El proper dissabte 20 d’abril es presentarà el llibre “La Eléctrica del Panadès”

Es tracta d’una visió actualitzada de la monografia de Francisco Saumoy que inclou imatges i plànols inèdits

0
135
Imatge del llibre. Foto: Cedida

L’1 de desembre de 1918, “dia de joia per aquesta vila” s’encenia per primera vegada una bombeta elèctrica a la Bisbal del Penedès. La llum elèctrica havia arribat. Just al cap d’un mes, el gener de 1919, els impulsors que havien fet possible aquella empresa es constituïen en societat sota el nom de “La Eléctrica del Panadès”.

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès commemora el centenari de l’arribada de la llum elèctrica a la Bisbal amb l’edició d’una monografia sobre “La Eléctrica del Panadès” basada en el text pòstum del bisbalenc Francisco Saumoy Calbet, antic gerent de l’empresa responsable de l’electrificació de la meitat del Baix Penedès. La presentació del volum tindrà lloc el dissabte 20 d’abril, a les 19h, al Centre Municipal de Cultura i s’emmarca dins del programa d’activitats de Sant Jordi 2019. L’acte comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Carme Mansilla, que ha redactat la introducció d’aquesta edició.

El llibre, ofereix una visió actualitzada de la monografia de Francisco Saumoy, a qui també se li ret homenatge fent referència al seu paper en la història de l’empresa bisbalenca que va portar la llum a bona part de la comarca. La monografia, que inclou imatges i plànols inèdits, fa palès el treball què va suposar l’electrificació i deixa constància de com va canviar la forma de vida dels bisbalencs i dels baixpenedesencs al segle XX. D’altra banda, aquesta edició, que ha anat a càrrec dels serveis tècnics de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, persegueix l’objectiu de deixar constància d’un moment clau en la història del municipi i explicar la importància que va tenir “La Eléctrica”, l’empresa responsable de l’electrificació de la vila i de bona part de la comarca, ja que en els anys posteriors, va portar també l’electricitat, per primera vegada, a Santa Oliva, Albinyana, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, Banyeres, La Juncosa del Montmell i Castellví de la Marca, fins a ser absorbida per Fecsa el 1974.

Així doncs el llibre d’aquest Sant Jordi, “La Eléctrica del Panadés. L’empresa bisbalenca que electrificà la comarca”, complementa la monografia de Saumoy amb un estudi històric previ, realitzat per l’historiador bisbalenc Jordi Ferran. El treball de Ferran ha permès dibuixar el panorama que hi havia a la Bisbal abans que hi arribés la llum i reconstruir les primeres passes de l’electrificació de la comarca. D’altra banda, l’historiador bisbalenc també ha aprofundit en l’estudi de les beceroles de “La Eléctrica” i la seva relació amb diversos pobles de la comarca, una informació que complementa el text de Saumoy i que s’inclou a la monografia que es presentarà el proper 20 d’abril.

FER UN COMENTARI