Desembocadura de la Tordera Imatge pròpia
Aquesta setmana està previst que s’enllesteixin els treballs per reforçar el tancament de l’espai protegit de la Desembocadura de la Tordera per la banda de Blanes per posar-ho encara més difícil a tots i totes aquelles persones que, malgrat els rètols de prohibició, continuen accedint-hi. Es tracta d’una tanca cinegètica, que té menys impacte visual i major resistència respecte altres tipus d’infraestructures.
L’està instal·lant el personal dels Serveis Municipals, més coneguts com les Brigades Municipals, i s’ha habilitat una porta d’accés perquè, en cas que la Policia Local o personal autoritzat hagi d’accedir a l’interior de la zona protegida, ho pugui fer en òptimes condicions. La nova filera de tanques està situada a cinc metres de la que hi havia fins ara, més a prop de la llacuna. Aquest tipus de tancament s’utilitza habitualment en les explotacions ramaderes i la seva finalitat és preservar espais o finques que necessiten complir amb necessitats cinegètiques.
Continua el treball de Blanes i Malgrat per protegir la desembocadura
Paral·lelament, la tasca conjunta que es porta fent des de fa un any entre els dos ajuntaments veïns, el de Blanes i el de Malgrat de Mar, no ha tingut aturador. El personal tècnic d’ambdós consistoris es reuneix periòdicament per acabar de perfilar els dos principals objectius en què s’està treballant per protegir l’espai.
D’una banda, l’Ordenança Municipal que doti de l’instrument legal que suporti les accions protectores i que reguli els usos i accessos a la zona. L’altra és la declaració de ‘Reserva Natural Parcial’, per a la qual s’està reunint tota la documentació necessària. Aquest darrer és un tràmit d’uns quants anys, i per això s’estan treballant les principals actuacions per protegir l’entorn a més curt termini.
Un any d’ençà que es va instal·lar el primer tancament
El passat cap de setmana es va complir justament un any d’ençà que els dos municipis van instal·lar els primers tancaments perimetrals de protecció de la zona de la Desembocadura de la Tordera a les respectives zones d’influència. Des de llavors, s’ha hagut de continuar actuant en nombroses ocasions per reforçar les tanques, trencades, malmeses o esbotzades per aquells qui, malgrat els advertiments, fan cas omís i entren igualment a la zona protegida.
El 2 de maig del 2020 els efectius dels Serveis Municipals de l’Ajuntament de Blanes, de manera coordinada amb el Servei de Medi Ambient i la Policia Local de Blanes, van instal·lar el primer tancament per protegir-lo coincidint amb la nova fase de desconfinament de l’Estat d’Alarma pel COVID-19. A partir d’aquella data les noves mesures contemplaven que es pogués sortir al carrer per passejar-se i fer esport.
La idea de barrar el pas es va fer per vetllar per la protecció de la fauna i flora d’aquest espai natural, especialment per la nidificació dels ocells que té lloc durant aquesta època de l’any. El desconfinament previst, afegida a la curiositat de gran part dels veïns del municipi per tornar a visitar la zona, podia provocar una gran afluència de persones en aquest indret, que contribuirien a causar greus conseqüències –potser irreversibles- en aquest espai natural que el Temporal Glòria de l’anterior mes de gener havia contribuït a modificar.
Precisament un dels canvis morfològics que va provocar el Temporal Glòria del gener del 2020 va ser la generació d’un nou Delta de la Tordera, que s’estenia mar endins amb una llacuna interior Els dies posteriors al Temporal Glòria moltes persones s’hi van acostar encuriosides i, després d’un mes i mig de confinament, era força previsible que volguessin tornar-hi per comprovar com seguia l’indret.
D’altra banda, les darreres setmanes de confinament, en què ‘els humans’ s’havien hagut de quedar tancats a casa seva, havia fet que els animals haguessin relaxat el seu comportament normalment espantadís i fugisser. Per tant, l’alteració de l’hàbitat de les espècies que viuen al Delta –a la llacuna i la mota del curs baix del riu-, amb el previsible retorn de visitants, podria tenir conseqüències molt negatives i imprevisibles per la viabilitat d’algunes espècies en aquest territori.
De manera molt especial per la més sensible, com són els ocells nidificants, i singularment aquells que ho fan damunt la sorra. Un d’ells és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie protegida. De fet, a la Desembocadura de la Tordera ja hi havia anteriorment diversos cartells informatius que advertien sobre aquest extrem. Una informació que necessàriament s’ha hagut d’anar reforçant periòdicament durant tot aquest darrer any.
Aquest matí ha tingut lloc a la zona esportiva municipal la Diada Esportiva de la Gent Gran La Seu-Andorra 2025…
Port Tarragona compta des de l’any 2002 amb diversos equips de control atmosfèric amb l’objectiu de vetllar per la qualitat…
El Moll de Costa de Port Tarragona és un dels epicentres de la programació de Tarraco Viva durant els dos…
El concurs Ciutat de Granollers de Creació de Jocs de Taula arriba enguany a la 18a edició amb xifres rècord…
Després de més d'un mes desaparegut, el jove Louenn Caous continua en parador desconegut i els seus pares han demanat…
Una dona de 73 anys ha mort aquest migdia en un tràgic accident a la parròquia de Petán, a la…
Esta web utiliza cookies.