La Ciutat de Girona

La UdG i Chemotargets s’alien per donar una segona vida a molècules oblidades als laboratoris

L’objectiu de l’acord és analitzar les molècules que els investigadors de l’IQCC han sintetitzat durant les últimes tres dècades per conèixer si podrien tenir propietats terapèutiques

Algunes de les molècules que fa anys que dormen als calaixos i prestatgeries dels laboratoris de química de la Universitat de Girona (UdG) podrien convertir-se en la base de futurs medicaments. Aquest és l’objectiu del nou acord de col·laboració entre l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG i l’empresa biotecnològica Chemotargets, especialitzada en l’ús de tecnologia computacional per identificar fàrmacs.

L’objectiu de l’acord és revisar i analitzar totes les molècules que els investigadors de l’IQCC han anat sintetitzant al llarg de les últimes tres dècades. Algunes d’aquestes molècules, creades inicialment amb finalitats purament químiques o experimentals, podrien tenir propietats terapèutiques fins ara desconegudes.

“Milers de petites molècules descansen eternament a les prestatgeries dels laboratoris de química acadèmica. Després de la seva síntesi i publicació, normalment s’emmagatzemen i s’obliden”, ha declarat el CSO de Chemotargets, Jordi Mestres. “En identificar possibles oportunitats terapèutiques, pretenem donar una segona vida a aquestes molècules”.

Fins fa poc, Chemotargets es dedica sobretot al desenvolupament de programari per al disseny de fàrmacs. Però en els darrers anys ha iniciat una nova etapa centrada a construir la seva pròpia carta de projectes terapèutics, establint aliances amb centres de recerca d’arreu. “Estem encantats que la Universitat de Girona s’uneixi a la nostra xarxa de col·laboració publicoprivada en expansió”, ha afirmat el CEO de Chemotargets, Scott Boyer.

A la UdG, un dels grups implicats en aquesta col·laboració és el liderat per als investigadors Anna Pla-Quintana i Anna Roglans, especialitzat en dissenyar reaccions químiques complexes amb metalls de transició. “Durant anys hem creat moltes petites molècules amb aplicacions químiques molt diverses, però mai havíem pensat que alguna d’elles pogués servir per desenvolupar un fàrmac”, reconeix Pla-Quintana. “Aquest acord obre una nova dimensió al nostre treball.”

Tags: GironaUDG
Claudia Redacció Fuentes

Missatges recents

Mor el periodista català Xavier Borràs Calvo amb 68 anys

El periodista Xavier Borràs Calvo (Barcelona, 1956) ha mort aquest divendres amb 68 anys a la Vall d'en Bas (Garrotxa),…

13 minuts fa

Mor un treballador de 41 anys electrocutat a la Zona Franca de Barcelona

Un treballador de 41 anys ha mort electrocutat en rebre una descàrrega elèctrica mentre feia tasques de desmuntatge en una…

30 minuts fa

L’Espluga de Francolí ubicarà la nova Llar de Jubilats a la Sala Parroquial

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí destinarà l'import del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2025-2029 a la rehabilitació…

37 minuts fa

Viladecans i la Generalitat ampliaran les places d’escola bressol

La consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, i l'alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, van mantenir una reunió de treball…

59 minuts fa

Tot a punt per a la Fira d’atraccions de la 31a Fira d’Abril de Bonavista

La Fira d'atraccions de la 31a Fira d'Abril ha obert avui les portes amb una cinquantena d'atraccions diferents, entre les…

1 hora fa

Sitges inicia el procés de compra de tres pisos de La Caixa a La Plana

La regidora d’Habitatge de Sitges, Carme Gasulla Blanco, ha visitat aquest dimecres un dels tres pisos d’Habitatge de Protecció Oficial…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.