La 6a fira Indilletres de la Bisbal arriba amb una quarantena d’activitats

Debats, conferències, tertúlies, contacontes, teatre, concerts el lliurament del V Premi Llucieta Canyà de Crítica Literària publicada i moltes presentacions de llibres (més d’una vintena).

Un total de 46 editorials independents d’arreu dels Països Catalans, tres llibreries bisbalenques, tres biblioteques, una tarda dedicada a Jacint Verdaguer que inclou la preestrena en exclusiva a les comarques gironines del documental Canigó 1883 dirigit per Albert Naudín i una trentena d’activitats programades configuren la sisena edició de la fira del llibre Indilletres que se celebra el primer cap de setmana de desembre a la Bisbal d’Empordà: el dissabte 2 i el diumenge 3 de desembre, amb una breu prèvia el divendres al vespre.

La fira de llibres bisbalenca torna a ubicar-se a l’espai del Pavelló Firal de la Bisbal, que es complementarà novament amb el Teatre Mundial i la Biblioteca Lluïsa Duran, que acollirà les presentacions de llibre.

La programació d’enguany, novament desacomplexada i diversa, inclou un ampli ventall d’activitats que transcendeixen estricament la literatura. I és que, sense anar més lluny, la presentació de la sisena edició anirà a càrrec del cineasta Albert Serra, guionista, director i productor de cinema català considerat un dels contemporanis més destacats a escala internacional.

Arrencarà així una edició que, a més d’acollir una vintena llarga de presentacions de llibres organitzades per algunes de les editorials que participen a la fira, aposta per propostes d’interès cultural que giren entorn de la construcció i la història del país i de temes d’actualitat, com ara la creació en el temps de la intel·ligència artificial o un debat sobre els premis literaris en l’ecosistema català. L’organització convida a tothom a participar en aquests debats amb la voluntat de fer una cultura més participativa i més oberta.

 

El V Premi Llucieta Canyà amb presentació a càrrec d’Aïda Ayats

La presentació a càrrec del cineasta Albert Serra, anirà seguida del V Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada. A les 11 h hi haurà una presentació a càrrec d’Aïda Ayats i a les 12 h, es farà l’acte d’entrega del 5è Premi Llucieta Canyà. El lliurament va a càrrec de l’Associació Indilletres i el jurat està format per membres de l’entitat.

Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans no hi ha un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, el 2018 l’associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària: el premi està dotat en 500 euros. L’any passat va guanyar-lo Joan Burdeus per l’article Els consols de Houellebecq al mitjà digital Núvol. Anteriorment, l’any 22 el va guanyar Marina Porras; Eva Vàzquez, l’any 2021; i el 2020, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons. Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural.

 

La participació de 46 editorials i 3 llibreries

Adesiara Editorial, Adia Edicions, Albertí Editor, BiraBiro, Clandestina Editorial, Cuscusian*s, Edicions Cal·lígraf, Cossetània Edicions, Edicions del Cràter, Edicions de 1984, Editorial Efadós, Ficta, Lluny del Ramat Edicions, Edicions del Pirata, Edicions del Roure de Can Roca, Edicions Karwán, Edicions Poncianes, Edicions Sidillà, Editorial Fonoll, Edicions Tremendes, Editorial Gavarres, Editorial Les Hores, Editorial Trípode, El Cep i la Nansa Edicions, Excellence Editorial, Godall, LaBreu Edicions, Lapislàtzuli Editorial, La  Segona Perifèria, L’Agulla Daurada Edicions, Lletra Impresa Edicions, Llibres del Delicte, Llibres del Segle, Editorial Mediterrània, Mai Més Editorial, Neret Edicions, Obrador Editorial, Ònix Editor, Edicions Pasta de Dibuix, Saldonar, Símbol Editors, Tigre de Paper, Triangular Edicions, Tushita Edicions, Vibop Edicions i Voliana Edicions. Són les 46 editorials que els propers 2 i 3 de desembre participaran a la sisena edició de la Fira Indilletres.

L’any passat hi van participar 4 editorials menys. El fet que continuï incrementant-se el nombre d’editorials que hi participen és un senyal inequívoc de la bona salut de la fira de llibres bisbalenca, que enguany comptarà amb un aparador de llibres de 180 metres al Pavelló Firal de la Bisbal. També hi participaran 3 llibreries de la Bisbal: la Llibreria Puput, la Llibreria La Siglantana i L’Esborrany Llibreria. Es pot consultar més informació amb detall de cada expositor a través del web de la fira, a l’apartat corresponent.

