Desarticulen una xarxa de narcotraficants a Girona i intervenen 2.800 quilos d’haixix

El grup traslladava la droga des de les costes andaluses a França en vehicles amb dobles fons

L’Agència Tributària ha desmantellat una organització de narcotraficants que tenia com a centre d’operacions les comarques gironines i que operava a França i Espanya. L’operatiu, que s’ha fet en col·laboració amb la Gendarmeria francesa, la Direcció d’Operacions Duaneres de Perpinyà i la Interpol, ha comissat 2.800 quilos d’haixix i detingut deu persones vinculades a la xarxa. L’organització traslladava la droga des de les costes andaluses fins a França en vehicles amb dobles fons que preparaven a Sarrià de Ter (Gironès) i Bàscara (Alt Empordà). Els cotxes anaven precedits per cotxes llançadors, que feien tasques de contra vigilància. L’actuació també ha confiscat onze vehicles i més de 26.000 euros en metàl·lic.

L’operatiu es va dur a terme l’1 d’octubre en dues actuacions simultànies a França i Espanya. Aleshores, la Gendarmeria francesa i Vigilància Duanera de l’Agència Tributària van comissar 346 quilos d’haixix al peatge francès de Vienne. La droga estava amagada al doble fons d’una furgoneta Mercedes Sprinter. La policia va localitzar 30,7 quilos més en un magatzem de l’organització a Sarrià de Ter. En aquestes intervencions van detenir tres persones a França i tres més a Espanya, entre elles el cap de l’organització que residia a Sarrià.

Els investigadors asseguren que l’organització criminal tenia les comarques gironines com a centre d’operacions i es dedicava al transport de la droga en furgonetes des del sud d’Espanya fins a Girona. En concret, emmagatzemaven l’haixix en dobles fons en un local de Sarrià de Ter i en una nau de Bàscara. Posteriorment, la transportaven a França, utilitzant vehicles amb matrícules franceses falsificades a l’anada, que a la tornada canviaven per una altres d’espanyoles.

A més, utilitzaven cotxes llançadora per fer contra vigilància i evitar els controls policials i duaners. Un cop a França, la droga es distribuïa entre diversos compradors de la zona de Marsella, París i Lió.

En total, s’han detingut deu persones, s’han intervingut onze vehicles (un camió, sis furgonetes i quatre turismes, alguns dels quals amb doble fons) i 26.520 euros en efectius, que havien envasat al buit i amagat als cotxes. A més, s’han comissat 2.800 quilos d’haixix.

Els detinguts estan acusats de presumptes delictes de contraban i contra la salut pública, de falsificació de document públic i pertinença a organització criminal.

Investigació internacional
La investigació es va iniciar fa nou mesos. Concretament, al febrer de 2017 quan les autoritats franceses van confiscar 465 quilos d’haixix en un control a un camió. Un mes després van localitzar 1.276 quilos més en un altre camió.

Al juny, a Alacant es van comissar 659 quilos d’aquesta droga en una furgoneta i, a l’agost, la Duana de Melilla va trobar 24 quilos ocults sota la goma que cobreix el terra, en unes bigues del xassís i a l’interior del dipòsit de combustible d’una furgoneta.

L’operació s’ha coordinat des de l’Eurojust amb un equip internacional conjunt dirigit a Espanya pel Jutjat d’Instrucció Número 3 de Girona.