El nou hospital de dia mèdic del Santa Caterina de Salt, en funcionament

El servei recupera l'activitat a nivell prepandèmia i registra un 3% més de sessions que en el mateix període del 2019

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha enllestit la primera fase del projecte de reforma i ampliació de l’hospital de dia del Santa Caterina de Salt (Gironès). Aquesta primera fase correspon a l’hospital de dia mèdic, que ha entrat en funcionament aquest mes de setembre. El cenre disposa de tres sales de tractament diferenciades, dues per als tractaments mèdics indicats als pacients ambulatoris dels diferents serveis del centre, i un tercer espai dirigit al pacient amb patologia crònica respiratòria o cardíaca. Les instal•lacions també compten amb gabinets propis d’exploració, un d’específic per a les proves pneumològiques i dos gabinets més de tipus polivalent, a més de tres consultes i sis boxos polivalents.
La previsió és que el mes que ve acabin les obres de la segona fase del projecte, que correspon a l’hospital de dia quirúrgic, on es fa la recuperació dels pacients d’una cirurgia major ambulatòria (CMA) i de proves diagnòstiques (endoscòpies principalment), així com la preparació del pacient abans d’una intervenció quirúrgica.

Això permetrà disposar dels espais comuns adequats per a l’activitat assistència que s’hi fa, una sala de preparació abans de la intervenció i una de recuperació del pacient. L’hospital de dia quirúrgic disposa a més de sis boxos polivalents i clínica del dolor.

L’hospital de dia quirúrgic estarà ubicat a la planta baixa mentre que el mèdic s’ha dimensionat per la planta soterrani. Ambdues àrees estaran comunicades per escales i ascensor, que es preveu finalitzar durant els propers dies, de manera que el conjunt del servei d’hospital de dia quedarà plenament integrat dins l’estructura actual. Quan el conjunt de l’obra estigui acabada, tots els pacients hi accediran per la planta baixa, tant si han d’anar a l’hospital de dia quirúrgic, com al mèdic.

El projecte de reforma i ampliació suposarà en total una inversió d’uns 2 milions d’euros (MEUR).

Des de principis d’any i fins el mes d’agost, l’hospital de dia ha dut a terme 10.841 sessions, superant en un 3% l’activitat respecte al mateix període de 2019, en què es van registrar 10.555 sessions. El Santa Caterina ha fet un esforç per intentar recuperar l’activitat del servei i aquest any durant els primers vuit mesos de l’exercici hi ha atès 3.990 pacients, un nombre lleugerament superior al de l’any 2019 durant el mateix període (3.972 pacients).

D’altra banda, les noves instal•lacions permetran duplicar la capacitat del servei d’acord amb el progressiu increment de l’activitat de cirurgia major ambulatòria del Santa Caterina en els darrers anys i de la pròpia activitat d’hospital de dia i gabinets. En els últims sis anys anteriors a la pandèmia, el Santa Caterina havia incrementat la cirurgia sense ingrés en més d’un 37%, registrant al 2019 més de 3.800 intervencions. Aquest any 2021 i fins el mes d’agost, malgrat la covid-19, s’han fet prop de 2.000 intervencions.