Aquest matí s’ha fet en roda de premsa una primera avançada del II Blanes Costa Brava International Film Festival, que tindrà lloc del 17 al 24 de maig. L’alcalde, Jordi Hernández, acompanyat del tinent d’alcalde i director del festival, Jordi Calvet, han encapçalat la presentació que també ha comptat amb la participació molt especial de diversos artistes convidats.
Jordi Hernández ha recordat l’objectiu que segueix menant l’organització d’aquest esdeveniment: “Es tracta de continuar sacsejant el panorama cultural de Blanes amb esdeveniments com aquest que, ja l’any passat, va assolir un èxit i una transcendència envejable si tenim en compte que es tractava de la primera edició”.
L’alcalde també ha remarcat: “Aquest 2025 tonem amb forces renovades i nous al·licients, amb l’objectiu de fiançar encara més l’esdeveniment cinematogràfic de referència al territori, comptant encara més amb la implicació del teixit social i cultural de tota la ciutat”. En aquest sentit, ha recordat d’altres iniciatives culturals impulsades aquest mandat, com ara el Blanes Urban Fest, el Festival de Talent Blanenc i el Festival de Música Arran de Mar.
Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cultura i director del festival, Jordi Calvet, ha repassat les principals novetats d’aquesta segona edició, com per exemple el ‘Premi Km Zero’, de nova creació, per guardonar la millor producció de la província de Girona. De fet, aquest 2025, a diferència de la primera, la inscripció dels films es fa previ pagament, llevat d’autors/autores de produccions ‘Km 0’, així com als menors de 25 anys. En tots dos casos, la seva participació és gratuïta.
En total hi ha 28 guardons, inclosos els tres Premis d’Honor a la trajectòria artística d’un actor/actriu; a la millor carrera tècnica; i a la divulgació cinematogràfica que lliuraran a la Gala Inaugural del 17 de maig. Ja fa dies que s’han començat a inscriure diversos curtmetratges i llargmetratges, amb un termini que s’esgotarà a mitjan abril, a través de tres plataformes: Festhome, Filmfeeway i Movibeta.
Igual que el 2024, la catifa vermella de les dues gales del festival —la inaugural del 17 de maig i la de lliurament de premis del dia 24— s’enlluernarà amb la presència d’artistes i personalitats del món del cinema nacional, estatal i internacional.
Altres cares conegudes del món del setè art que col·laboren al festival protagonitzaran algunes de les activitats paral·leles que s’han organitzat per complementar les projeccions de curtmetratges i llargmetratges que, novament, es podran visionar en tres espais: al Teatre de Blanes, OCINE Blanes i a la Sala d’Assaig del Teatre.
Jordi Calvet també ha remarcat l’objectiu d’enguany d’obrir les activitats paral·leles perquè arribin a més barris. En aquest sentit, s’està treballant perquè el II Concurs d’Aparadors de Cine compti amb la participació del nombre més gran de comerços d’arreu de la ciutat, i les activitats complementàries tindran com escenari diversos veïnats del municipi.
El director del festival no ha volgut desvetllar encara els i les artistes que ja han confirmat la seva presència, llevat de dues excepcions. D’una banda, la de l’actiu lleidatana Aida Flix, molt popular arran de la seva intervenció a la sèrie ‘Amar en tiempos revueltos’. Durant la roda de premsa s’ha visionat una salutació de l’actriu, que és un dels testimonis recollits al documental ‘El Sostre Groc’, d’Isabel Coixet, sobre els abusos que van patir diverses alumnes a l’Escola de Teatre de Lleida. Aida Flix serà al col·loqui que hi haurà després de la projecció del film d’Isabel Coixet durant el II Blanes Costa Brava International Film Festival.
Una altra col·laboració especial és la de l’actor i director de documentals Enrique del Pozo, qui ha intervingut als films ‘El caso Ángelus’, ‘Historia de un beso’, ‘La conjura de El Escorial’, i ‘Nobles mentiras’. Avui ha participat en la roda de premsa per explicar les seves dues valuoses aportacions al festival.
