La Ciutat de Girona

Psicologia de Dipsalut atén 48 víctimes d’agressions sexuals a Girona

L’equip de psicologia del Dipsalut ha atès d’urgència 48 víctimes d’algun tipus agressió sexual a la demarcació de Girona des de principi d’any.

Entre elles, violacions, violacions grupals, violència sexual dins l’entorn familiar o agressions a l’àmbit laboral. La majoria (96%) eren dones i el 35% menors d’edat.

La dada supera el total d’atencions que es van fer durant tot l’any passat (44 de gener a desembre) i és més del doble de la dels anys precedents: l’any 2020 –en plena pandèmia- se’n van atendre 15 i el 2019, 22.

El servei es mobilitza a petició dels anomenats “activadors qualificats” i només si la víctima ho autoritza. Entre els mesos de gener i mitjans de novembre, la pràctica totalitat de les intervencions (95%) s’han fet a petició del cos de Mossos d’Esquadra.

La resta d’activadors han estat alcaldesses i alcaldes dels municipis gironins, caps de les policies locals, protecció civil i bombers, responsables de serveis socials i del Departament d’Educació.

L’increment progressiu d’intervencions que mostren les dades es relaciona, segons Disalut, amb la tendència general a l’alça de denúncies per delictes sexuals i a una major “sensibilitat” sobre la importància de proporcionar acompanyament psicològic especialitzat tan aviat com sigui possible per tal de minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les persones que han patit aquesta violència.

Els integrants de l’equip tenen el grau de Psicologia, han rebut formació especialitzada i continuada tant en atenció d’emergències com en suport a víctimes de violència sexual i són professionals amb una àmplia experiència en aquest àmbit de treball específic. Estan dispersats geogràficament per tal d’intervenir amb la màxima immediatesa possible.

Les intervencions de suport psicològic especialitzat d’urgència permeten disminuir la intensitat i el grau d’afectació de les primeres reaccions i alteracions psicològiques i també reduir la possibilitat de l’aparició de trastorns posteriors.

En els casos que ho requereixen, després d’aquesta primera intervenció, es dona continuïtat al tractament a mitjà o a llarg termini. Es fa a través d’un mecanisme de derivació a la Xarxa de Salut Pública o a serveis especialitzats.

Tags: Girona
SergioLahoz

Missatges recents

Alerten que el cas de la menor de la DGAIA violada i prostituïda “no és una excepció”

 El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya ha alertat que el cas de la menor custodiada per la DGAIA…

5 hores fa

Obre una nova cadena a Barcelona amb les maduixes “més famoses del món”

Amb l'arribada del bon temps, les maduixes són una de les fruites més consumides al nostre territori. Per a molts,…

5 hores fa

Es posa en marxa l’Oficina Municipal d’Energia a Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca engega aquest mes de maig l’Oficina Municipal d’Energia. La posada en marxa d’aquesta oficina neix fruit de l’acord…

6 hores fa

Gir de guió en l’escàndol de la policia de Montblanc: l’excap ho desmenteix tot

Ahir es va conèixer una suposada manipulació en les oposicions públiques per ser Policia Local de Montblanc l'any 2011. L'excap…

6 hores fa

Tarragona ret homenatge a Pepe Mujica

A petició del grup municipal d'En Comú Podem, aquesta nit la façana de l'Ajuntament de Tarragona s'il·luminarà amb els colors…

6 hores fa

Jutgen 15 homes per violar una menor i pertànyer una xarxa de pornografia infantil

El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona que ha enviat a judici un home per la violació continuada a una…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.