L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, en el marc dels Tallers d’Història, aquest curs 2022-2023 ha treballat la figura del fotògraf Ricard Mur Dargallo (Gallur, Saragossa 1875 – Sant Feliu de Guíxols, 1939). Aquest fotògraf és un dels més representatius de la ciutat; i un dels primers a ser recuperats en l’àmbit de recerca en fotografia antiga als anys 1980.
El 1988, Emili Massanas va donar a conèixer Ricard Mur i va reconèixer l’abast i qualitat de la seva obra. Massanas fou pioner en la recerca de la història dels fotògrafs a Girona, més enllà de la lectura anecdòtica de les fotografies antigues. El 2020 l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va adquirir el fons a Josep M. Oliveras, fotògraf gironí, que va custodiar durant dècades, com un tresor, el mig miler de negatius de vidre. Durant aquests anys l’estudiós guixolenc Agustí Roldós Soler ha revisat la informació compilada per Massanas. Aquestes fotografies, en format estereoscòpic o postal., principalment mostren vistes des de Tossa de Mar fins al Port de la Selva, la sèrie sobre la indústria del suro i retrats d’alguns esdeveniments importants.
L’objectiu de l’Ajuntament és homenatjar Ricard Mur, recuperar el seu llegat i transmetre la seva rellevància com a fotògraf del paisatge humà i natural del Baix Empordà i de la marca Costa Brava. Una de les actuacions és l’edició de tres quaderns didàctics adreçats a Cicle Inicial i Cicle Mitjà de Primària, Cicle Superior i 1r i 2n d’ESO i 3r i 4t d’ESO i Batxillerat, que serveixen per treballar els continguts impartits a tots els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols per mitjà de xerrades, tallers de plàstica i la visita guiada a l’exposició de fotografies “Ricard Mur, un fotògraf de postal” que té lloc a l’antic Hospital. Es troben en format paper, i també en format PDF, consultable en aquest enllaç: https://arxiumunicipal.
Les autores són Sheila Berrocal Fernández i Helena Ferrer Codesido, segons les quals “La fotografia antiga ens ofereix l’oportunitat de viatjar, a través de la imaginació, al passat que van viure els fotògrafs i els antics habitants de la nostra societat. Gràcies al paper dels arxius i dels museus, moltes d’aquestes fotografies preses anys enrere es conserven i podem donar-les-hi aquest fantàstic ús. Seguint com a fil aquest viatge al pretèrit, s’ha cregut oportú que les dues primeres unitats didàctiques, corresponents als cursos des de segon de primària fins a segon de l’ESO, es configurin en format de passaport. A partir d’aquesta idea, els alumnes hauran de resoldre un seguit d’activitats que quedaran registrades i s’aniran segellant a mesura que es completin. A la unitat didàctica destinada a 3r i 4t d’ESO i Batxillerat, el format canvia per esdevenir un document de recerca. Tant l’estètica com el contingut evolucionen deixant pas a un tipus d’activitats centrades en el currículum de l’Educació post-obligatòria.”
Objectius d’aquests quaderns didàctics són:
Coneixereu més sobre Ricard Mur en aquests dos recursos on-line: Museu d’Història: https://museu.guixols.cat/
La compravenda d'habitatges a Catalunya va augmentar un 16,9% al febrer en comparació al mateix mes del 2024, fins a…
La Fira del Vi de Falset (Mostra i mercat dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant) enceta…
La Coordinadora per l'habitatge digne dona fins al 5 de maig al Govern, als grups parlamentaris i a la patronal…
El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha fet una crida a defensar de manera "activa" el català per Sant Jordi. Amb…
Anna Caballé, Asaari Bibang Ngui i Maria Romero, tres dones de diferents generacions, seran les encarregades de fer dijous, 24…
Un home de 55 anys ha resultat mort aquesta matinada en caure des d'una torre d'alta tensió a Vitòria-Gasteiz, on…
Esta web utiliza cookies.