Una trentena de famílies de Montolivet i l’Ajuntament d’Olot creen una comunitat energètica al barri

Es posarà una instal·lació fotovoltaica de 32,4 kW a l'edifici de les antigues escoles per abastir-los

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L’Ajuntament d’Olot ha formalitzat l’adhesió a l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet, el pas previ a l’inici de les obres d’una instal•lació fotovoltaica de 32,4 kW que s’ubicarà a les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i que servirà per abastir una trentena de famílies, l’escola bressol i entitats socials del barri.
Es tracta d’una de les primeres comunitats energètiques de Catalunya de propietat privada i amb participació pública. El ple del consistori ha donat llum verda a engegar el procés, que permetrà generar uns 43.000 kWh l’any d’energia elèctrica renovable i un reducció de les emissions de 10,3 tones de CO2 anuals.
El projecte va néixer de la mà d’una veïna del poble, Elena Capdevila, que avui president l’entitat. Capdevila va rehabilitar casa seva a través del programa GarrotxaDomus i després de veure’n els beneficis, va decidir fer un pas més.

Ara ja compta amb una trentena de famílies i s’espera que en els propers mesos l’energia generada amb el projecte la puguin utilitzar aquests veïns, l’escola bressol del barri i els locals de les entitats socials de Montolivet.

El projecte té un cost aproximat de 60.000 euros i es cobrirà de forma proporcional a l’ús esperat que en farà cada associat. En el cas de l’Ajuntament és del 17% i la mitjana per família varia del 2% al 6% en funció del consum elèctric que disposin. La previsió és que el retorn mitjà de la inversió sigui de 9 anys, tot i que aquesta xifra es pot veure reduïda si es mantenen els preus a l’alça de l’electricitat.

Habitatge de promoció oficial

D’altra banda, el ple d’aquest dijous ha aprovat inicialment la modificació puntual del POUM del sector Sant Cristòfol, que permetrà iniciar el procés per a la construcció d’una promoció d’habitatge públic. El pressupost de l’any que compta amb una partida d’un milió d’euros per a la compra del terreny, que acollirà un total de 87 pisos.