La Ciutat de Girona

La UdG i el Patronat Call de Girona presenten un cicle de conferències sobre cinema i cultura jueva

El cicle es va iniciar el passat 23 de gener amb una conferència de Xavier Antich sobre la visió de l’Holocaust a través del cinema.

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona han donat el tret de sortida a la 21a edició el cicle de conferències sobre pensament i cultura jueva. Sota el títol “El món jueu a la gran pantalla. El cinema com a eina i com a pretext”, la proposta d’enguany aprofundeix en la relació entre el món jueu i el cinema, un vincle que ha generat narratives poderoses i imprescindibles per entendre la cultura i la història jueves.

Des de la creació de Hollywood com a indústria cinematogràfica fins a les pel·lícules que mostren la cruesa de l’Holocaust, el cinema ha estat una eina molt utilitzada per explicar històries, cultures i identitats que integren el món jueu contemporani. A través del setè art s’han teixit narratives sobre la cultura, el poble o la història jueva. El cicle proposa explorar d’on ve aquesta associació entre el cinema i el fet jueu.

El cicle es va iniciar el passat 23 de gener amb la conferència titulada “Pensar i mostrar el mal: l’Holocaust al cinema”, impartida pel professor de la UdG i president d’Òmnium Cultural, Xavier AntichLes següents conferències, que tindran lloc al Centre Bonastruc ça Porta entre el febrer i el maig, comptaran amb la participació d’experts com Imma Merino, Anna M. Garcia, Paula Kuffer i Jordi Dorca.

Des de 2010, totes les conferències són enregistrades i es poden reproduir o descarregar a través dels enllaços que posa a disposició del públic la UdG. Els cicles efectuats fins al present han tingut bona acollida per part del públic i han posat de manifest l’interès de la ciutadania per aquesta temàtica, així com la importància de la formació i la dinamització en els diversos aspectes que configuren la cultura i la història jueves al llarg del temps i arreu del món.

Una exposició tancarà el cicle de conferències

El cicle tindrà la seva continuació amb l’exposició “Jewishwood: La contribució jueva al naixement i a l’auge de Hollywood”, que s’inaugurarà a la primavera. L’exposició, comissariada per Jordi Dorca, es podrà visitar al Museu d’Història dels Jueus fins al setembre de 2025 i contindrà elements i objectes prestats pel Museu del Cinema, que fan referència als inicis de Hollywood i als productors jueus que van fer possible aquell somni.

Tags: Girona
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Es prorroguen els treballs de la comissió d’estudi d’ordenació del territori i urbanisme

Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor…

5 hores fa

La Diputació de Tarragona impulsa la renaturalització de l’Albereda de Santes Creus

Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…

5 hores fa

La Generalitat preveu ampliar el nombre de places a La Vinyota, a Mollet del Vallès

La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…

5 hores fa

Barcelona obre les votacions dels projectes dels pressupostos participatius

Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…

6 hores fa

La 38a Setmana Medieval de Montblanc tanca amb rècords de participació

La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…

6 hores fa

Torredembarra i la Fundació Onada renoven el conveni per la inserció laboral de col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.