D’una banda, amb la cessió de la seva col·lecció particular ‘Miradas de Cine’, 60 instantànies del gran fotògraf italià Angelo Frontoni (1929/2002), qui va immortalitzar les grans estrelles del cinema mundial, així com rodatges de pel·lícules mítiques. Sophia Loren, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Ava Gardner, Marlene Dietrich, Fellini, o bé els grans directors Fellini i Pasolini són alguns dels artistes recollits en aquesta exposició.
D’altra banda, durant el festival es farà un col·loqui posterior a la projecció del documental ‘El Muro Rosa’ (The Pink Wall), dirigit per Enrique del Pozo i Julián Lara, amb guió i idea original de Del Pozo. És el primer documental sobre la memòria històrica LGTB a l’estat espanyol des de la Dictadura de Franco fins a l’actualitat. Ha estat guardonat a la Universitat de Roma i Míchigan, al Festival Europeu de Drets Humans, així com amb el Premi Pasolini i a l’Institut Cervantes, tots dos a Itàlia.
La roda de premsa s’ha tancat amb un grande finale, protagonitzat pel pare de J.A. Bayona: el pintor cartellista de cinema Juan Antonio García Rodríguez. L’alcalde i el director del festival, acompanyats de l’artista, s’han encarregat de descobrir el cartell que il·lustra la segona edició del festival de cinema i, tot seguit, l’autor l’ha signat per reblar la seva presentació en públic per primera vegada. Per completar la presentació, Juan Antonio García Rodríguez ha explicat com es va inspirar a l’hora de dissenyar el cartell.
El punt d’interès principal reprodueix una de les imatges més icòniques de Blanes: el Templet de Linné del Jardí Botànic Marimurtra que és, sense cap mena de dubte, el racó més fotografiat d’aquest entorn: “Estic enamorat del mar, que destaca en tota mena d’entorns, per això l’he reproduït en tons clars, al peu d’aquest palauet que em va encisar perquè em recorda a Grècia. En la simplicitat està la bellesa”.
D’altra banda, la implicació de Juan Antonio García Rodríguez amb el II Blanes Costa Brava International Film Festival anirà més enllà, i deixarà un record encara més perpetu i inesborrable. Farà una creació que lluirà al vestíbul del Teatre de Blanes, seu principal del certamen cinematogràfic: “Per fer aquest mural m’he inspirat en les magnífiques sortides de sol que s’albiren a la Roca de Sa Palomera. Precisament ahir la vaig poder captar amb la meva càmera, després que la pluja m’ho havia impedit tots aquests darrers dies”.
La imatge que té previst plasmar, en aquest cas, s’inspira en les pintures de Miquel Àngel a la Capella Sixtina: “La composició en què treballo uneix la roca i el trofeu del festival com si s’estiguessin tocant: el dit de Déu i el dit d’Adam, perquè la punta del trofeu toca la roca viva, amb el sol ixent reflectint-ho tot”. El veterà artista, que va treballar com a cartellista de cinema durant els anys 80, sempre ha estat un enamorat del setè art, i dels seus treballs recorda especialment els cartells de ‘El coloso en llamas’ i alguns títols de la saga ‘Supermán’.
Aquest mes d'abril ha tingut 46 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de gairebé 40 anys de dictadura.…
Un tren aturat a l'estació de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell (Baix Penedès), provoca alteracions del servei des de…
La jove cambrilenca Laura Tarsà presentarà el documental “Ran de mar tenia una casa” el proper divendres 25 d’abril a…
Com cada any, els dies previs al Diumenge de Rams, Vilafranca acollirà el tradicional Mercat de Palmes i Palmons als…
Ca n'Amat-Museu de Viladecans acollirà des de demà dijous, dia 3, i fins al 30 d'abril l'exposició “Segur que tomba.…
L'Ajuntament de l’Ampolla ha iniciat la instal·lació de nova cartelleria a totes les illes de contenidors municipals, tant soterrades com…
Esta web utiliza cookies.