-Hem superat ja la primera part de la legislatura, fortament marcada per la pandèmia. Com valora aquests dos anys al capdavant del govern d’Arbúcies?
No els puc valorar del tot positivament perquè, poc abans de la pandèmia, vam tenir el temporal Glòria i Arbúcies va ser el municipi que més el va patir. Vam patir uns perjudicis d’1.800.000 euros propis de l’Ajuntament. Per acabar de rematar-ho, va venir la Covid i, entre totes dues coses, ens hem vist obligats a abandonar projectes que estaven en marxa, com la nova llar de jubilats, i altres projectes que estaven a punt de ser executats posposar-los, com el canvi de tot l’enllumenat públic i l’arranjament d’alguns carrers al casc antic i a l’Eixample, que s’havien de fer nous. Per tant, no podem dir que ha anat bé perquè, a nivell d’Ajuntament, hem tingut un perjudici molt gran.
Per la resta de coses, molt bé perquè, a nivell humà, hem donat més valor al que tenim, com el nostre entorn natural. Molta gent ha redescobert aquestes muntanyes nostres que tenim al Montseny i a la zona de les Guilleries. A més, s’ha descobert la part humana de les persones ajudant-se els uns als altres. Aquí hem fet diversos projectes tant d’apadrinar bombones de butà per part de famílies per a gent que no en tenia, com de cistelles de compra per a gent que patia ERTOs i no tenia diners.
-Com està ara Arbúcies després de l’afectació del temporal Glòria?
Per solucionar les afectacions del temporal, vam fer un plantejament en tres parts: allò imprescindible, allò urgent i allò necessari. L’imprescindible ja ho vam fer quan ens vam quedar tres dies incomunicats, sense poder accedir a les poblacions veïnes perquè hi havia moltes carreteres afectades i camins de bosc malmesos. Després vam fer el que era urgent, tot allò que necessitàvem per funcionar com a municipi, com la xarxa de clavegueram, per exemple. Ara ens falta fer allò necessari, coses que no són vitals per a la vida quotidiana del poble però que sí són necessàries, com reconstruir algun aparcament que es va esfondrar.
-La pandèmia ha provocat una crisi econòmica important. Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament d’Arbúcies per reactivar l’economia del municipi?
Arbúcies és el centre econòmic de la nostra zona del Montseny gironí. Tenim 8 grans empreses amb 4 polígons industrials. Hi ha 4 empreses carrosseres que tenen 25 o 30 empreses subsidiàries treballant per a elles. Aquestes empreses no han produït autocars i això ha provocat un efecte dòmino i les empreses subcontractades també han hagut d’aturar totes la seva activitat. Això ha provocat molts ERTOs que s’han allargat en el temps, encara n’hi ha d’actius, tot i que ara ja s’estan començant a aixecar. Com a Ajuntament, dintre de les nostres possibilitats, hem fet obra pública, no massa gran, per a què el sector de la construcció pogués continuar treballant. Però el temporal Glòria ens ha capat l’economia de tal manera que no hem pogut desenvolupar tot allò que volíem. També estem ajudant a les empreses en el tema de subvencions, hem fet reunions amb pimes, etc., però, malauradament no hem pogut posar a l’abast de la ciutadania tots els recursos que haguéssim volgut per culpa de l’afectació del Glòria en la nostra economia.
-Quins seran els projectes prioritaris durant aquesta segona part del mandat?
Per començar, fer tot allò que ja havíem d’haver fet, com acabar la nova llar de jubilats i fer un seguit de carrers que fa 50 anys que no es toquen. En aquesta segona part de legislatura volíem fer la Biblioteca, però això quedarà per al proper mandat. Tenim el projecte de canviar tot l’enllumenat públic per una qüestió d’eficiència energètica i instal·lar plaques solars als edificis públics gràcies a una subvenció europea. Això és el que podrem fer d’aquí a final de mandat, no podrem fer res més, ja sigui per temps ja sigui per pressupost. Del 1.800.000 euros que he comentat abans per arranjar els desperfectes del temporal Glòria, en recuperarem 650.000 d’administracions supramunicipals, però la resta l’haurem de posar nosaltres i això ens condiciona moltíssim.
