Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

La cantaora Mariola Membrives serà artista resident de l’Ateneu – CMEM

Avatar photo

La cantaora de Còrdova, una de les veus més prometedores del flamenc actual, oferirà tres concerts a l’Auditori, el primer dels quals amb la GIOrquestra aquest dissabte 20 de març

El flamenc protagonitzarà la residència artística de l’Ateneu – CMEM 2021 de la mà de la  cantaora andalusa Mariola Membrives, considerada una de les veus més prometedores de  l’escena flamenca actual. Membrives és el rostre d’una nova generació d’artistes que està  donant un impuls renovat i necessari al panorama musical espanyol. El flamenc, el jazz i les  músiques d’arrel són les credencials d’aquesta cantant que farà estada a l’Ateneu – CMEM a  través de tres recitals que s’estendran al llarg de l’any. El primer concert tindrà lloc aquest  dissabte 20 de març (20.30 h, 12 €) i Membrives s’acompanyarà de la GIOrquestra per a  oferir un viatge per la modernitat ibèrica a partir de Manuel de Falla i Federico García Lorca

El regidor de Cultura, Patrimoni cultural i Festes, Miquel Cuenca, i el president de Joventuts  Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, han presentat aquest dimecres el programa de la  residència artística 2021 de l’Ateneu – CMEM, que enguany arriba a l’onzena edició. Cuenca ha  destacat les onze edicions d’una residència artística que “projecta una ciutat que aposta per la  cultura” a partir d’una eina que permet “establir un vincle diferent entre el públic i l’artista”.  De la seva banda, Juanola ha explicat que Membrives presentarà al llarg de tres recitals  “propostes molt àmplies que van més enllà del flamenc”. 

Juanola ha presentat un programa format per tres concerts, el primer dels quals se celebrarà  aquest dissabte amb la GIO, una orquestra simfònica del tot versàtil que ofereix música de  qualitat, oberta a tots els estils, i que compta amb la col·laboració de prestigiosos solistes  nacionals i internacionals.

El segon recital se celebrarà diumenge 13 de juny i en aquest cas Membrives s’acompanyarà  del pianista gadità Chano Domínguez, referent universal del flamenc jazz. Un trobada  apassionada que farà renéixer històries del tango, del bolero i del jazz, els diferents gèneres i  estils que defineixen les carreres dels dos artistes. Junts aprofundiran amb complicitat en un  univers musical únic que només és possible quan es fusionen les seves grans personalitats  artístiques. 

Membrives clourà la residència dissabte 6 de novembre en un concert en solitari on la cantant  oferirà el final d’un work in progress que haurà començat uns dies abans amb la seva estada  a Banyoles. Yerma, una de les obres de teatre de Federico García Lorca, es convertirà en  cançons i coreografia, una obra amb diferents personatges convertida en un monòleg  musicalitzat. Serà l’estrena absoluta d’un procés creatiu que tindrà lloc al mateix Ateneu – 

CMEM de Banyoles. Cuenca i Juanola han subratllat l’originalitat d’una proposta que entronca  amb l’essència del projecte de residència artística i dóna carta blanca a l’Artista resident per  establir vincles amb el públic i la ciutat.  

UNA DE LES VEUS CABDALS DEL FLAMENC 

Mariola Membrives (Còrdova, 1978) va debutar al 2014 amb la publicació del disc Llorona a  duo amb el contrabaixista de jazz japonès Masa Kamaguchi. L’àlbum va obtenir una gran  acollida de pública i crítica i va guanyar la convocatòria de l’Infusiona’t 2014. Al 2016 va  recórrer els principals festivals de l’Estat amb la proposta Omega 20.16, que recull la seva  particular revisió per a quintet de jazz i guitarra flamenca del mític disc Omega d’Enrique  Morente. Amb aquesta proposta va fer gira per diferents festivals i teatres de l’Estat com un  dels projectes del cicle Jazz en Ruta de l’AIE.  

L’estiu del 2017 va estrenar l’espectacle a duet amb el pianista Chano Domínguez com a  concert inaugural de les Nits d’Agost al Teatre Grec de Barcelona, i el novembre es va estrenar  com a solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a L’Auditori  interpretant El amor brujo sota la direcció de Josep Caballé.  

Membrives combina les seves propostes musicals amb la participació a diferents muntatges  teatrals d’abast nacional i internacional. És la cantaora del projecte de la Fura dels Baux  FreeBach 2012 i la veu del muntatge teatre Federico García de Pep Tosar junt als músics  Rycardo Moreno i David Domínguez i el bailaor José Maldonado. També ha col·laborat com a cantaora a la pel·lícula concert Blancanieves, guanyadora d’un Goya, acompanyada de  Chicuelo a la guitarra.  

El maig de 2018 va presentar al Festival Ciutat Flamenco de Barcelona la proposta Sed libera  nos a malo amb la Piccola Orchestra Gagarin formada pels músics Paolo Angeli, Sasha Agranov  i Oriol Roca. I el novembre i desembre del mateix any va presentar als festivals internacionals  de jazz de Madrid i Barcelona el seu espectacle en directe La enamorada amb els músics  Vicent Pérez, Tom Warburton i Jordi Matas amb una gran acollida de públic i crítica.  

Graduada amb el títol superior de cant flamenc, becada i formada en l’àmbit del jazz i la música  contemporània tant a l’Esmuc com al Taller de Músics, Mariola Membrives també ha cultivat la  faceta docent com a professora de flamenc al Conservatori de Música de Cartagena, al  Conservatori Superior i a l’escola del Taller de Músics de Barcelona. Ha estat guardonada per  la Junta d’Andalusia amb el premi “Córdoba a Escena” per la seva trajectòria artística i la  revista “La Nueva Alboreá” ha publicat recentment el seu estudi sobre la tècnica vocal en el  flamenc. 

Les entrades per als concerts es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a  l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972  57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).  

ACTIVITATS PARAL·LELES  

Al costat dels tres concerts, l’Ateneu – CMEM ha programat dues activitats paral·leles  concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l’Escola Municipal de Música de  Banyoles (EMMB). La primera serà un club de lectura al voltant de l’obra Canciones de  Federico García Lorca que es farà el 22 de juny a la Biblioteca i la segona serà una sessió de  “La classe va a concert” que Membrives realitzarà amb els alumnes de l’EMMB en una data  encara per concretar.  

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU – CMEM 

Nascuda l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya  que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació  continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i  repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes  artístiques. 

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart  Deloitte, actualment Trio Lorca (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i  Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música  clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenc  del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, mentre que el 2017  va ser el torn de la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero i el 2018 el menorquí  Marco Mezquida, prestigiós pianista de jazz. El penúltim Artista Resident va ser un dels  guitarristes amb més projecció internacional del moment, Rafael Aguirre, mentre que el del  2020, coincidint amb la desena edició de la residència, va ser el primer artista no viu, Ludwig  van Beethoven, amb motiu del 250è aniversari de naixement. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Badalona aprova el pressupost més gran d’inversions dels últims 30 anys

Notícia següent

Mor una professora de 43 anys després de posar-se la vacuna contra la Covid

Notícies relacionades