Salvi Güell: “El mes d’agost està sent força bo a nivell turístic”

-Esgotada ja la primera part del mandat, que ha estat protagonitzat per la pandèmia, com valora aquests dos primers anys de govern a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries?

Hem de dir que han estat uns anys difícils, bàsicament pel temporal Glòria i, tot seguit, va venir la pandèmia. Per tant, aquests anys s’han vist marcats per aquestes dues qüestions. Hem hagut de canviar prioritats que teníem i derivar part del pressupost a les necessitats derivades de la Covid. Hi ha coses que les hem posposat, hi ha coses que les hem fet però hem trigat més a fer-les i hem hagut de solucionar les necessitats que tenia la gent, que han estat moltes.

-La sotragada econòmica que ha provocat la pandèmia ha estat molt forta. En quina situació ha quedat l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i els vilatans i vilatanes?

La situació de l’Ajuntament és bona. Teníem uns romanents de tresoreria, que ens els han deixat utilitzar, i, per tant, hem pogut solucionar les necessitats que hem considerat oportunes. Així, la salut econòmica de l’Ajuntament és bona. Hem destinat més d’1,5 milions d’euros dels nostres pressupostos i romanents al tema de la pandèmia.

-Quines mesures ha plantejat l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Hem donat ajuts a empresaris i autònoms afectats per la pandèmia, per a la cobertura sanitària, aplicant mesures a les seves empreses; vam rebaixar les quotes dels casals d’estiu; hem dotat les partides socials de més contingut. També hem fet rebaixes en ocupacions de via pública per a terrasses, que en alguns casos han estat del 100% i en altres del 75%. Al final, totes aquestes mesures han suposat aquest milió i mig de pressupost que comentava.

-Quins seran els projectes prioritaris a Castelló d’Empúries en la segona part del mandat?

A nivell d’inversions, tenim dos grans temes, que són la rehabilitació de la Sala Municipal i fer un edifici polivalent a la plaça de les Palmeres a Empuriabrava. A nivell de gestió, volem remunicipalitzar la gestió de l’aigua i clavegueram d’Empuriabrava, que s’acaba la concessió i volem portar-ho directament des del propi Ajuntament. Les polítiques de caire social, habitatge, salut, ensenyament, agenda social… volem potenciar-les. Hem de treballar també l’accessibilitat i l’eliminació de barreres a l’espai públic i la seva adequació: carrers, voreres i parcs. Bàsicament, si en aquests dos anys poguéssim atacar totes aquestes qüestions i les poguéssim complir, ens podríem donar per satisfets.

-A finals de juliol es va anunciar el guanyador del concurs per a la rehabilitació de la Sala Municipal. Com serà aquesta sala i quines funcions tindrà?

És una sala que ja tenim però que ha quedat molt antiga. Allí s’hi fan moltes activitats, des de teatre a dinars populars, assajos, balls, reunions, conferències… Es tracta d’adequar la sala i modernitzar-la per poder-hi fer les mateixes activitats. Nosaltres hem prioritzat que es mantingués la construcció antiga, que es deixessin a la vista unes voltes que hi ha darrere de l’escenari. I el concurs, bàsicament, anava en aquesta línia: que sigui una sala multi funcional, polivalent i que es pugui veure la història que té. Es van presentar 26 projectes, tres dels quals van passar a la final i el jurat, a través de la votació popular, va decidir que el projecte 3 AL DESCOBERT fos l’opció guanyadora.

-Fa poc han iniciat el projecte Patis Oberts. Per què aquest projecte? Com està funcionant fins ara?

És un projecte que ja l’havíem dut a terme quan no hi havia pandèmia, després va quedar aturat i ara l’hem tornat a reiniciar perquè hi ha mainada del municipi que a les tardes no té espais per poder practicar esport. Vam arribar a un acord amb l’escola Ruiz Amado per a què ens deixés els seus patis durant aquesta època de l’any. Tenim uns monitors que vigilen i dinamitzen aquests espais i els tenim oberts  de dilluns a dissabte. Així el jovent té un espai de trobada, on es compleixen les mesures antiCovid, per practicar esport o qualsevol altre activitat. Hem de dir que es tracta d’un projecte que té molt d’èxit.

-Com han encarat la campanya turística d’estiu amb les restriccions imposades pel Procicat? Com està funcionant fins ara?

Aquest mes d’agost tenim molta gent a Castelló d’Empúries i durant el mes de juliol també en vam tenir molta els caps de setmana. A Empuriabrava, si fa bon temps, hi ve gent tot l’any perquè hi ha pols d’atracció molt importants, com el passeig marítim, recentment rehabilitat, tenim una gastronomia que cada cop és millor i, per tant, també atrau molta gent. De moment estem contents perquè la campanya turística està funcionant. Altra cosa és que a les 22h els comerços han de tancar, a dos quarts d’una els espais de restauració també han de tancar i, per tant, això fa que quedi una mica curta i una mica ajustadaj la jornada. També cal dir que, com més gent tenim, més problemes hi ha i hem d’estar més atents per solucionar-los: sorolls, excés de velocitat, aglomeracions de gent…, el que passa en qualsevol població turística durant l’estiu. Nosaltres passem de tenir una població d’11.000 habitants a 60.000-70.000 i hem de dir que enguany tenim més gent que l’any passat.

-El de Castelló d’Empúries és un turisme de proximitat?

Hi ha una mica de tot. Amb la pandèmia s’ha incrementat el turisme de proximitat però cal pensar que estem molt a prop de la frontera i, per tant, el turisme francès és molt important. Aquí el turisme alemany també és molt important perquè inicialment Empuriabrava estava enfocat al turista d’aquesta procedència. A més, tenim càmpings de molta qualitat i això fa que tinguem turisme holandès i belga. A part, tenim el turisme de casa nostra perquè tenim un centre històric medieval, tenim el port natural dels aiguamolls de l’Empordà i, per tant, el turisme català també és molt important.