 

Una tarda i vespre de dissabte dedicat a Jacint Verdaguer

La tarda i el vespre del dissabte oferirà un total de tres activitats dedicades a la figura de Jacint Verdaguer. La primera proposta anirà dedicada a la mainada i serà a les 4 a càrrec de Caro von Arend: Canigó, una història gegant. Convertint en un conte aquest cim de la literatura catalana, la rondallaire Caro von Arend endinsarà la mainada en el regne de fades i cavallers que Jacint Verdaguer va trobar al Pirineu.

L’activitat programada al voltant de la figura del poeta continuarà a les 6 amb la conversa Verdaguer sense sotana. Moderada per Jordina Boix, directora de la Fundació Verdaguer, també comptarà amb la participació d’Àlvar Valls i Roser Carol. Quan es parla de Verdaguer, es pensa en un escriptor de mirada cosmològica, en un creador de l’imaginari català, en una figura de talla universal… o bé en un capellà que fa una mica de respecte? Aquesta proposta reflexionarà sobre si es coneix bé a Verdaguer o si un tel de prejudicis l’amaga.

Tot seguit, a les 7, es farà el muntatge poètic i musical La Pomerola, el poeta, amb Anna Maluquer a la veu i Natàlia Arroyo al clarinet. L’espectacle es basa en el poema llarg que Jacint Verdaguer va compondre durant els moments més dramàtics i angoixants de la seva vida.

Finalment, a 2/4 de 9 al Teatre Mundial, tindrà lloc la darrera activitat verdagueriana: la preestrena en exclusiva a les comarques gironines de Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer. El film, dirigit per Albert Naudín, narra les excursions i ascensions del poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. La proposta, emmarcada en el projecte Verdaguer Pirineus, va començar a l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882. La Bisbal d’Empordà, en el marc d’Indilletres, serà l’única ciutat de comarques gironines que gaudirà d’una preestrena de Canigó 1883 i el passi anirà seguit d’un col·loqui amb Jordina Boix, Directora de la Fundació Verdaguer; i Jaume Ciurana, productor i editor. Es podran aconseguir entrades bescanviant al Punt d’informació de la fira un tiquet de compra d’un llibre de qualsevol de les editorials presents a l’Indilletres.

 

‘Matèria d’Empordà’ a partir de la boutade d’en Joan Fuster

Entre la programació cal destacar el primer debat Matèria d’Empordà, moderat per Joan Todó amb la participació d’Adrià Pujol i Jordi Dausà. Quina literatura s’ha fet a l’Empordà? Quina literatura es fa a l’Empordà? Quina literatura fan la resta d’autors sobre l’Empordà? El debat, distès i divertit,  partirà de la boutade d’en Fuster, que deia que la literatura catalana es componia de «el 60% de glosa religiosa, un 30 % de textos sobre l’Empordà, mentre que el 10 % restant s’ocupa dels temes habituals en qualsevol literatura civilitzada». Serà el primer debat de la fira: el dissabte a 2/4 d’1.

 

Un debat sobre l’expansió de la Corona catalanoaragonesa per la Mediterrània

A les 5 de la tarda del dissabte es parlarà dels inicis d’aquesta expansió i del seu punt àlgid amb Alfons el Magnànim. Quin paper hi juga el Casal de Barcelona? L’hereu de Martí l’Humà moria a Sardenya. Quin paper hi van jugar els Trastàmara? Quina idea de poder hi ha al darrere de cada família de comtes-reis? Al segle XV, a Nàpols, diuen, es parlava català. La corona posava i treia papes, els Borja, i Alfons el Magnànim estimulava el primer Renaixement. Moderat per Carles Sanjosé, el debat L’expansió del corona catalanoaragonesa per la Mediterrània comptarà amb la participació de dos grans historiadors per període medieval: Flocel Sabaté i Stefano Cingolani.

 

Debats diversos per fer una cultura més participativa i més oberta

Novament, Indilletres aferma la seva aposta per debats d’interès cultural que giren entorn de la construcció i la història del país i de temes d’avui. Un exemple d’aquesta rabiosa actualitat serà el debat matinal (a les 11 h) de diumenge: Eduard Escoffet i Ingrid Guardiola reflexionaran sobre com afectarà la creació l’arribada de la Intel·ligència Artificial, en un debat moderat per Joan Burdeus.

