Més d’un miler de peticions a Girona perquè la declaració d’independència del 27-O es publiqui al DOGC

La pluja desllueix un acte en què s'ha recordat que el mandat de l'1-O "no és simbòlic" i on s'ha reclamat la llibertat dels "presos polítics"

Més d’un miler de persones han registrat aquest dissabte a Girona una petició per reclamar que el Govern publiqui al DOGC la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017. Des de les nou del matí, un degoteig de persones s’han apropat a la seu de la Generalitat de Girona per deixar constància de la seva voluntat. Després s’ha fet un acte que ha quedat deslluït per la pluja i en el que s’han projectat diversos vídeos i en el què s’ha llegit un manifest en favor de la República i demanant la llibertat dels “presos polítics”. “Tenim molt clar que el mandat de l’1-O no pot ser simbòlic. Vam votar independència i s’ha de fer efectiu”, ha reblat el portaveu de l’ANC a Girona, Tavi Casellas.
El mal temps no ha estat un obstacle perquè més d’un miler de gironins s’acostessin aquest matí a la seu de Generalitat a Girona per entrar a registre la seva petició, perquè el Govern publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la declaració d’independència d’ara fa un any. La Maria Carme explica que ha vingut caminant des de Salt (Gironès) amb un grup de set persones més, i diu que es mobilitzarà “tot el què calgui” fins que es faci efectiva la República.

“Jo el 27 d’octubre era al Passeig Lluís Companys de Barcelona, i la veritat és que el què ha passat des d’aleshores ha estat una mica decebedor”, assenyala la Maria Carme, que ha demanat “responsabilitat” als polítics actuals per aplicar el mandat de l’1-O.

De fet, aquest ha estat el missatge que s’ha transmès des de l’ANC. El portaveu de l’Assemblea a Girona, Tavi Casellas, deixa clar que per a ells la declaració d’independència del 27 d’octubre “no va ser un acte simbòlic” i, per tant, cal aplicar-la. “Estem aquí perquè el Parlament va declarar la independència, ara volem que es faci efectiva, ja que fa un any que s’hauria d’haver produït”, ha reblat.

Tot plegat ha fet que la seu de Generalitat a Girona mostrés un aspecte poc habitual per ser un dissabte al matí. En total han estat una desena de taules de funcionaris les que s’han obert per rebre les peticions dels ciutadans.

A dins, cues per fer efectiva la demanda. En Ricard Pla i la Montse Mus expliquen que han vingut expressament des de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) per poder portar el document. “Ha estat molt fàcil, el portàvem imprès de casa”, han concretat.

Un dels fets anecdòtics l’ha protagonitzat un veí de Palafrugell (Baix Empordà) i que ha estat dels primers en arribar. L’home ha entregat 200 peticions de coneguts de la localitat que volien registrar la demanda. “He vingut amb totes i d’aquesta manera ens estalviàvem el viatge”, ha ironitzat.

Tot plegat ha acabat amb la projecció de diferents vídeos de l’1-O, la declaració d’independència llegida al Parlament per Carme Forcadell i altres imatges de moments històrics. Malgrat tot, s’ha hagut de suspendre una botifarrada popular pel mal temps.

Aquest no és l’únic acte per rememorar la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017. Aquest dissabte a la tarda està prevista una nova concentració per part dels CDR davant de la seu de la Generalitat.