Dimecres, 17 d'abril de 2024
És notícia

La Biblioteca Mestra Maria Antònia, exemple de treball per la inclusió social

Avatar photo

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra és un exemple de treball per la inclusió social amb perspectiva comunitària. Així ha estat com l’ha definit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha visitat aquest matí la biblioteca per conèixer els projectes que desenvolupa aquest equipament en l’àmbit de la inclusió social. La visita s’ha s’emmarcat en la celebració dels deus anys de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, una biblioteca inclusiva que desenvolupa projectes de forma transversal en col·laboració amb entitats i associacions per aconseguir la igualtat d’oportunitats i la visibilització dels col·lectius amb risc d’exclusió social.

El conseller ha assenyalat que la millor manera de fer inclusió social és ser conscients de la diversitat existent i adaptar-se. En aquest sentit, ha assenyalat que la cultura és l’espai clau per assolir la veritable igualtat d’oportunitats.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la regidora de Cultura i responsable de la Biblioteca, Núria Batet; el regidor d’Acció Social, Lluís Suñé, i altres membres de la Corporació Municipal i autoritats han acompanyat el conseller en una visita en què ha pogut conèixer personalment els projectes més destacats en matèria d’inclusió de la mà de la directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Ana Merino, i de representants d’entitats i col·lectius implicats.

La programació i projectes més destacats d’inclusió social són l’espai d’acollida de famílies, els clubs de lectura per a totes les edats, especialment alguns d’exclusius de la biblioteca torrenca com el dirigit a infants de P4 i P5 o el club d’àrab per llegir i comentar clàssics en aquesta llengua. Un dels projectes estrella que ha pogut conèixer ha estat el Banc Blau, un nou espai de salut comunitària que surt al carrer cada mes. Es tracta d’una iniciativa que promouen professionals del Centre d’Atenció Primària de Torredembarra (CAP), amb la col·laboració de diversos col·lectius, entitats com l’Associació Matinada i altres professionals, entre aquests la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra. Cal tenir present que un dels nous reptes de l’assistència sanitària bàsica és practicar la prescripció social, és a dir millorar el benestar de les persones vinculant-les més a la comunitat i aconseguir baixar el consum de psicofàrmacs. En aquets sentit, la biblioteca de Torredembarra és pionera en haver esdevingut un espai d’aprenentatge amb rerefons social, el gran repte també de les biblioteques del futur.

Responsables i usuaris de la Fundació Onada (persones amb diversitat funcional i trastorn mental) també han explicat al conseller el projecte de voluntariat que desenvolupen a la biblioteca i responsables de Càritas a Torredembarra han donat a conèixer que posaran en marxa el préstec domiciliari de llibres per a persones grans que no es poden desplaçar a la biblioteca.

Un altre punt de la visita ha estat la Sala Jove on el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut les explicacions de la dinamitzadora de la sala. Aquest espai actua com a aula d’acollida i de promoció de diferents activitats dirigides a joves que fomenten la inclusió, l’empoderament de les dones, etc. Altres activitats inclusives que acull aquest equipament a la seva sala de formació són biblioteràpia, classes d’àrab del Pla Educatiu d’Entorn i ioga per a persones grans, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus es queda sense el festival FEC després de 20 anys

Notícia següent

Lleida, seu de la Mobile Week

Notícies relacionades