, per incentivar la qualificació professional dels treballadors i treballadores que han acreditat unitats de competència en procediments d’avaluació i acreditació de competències professionals en l’àmbit de la dependència i de la teleassistència, es du a terme un projecte pilot de formació complementària, en centres que depenen del Departament d’Ensenyament, amb la finalitat de facilitar la superació dels mòduls del cicle formatiu de grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència.

Per participar-hi cal presentar la sol·licitud de preinscripció a l’institut escollit del 12 al 30 de setembre de 2018, ambdós inclosos. Només es pot presentar una sol·licitud de preinscripció per persona.