Atracció cap al superior: l’eròtica de poder

0
749
Circ Raluy Legacy 728×90
veronica_vivero
Verónica Vivero. Psicòloga i sexòloga

Històricament, hem pogut conèixer l’increïble efecte afrodisíac que té per moltes persones el poder, resultant font de frustració i grans disputes per uns, així com, l’aliment d’una possible sexualitat voraç, per d’altres. Quan parlem d’eròtica de poder, a què ens estem referint? Existeix un patró de personalitat o a tots ens pot passar? Parlem-ne

Què entenem per eròtica de poder
L’eròtica de poder és aquella atracció i/o fascinació cap a una persona que situem en una escala superior a nosaltres, bé sigui, per qüestió econòmica o pel càrrec que té, per tant, no només és una qüestió de tipus monetari, parlem per exemple, de la relació que es podria establir entre un professor/alumne, el cap de treball vs. el treballador o, amb una persona amb més edat que nosaltres, entenent aquesta com una diferència de 15 anys o superior.

Perfil del poderós
La persona que exerceix el rol de “poderós” seria el fort del vincle. Generalment té una personalitat que li reporta certa seguretat a l’altre. Solen ser persones amb cert carisma i atractiu personal. Dots d’habilitats socials i confiança en un mateix, que fa despertar l’admiració de l’altre.

Perfil del subordinat
Solen ser persones insegures, generalment més joves que cap al qui senten atracció i que busquen protecció i seguretat en l’altre. Hi ha qui parla d’una qüestió de maduresa, però molts “s’enganxen “a aquests tipus de vinculacions que resulten altament addictives.

És l’eròtica de poder font de vincle patològic?
L’eròtica de poder pot fomentar les relacions de subordinació cap a l’altre, ja que no es basa en un amor real, sinó en una admiració cap a l’altre i per tant, pot resultar font de relacions tòxiques.
Són amors molt passionals que generalment no solen tenir un bon pronòstic. Tot i això existeix un percentatge de gent que es manté en el temps i arriba a consolidar una relació fructífera.

Objectius terapèutics
L’objectiu terapèutic a treballar és que la persona se situï com a prioritat en la seva vida i que aprengui a diferenciar l’admiració de l’amor real cap a l’altre. Que aprengui que estimar no és igual a patiment i que no ho confongui amb una simple atracció sexual. Si la persona és capaç de diferenciar-ho i de dissociar el que seria un fet puntual aïllat d’una relació de llarga durada, el pronòstic serà altament favorable.

Podeu contactar amb Verónica Vivero a través de:

www.presbiciaemocional.com

https://www.facebook.com/PresbiciaEmocional

https://twitter.com/veronica_vivero

e-mail: vvivero@copc.cat

FER UN COMENTARI