Alerta a les comarques gironines pel creixement del cabal de rius i rieres

Hi ha diverses carreteres tallades per acumulació d'aigua, entre elles la GIV-6212 a Vila-sacra i la GIV-6701 a Sant Martí Vell

0
536
Circ Raluy Legacy 728×90

La pluja intensa i ininterrompuda que ha caigut en les darreres hores i el temporal marítim de llevant amb fort onatge que afecta les comarques gironines complica la circulació i ha fet créixer el cabal de rius i rieres. Davant d’això, Protecció Civil manté l’alerta de l’Inuncat, ha recomanat als municipis de l’Empordà, el Gironès i la Selva afectats per les pluges que activin els seus plans d’emergència municipal i demana a la població que s’evitin rius, rieres, passos a nivell i zones inundables. A conseqüència de les precipitacions hi ha cinc carreteres tallades per inundacions la C-252 a Far d’Empordà, la GI-681 a Tossa de Mar, la GIV-6024 a Cabanes, la GIV-6212 a Vila-sacra i la GIV-6701 a Sant Martí Vell.

Les precipitacions d’aquesta nit han superat els 100 l/m2 al Baix Empordà i també han estat abundants a l’Alt Empordà, Gironès i la Selva, provocant l’augment del cabal dels rius i rieres d’aquestes comarques. Segons Protecció Civil, cal estar molt atents a l’evolució dels rius Manol, Daro, Onyar, la Muga, Tordera i la riera Gotarra. L’Agencia Catalana de l’Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d’aquests rius que pot afectar els trams baixos, guals i fins i tot el desbordament de la llera en algun punt. El cabal pot continuar augmentant si persisteixen les pluges.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que es mantingui l’episodi de temporal marítim de llevant que afectarà a tot el litoral. Les previsions de les pluges indiquen que hi haurà superacions de llindars d’intensitat de pluja (20 litres/m2 en 30 minuts). Aquestes precipitacions que han estat afectant durant tota la nit l’extrem nord aniran avançant cap al sud cap a la Catalunya Central, litoral i prelitoral de Barcelona.

Des de migdia i durant tota la tarda es preveu que aquest episodi doni precipitacions importants a tot el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre. Els xàfecs persistiran durant la nit de diumenge a dilluns a Terres de L’Ebre i aniran localment acompanyats de tempesta i possiblement de calamarsa o pedra petita.

Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a les lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.

FER UN COMENTARI