-Les escoles d’Arbúcies han estrenat aquest curs un nou model de menjador. Quines millores presenta respecte de l’anterior model i com està funcionant?
La idea que teníem des de l’Ajuntament era una cuina de proximitat, producte de km 0, cuinat al moment, no volíem producte congelat ni menjar preparat. Per tant, el nou model de menjador ve a ser això. El fet que el nou model sigui amb cuina pròpia a les escoles fa que es pugui fer més d’un menú, com menús per a celíacs o altres intoleràncies alimentàries. Aquest nou model també ens permet tenir monitoratge i tot un seguit d’activitats per a les dues hores que hi ha entre classe i classe a l’hora del menjador.
-L’Ajuntament va aprovar aquest estiu les obres d’ampliació del cementiri municipal. Quins terminis tenen aquestes obres i quins són els treballs que s’hi ha de fer?
El cementiri municipal d’Arbúcies està pràcticament sense nínxols per poder posar a la venda. Amb aquestes obres ampliem tot el cementiri de dalt a baix per tot un lateral i es construeixen uns carrers nous per poder ubicar-hi uns 350 nínxols més. Això s’ha de fer per fases. Cada cop que s’acaba un carrer, es posen els nínxols a la venda i, quan estan pràcticament tots venuts, se’n comença un altre. Ara mateix estem en la fase d’adjudicació de l’obra, que tenim previst que comenci al mes de gener o febrer de l’any que ve per a què pugui estar enllestida cap a l’estiu.
-Han tingut molts problemes amb telefonia i Internet i han fet front comú amb altres municipis per demanar una solució. Han obtingut alguna resposta?
Nosaltres tenim una línia general, que funciona bé, i uns ramals interiors que passen per quatre municipis (Hostalric, Breda, Sant Hilari i Arbúcies) que són els que estan en mal estat perquè hi ha arbres caiguts, fulles… De tant en tant, es trenca un fil, venen els operaris, l’arreglen i marxen. El que demanem és que faci una actuació de sanejament de tota la línia perquè quan cau la línia, estem moltes hores desconnectats, l’últim cop vam estar més de 30 hores sense Internet. Això va suposar un perjudici per a tota la ciutadania, però també per a empreses, botigues, restaurants…, que no van poder fer anar els datàfons. Això ha portat un gran perjudici a la zona.
Estem cansats de presentar queixes pel procediment habitual i ara hem anat al consumidor i anirem al Síndic de Greuges i hem demanat hora a la Conselleria d’Indústria per reclamar una solució per a un problema que està afectant a més de 20.000 habitants entre totes les poblacions afectades. Està clar que, sense un bon servei d’Internet i telefonia, l’economia no funciona i, si no ho solucionem, hi haurà gent que marxarà perquè no pot treballar amb dignitat.
L’Ajuntament ha iniciat la incorporació gradual de 45 noves llicències estacionals de taxi, convertint-se en el primer municipi de Catalunya a…
El Gran Casino Andorra posa en marxa una nova edició de l'escola de crupiers que tindrà lloc entre el 5…
Un home ha mort aquesta matinada després de ser atropellat pel seu propi cotxe, presumptament a causa d’un problema al…
Revolta Pagesa ha protestat aquest diumenge a la tarda amb marxes lentes a la C-16 al Berguedà, la C-14 a…
Els Mossos d'Esquadra han arrestat a Martorell (Baix Llobregat), un home amb una ordre internacional de detenció per quatre agressions…
Tot i el fred, la coral Casamanya ha mantingut la tradicional cantada de caramelles a Ordino. La formació musical ha…
Esta web utiliza cookies.