Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Torredembarra ja té a punt l’eina per combatre les violències sexuals en espais festius

Avatar photo

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra del proper 20 de febrer tractarà l’aprovació i implementació del Protocol d’actuació davant violències sexuals en espais festius a proposta de la Regidoria d’Acció Social. Aquest protocol respon al compromís de treballar per erradicar qualsevol tipus de violència i la voluntat de desplegar polítiques contres les violències que pateixen les dones, incloses totes aquelles persones que pateixen discriminació per la seva diversitat sexual o de gènere al municipi.

L’objectiu principal d’aquest Protocol és aportar un recurs tècnic que serveixi com a eina per combatre les violències sexuals als espais d’oci festiu i generar així, espais de llibertat. Concretament, ha de servir i ser implementat a les festes populars i espais d’oci festiu de Torredembarra.

La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que per poder implementar el Protocol amb qualitat s’han planificat un seguit d’actuacions a partir d’aquest 2020. Els compromisos per a enguany són els següents: crear la comissió de seguiment per avaluar i millorar el Protocol; adherir-se al Manifest per unes festes lliures d’agressions sexistes, desenvolupat al Protocol, així com al “Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat de Catalunya”; implementar la campanya comunicativa desenvolupada al Protocol, i un decàleg sobre com informar sobre situacions de violència sexual. També s’adopten els compromisos d’implementar les formacions mínimes previstes al Protocol, desenvolupar el marc normatiu per garantir que un requisit que han de complir les empreses de seguretat que contracti l’Ajuntament per a festes populars és que han d’estar adherides al Protocol de la Generalitat i desenvolupar el marc normatiu corresponent perquè les entitats que vulguin organitzar festes als espais públics de Torredembarra garanteixin que una persona de l’entitat hagi rebut la formació mínima d’agent detector.

La coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, ha explicat com es van iniciar els treballs de redacció del Protocol l’any passat i tota la tasca desenvolupada al llarg d’aquest any, tot destacant que els principis rectors són l’espai de llibertat; la corresponsabilitat; l’atenció prioritària; el rebuig de les agressions; la sensibilitat, cura i bon tracte; no culpabilitzar les persones que pateixen agressions, la confidencialitat de les dades personals i la publicitat del recurs tècnic.

Tot i que el Protocol encara no estarà implementat, en algunes activitats festives ja s’han instal·lat els punts lila i multicolor. Aquest és el cas de la propera festa de Carnaval en què s’ubicarà un Punt Lila i Multicolor a l’envelat de l’aparcament de Mañé i Flaquer, la nit de dissabte a diumenge. A més, hi haurà tres parelles voluntàries d’agents detectors d’agressions sexistes i homòfobes, que ja s’han format prèviament.

La coordinació ha anat a càrrec de la Regidoria d’Acció Social, amb la participació també de l’equip de l’Observatori Noctàmbul@s en la coordinació, redacció i dinamització del Protocol. El grup motor l’ha constituït membres de la Corporació, personal tècnic de l’administració i membres de l’Associació LGTBIQ, i a la comissió participativa hi han pres part membres de diferents entitats, centres docents i establiments d’oci nocturn. El treball realitzat compta amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Carnaval Xic'S arriba a Salou amb un caràcter solidari a favor de l'Associació AiguaMarina

Notícia següent

El Carnaval arriba a Tortosa

Notícies relacionades