Diumenge al migdia, a les 12 del migdia, tindrà lloc el debat Les trampes colonials: el cas català. D’ençà del 2017 hem après que les trampes no ens arriben només dels polítics d’Espanya, ens arriben també dels polítics catalans. Moderat per Júlia Ojeda, comptarà amb la participació de Jordi Graupera i Núria Cadenas.

I el darrer debat de la sisena edició d’Indilletres serà sobre els premis literaris per tal d’aprofundir en l’ecosistema català. Els premis, per a què serveixen? Qui els paga? Qui els compra? Hi ha temàtiques de moda? O autors de moda que els arrepleguen tots? Enlairen el nivell del Corpus literari català? En parlarem amb dos llibreters: la M. Teresa Calabús i en Xevi Cortacans, l’escriptor Melcior Comes i l’escriptor i editor Xavier Cortadellas, que moderarà el debat.

 

Commemoració dels 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona amb en Josep Pedrals

El Rector de Vallfogona va passar de ser el principal referent de la literatura catalana durant més de dos-cents anys, a ser menystingut a finals del segle XIX i oblidat durant la major part del XX. Aquest 2023, la commemoració del quart centenari de seva mort i la publicació de l’obra completa poden suposar un nou punt d’inflexió en la valoració de la seva obra. Coincidint amb el 400 aniversari de la mort del Rector de Vallfogona (de nom real Francesc Vicent Garcia i Ferrandis), l’editorial Barcino publicarà tres volums que apleguen la poesia completa d’aquest autor. El primer llibre inclou sonets i dècimes amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor. El poeta Josep Pedrals, comissari de l’Any Rector de Vallfogona, poeta i rapsoda,  en recitarà alguns el diumenge a les 6 de la tarda a l’escenari del Pavelló Firal.

 

Escalfament de motors amb ‘Els límits de la Costa Brava’ i el VI Premi Empordà de Novel·la

L’escalfament de motors serà divendres, amb un acte previ organitzat per Òmnium Cultural Baix Empordà al Teatre Mundial: la projecció de Els límits de la Costa Brava d’Antoni Martí, una reflexió, seriosa i contundent, sobre cap a on ha d’anar aquest territori, tan admirant i maltractat alhora, seguit d’un col·loqui amb la participació de membres la federació SOS Costa Brava.

L’endemà, dissabte, abans que la fira faci el seu tret de sortida amb la presentació de la mà del cineasta Albert Serra, l’Indilletres també oferirà una presentació de la novel·la guanyadora del VI Premi Empordà de Novel·la: Jo he robat el manuscrit Voynich, de Josep Torrent i Salvador Casas amb la seva obra. El text tracta sobre el robatori del manuscrit per trobar la solució a un càncer de pàncrees hereditari, esdevenint una novel·la negra d’intriga i ficció que transcorre a diferents espais com Girona, Bellcaire de l’Empordà o Estats Units, entre d’altres. El Premi Empordà de Novel·la, impulsat inicialment per l’Ajuntament de la Bisbal, és organitzat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, amb la participació dels 36 ajuntament de la comarca. És l’únic que porta el nom d’una demarcació de Catalunya i, a més d’un premi econòmic, l’obra guanyadora també contempla la seva edició.

 

Activitats per a la mainada cada tarda

Com és habitual cada tarda de la Fira Indilletres arrencarà amb una proposta per a la mainada. El dissabte, a les 4 de la tarda, hi haurà l’activitat infantil vinculada a Verdaguer i a càrrec de Caro von Arend: Canigó, una història gegant. Convertint en un conte aquest cim de la nostra literatura, la rondallaire Caro von Arend ens endinsarà en el regne de fades i cavallers que Jacint Verdaguer va trobar al Pirineu.

L’endemà, diumenge, a la mateixa hora, hi haurà una proposta familiar de la il·lustradora Marta Montañá.

 

Concert de cloenda a càrrec de Xarim Aresté

Xarim Aresté músic, poeta, pintor, escriptor i magnífic guitarrista, és un referent de l’escena independent catalana que continua fidel als principis del rock, de fet, és una de les figures més consistents del gènere a Catalunya. Serà l’encarregat de cloure en solitari la sisena edició de la fira Indilletres. Farà un concert de versions en format acústic. L’actuació serà a l’escenari del Pavelló Firal el diumenge a 2/4 de 8.

