Absolt un acusta d’abusar sexualment a la seva neboda a Salt

El processat s'enfrontava a 5 anys de presó, a passar-ne 5 més en llibertat vigilada i a pagar una indemnització de 3.000 euros

L’Audiència de Girona ha absolt un acusat d’abusar sexualment de la seva neboda a Salt (Gironès) perquè l’adolescent ha admès al judici que s’ho va inventar tot. Segons sostenia la fiscal a partir de la denúncia de la menor, el processat li havia fet tocaments i carícies com a mínim en tres ocasions, quan ella tenia entre 12 i 14 anys. L’acusat, un hondureny de 42 anys, ha negat tots els càrrecs i ha atribuït la denúncia al fet que la menor volia venjar-se’n, perquè li estava molt a sobre. Quan ha tocat el torn a la suposada víctima, el cas ha fet un gir copernicà. La noia ha admès sense embuts que s’ho havia inventat tot perquè estava farta que el seu oncle la renyés. “No m’agrada que em marquin, i ell ho feia molt”, ha explicat. Davant de l’evidència, la fiscal ha retirat l’acusació i el tribunal de la Secció Quarta ha absolt el processat de viva veu.
5 anys de presó per un delicte continuat d’abusos sexuals, 5 més de llibertat vigilada, pagar 3.000 euros d’indemnització i no poder-se apropar a menys de 300 metres de la seva neboda durant 8 anys. Aquesta era la condemna a la qual s’enfrontava un hondureny de 42 anys que avui s’ha assegut –tot i que per poca estona- a la banqueta dels acusats de l’Audiència de Girona.

Segons sostenia inicialment la fiscal, el processat hauria fet tocaments a la seva neboda quan la nena tenia entre 12 i 14 anys. Tots els abusos havien tingut lloc a l’habitatge on vivien l’acusat, la mare de la menor i l’adolescent, situat al carrer Àngel Guimerà de Salt.

L’escrit d’acusació relatava com a mínim tres episodis d’abusos. El primer va passar l’estiu del 2014, quan la nena tenia 12 anys i l’acusat li hauria tocat els genitals dient-li que era una broma. El segon se situava al maig del 2015. Aleshores l’oncle, aprofitant que tots dormien a la mateixa habitació, hauria començat a fer petons a l’esquena de la noia mentre estava adormida.

Per últim, el darrer dels abusos recollits hauria passat el febrer del 2016. En aquella ocasió, i novament aprofitant que l’adolescent estava adormida, el fiscal relatava que el processat s’hauria refregat contra ella i li hauria passat les mans pels genitals.

“Perquè la renyava”
Aquest dimarts, davant del tribunal, el processat ha negat tots els càrrecs. L’home ha explicat que feia anys que convivia amb la mare i la menor –d’ençà que la nena en tenia 4- i que durant tot aquest temps “gairebé li havia fet de pare”. A instàncies de la fiscal, ha admès que durant els mesos d’hivern compartia habitació amb elles dues, perquè així estalviaven calefacció, però ha sostingut que mai l’havia tocada ni n’havia abusat.

Segons l’acusat, l’adolescent el va denunciar per venjar-se’n, perquè “com que no volia estudiar i solia pintar-se”, ell sempre la renyava. El processat també ha explicat que tots els problemes van començar quan la jove va anar-se’n a Hondures de viatge, on aleshores hi vivia el seu pare, i en va tornar canviada. “Deia que em faria alguna maldat”, ha explicat l’oncle.

“M’ho vaig inventar tot”
El cas, que d’entrada semblava convertir-se en un altre de versions contraposades, ha fet un gir copernicà quan li ha tocat el torn de declarar a la menor. L’adolescent, que ara té 15 anys, n’ha tingut prou amb escassament quatre minuts per explicar que s’ho havia inventat tot.

La noia ha declarat que el fet que el seu oncle li estigués tan al damunt l’atabalava. “Em marcava molt, em deia constantment que fes els deures i a mi això no m’agradava”, ha explicat a preguntes de la fiscal.

L’adolescent ha afegit que, durant el viatge a Hondures, va maquinar amb els seus cosins de quina manera es podia desempallegar de l’oncle. “Vaig demanar-los què podia fer, vam estar parlant i se’m va acudir això”, ha dit, en referència a la falsa denúncia per abusos sexuals.

Davant l’evidència, la fiscal ha retirat l’acusació i la Secció Quarta de l’Audiència de Girona ha absolt l’acusat de viva veu.