La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona han donat el tret de sortida a la 21a edició el cicle de conferències sobre pensament i cultura jueva. Sota el títol “El món jueu a la gran pantalla. El cinema com a eina i com a pretext”, la proposta d’enguany aprofundeix en la relació entre el món jueu i el cinema, un vincle que ha generat narratives poderoses i imprescindibles per entendre la cultura i la història jueves.
Des de la creació de Hollywood com a indústria cinematogràfica fins a les pel·lícules que mostren la cruesa de l’Holocaust, el cinema ha estat una eina molt utilitzada per explicar històries, cultures i identitats que integren el món jueu contemporani. A través del setè art s’han teixit narratives sobre la cultura, el poble o la història jueva. El cicle proposa explorar d’on ve aquesta associació entre el cinema i el fet jueu.
El cicle es va iniciar el passat 23 de gener amb la conferència titulada “Pensar i mostrar el mal: l’Holocaust al cinema”, impartida pel professor de la UdG i president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. Les següents conferències, que tindran lloc al Centre Bonastruc ça Porta entre el febrer i el maig, comptaran amb la participació d’experts com Imma Merino, Anna M. Garcia, Paula Kuffer i Jordi Dorca.
Des de 2010, totes les conferències són enregistrades i es poden reproduir o descarregar a través dels enllaços que posa a disposició del públic la UdG. Els cicles efectuats fins al present han tingut bona acollida per part del públic i han posat de manifest l’interès de la ciutadania per aquesta temàtica, així com la importància de la formació i la dinamització en els diversos aspectes que configuren la cultura i la història jueves al llarg del temps i arreu del món.
El cicle tindrà la seva continuació amb l’exposició “Jewishwood: La contribució jueva al naixement i a l’auge de Hollywood”, que s’inaugurarà a la primavera. L’exposició, comissariada per Jordi Dorca, es podrà visitar al Museu d’Història dels Jueus fins al setembre de 2025 i contindrà elements i objectes prestats pel Museu del Cinema, que fan referència als inicis de Hollywood i als productors jueus que van fer possible aquell somni.
Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor…
Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…
La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…
Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…
La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…
L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…
Esta web utiliza cookies.