 

Una exposició de primeres edicions signades pels autors del fons d’en Jordi Fina

Indilletres exposarà una petita mostra del fons d’en Jordi Fina amb un centenar de primeres edicions originals signades pels seus autors. L’exposició, a més, anirà acompanyat d’un text sobre la vida literària bisbalenca al segle passat.

 

Més de vint presentacions de llibres a la Biblioteca Lluïsa Duran

Gràcies a la col·laboració amb les editorials, la programació d’Indilletres es complementa amb un ampli ventall de presentacions de llibres. Així, d’altres noms que enguany seran a la fira de llibres bisbalenca són Jordi Llavina, Adrià Pujol, Elisenda Albertí, Josep-Francesc Delgado, Enric Soler i Raspall, Magda Gregori, Manel Balanzó, Iván Ledesma, Marta Maldonado, Iolanda Batallé, Mar Bosch, Emma Pumarola, Ernest Costa, Toni Martí, Amor Estadella, Oriol Sauleda, Àlex Martí, Maribel Torres, Lluís Muntada, Anabel Gardell, Anna Grimall, Juli Capilla, Xavier Cortadellas, Albert Vilar, Jaume Ferrer i Puig, Jordi Raventós, Eulàlia Ara, Josep M. Escribano, Elena Perelló Aixalà, Gessamí Caramès, Ada Jiménez, Ada Montañà, Oriol Canosa, Marta R. Gustems i Vic Moliner.

 

El cartell de la 6a fira Indilletres, a càrrec del pintor Rui Gomes

Una explosió de lletres a base de submergir-se en la literatura. És el que emula el cartell de la 6a edició de la fira Indilletres, que ha anat a càrrec del pintor Rui Gomes, català d’origen portuguès. Amb un estil propi que aposta per la narrativa de la figuració sense deixar de banda les característiques semàntiques de la pintura, l’artista plasma experiències i inquietuds en unes pintures d’abstracció fantasiosa, que conviden a afrontar la vida amb un somriure.

 

Contribuir positivament en el panorama cultural del país

Indilletres va néixer l’any 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà i que de bon principi va comptar amb el suport de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. També compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de la Bisbal, d’Òmnium Cultural, de la Diputació de Girona, del Consell Comarcal del Baix Empordà, de la Federació de Comerç de la Bisbal d’Empordà i d’Edicions Sidillà.  Indilletres prepara la seva sisena edició amb ganes, empenta i amb l’objectiu de contribuir positivament a afermar el panorama cultural del país. L’organització vol promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora, amb la voluntat de contribuir a fer una cultura més participativa i més oberta a tothom. Indilletres vol arrelar-se a un país que es va fent amb «una empenta imparable».

Mendo

Missatges recents

Barcelona invertirà 4,5 MEUR en la remodelació de l’avinguda de Roma entre Viladomat i Calàbria

L'Ajuntament de Barcelona invertirà 4,5 milions d'euros en la remodelació de l'avinguda de Roma entre els carrers Viladomat i Calàbria,…

5 minuts fa

Mont-roig del Camp s’adhereix al projecte Platges sense fum

Mont-roig del Camp ha aprovat aquest dilluns, en sessió plenària  ordinària, i per unanimitat de tots els grups municipals, la…

25 minuts fa

Lleida tanca una de les festes majors “més participades dels darrers deu anys”

La Paeria de Lleida ha destacat l'alta participació ciutadana i l'absència d'incidents rellevants durant la festa major de la ciutat…

50 minuts fa

Ferit greu un nen de 6 anys en caure-li una porta a sobre

Un menor de només 6 anys ha resultat ferit aquest cap de setmana després que li caigués una porta de…

57 minuts fa

Èxit del Catalunya Summit 2025, una jornada per connectar talent, idees i futur a Vilafranca

El Catalunya Summit 2025, celebrat el passat 10 de maig a l’Espai Jove La Nau de Vilafranca, ha tancat la seva…

1 hora fa

El govern de Salellas es queda sol aprovant el reglament de la ZBE de Girona

El ple de Girona ha aprovat el reglament de la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE), que concreta quins vehicles…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.