L’Ajuntament de Girona repara la canalització de col·lectors de sanejament del Ter

Durant l’actuació també s’han protegit els conductes per evitar danys de cara a possibles noves crescudes del riu

L’Ajuntament de Girona, com a administració competent del sistema de sanejament en alta del Sistema de Sanejament de Girona, ha reparat la canalització de col·lectors de sanejament del Ter malmesos pel temporal Glòria. Es tracta de la canalització que travessa per sota el riu, a l’alçada de l’Hospital Josep Trueta, i que transporta l’aigua fins a la depuradora de Girona, situada a Campdorà.

Les tres canonades del conjunt, que formen un sifó, van patir trencaments en diversos punts d’aquest tram arran dels forts impactes ocasionats per elements arrossegats pel riu durant el temporal. Aquest fet va provocar l’entrada d’aigües blanques, sorres i pedres a través dels col·lectors, obturant dos dels tres tubs existents, fets de plàstic reforçat amb fibra de vidre i de 800 mm de diàmetre.

Els treballs, que van finalitzar el passat mes d’agost, han consistit en la reparació dels tubs per part d’un equip de submarinistes, de manera que s’impedeix l’entrada d’aigua del riu al flux d’aigua residual. Durant l’actuació també s’han protegit els conductes per evitar danys de cara a possibles noves crescudes del riu. Amb aquest objectiu s’ha construït una escullera soterrada a cada banda de les canonades i s’ha formigonat l’espai entre ambdues estructures per tal que formin un sol bloc més resistent. La coordinació de les obres ha anat a càrrec de Trargisa, empresa prestadora del servei de sanejament en alta de Girona.

“De mica en mica anem tancant totes les conseqüències del Glòria i recuperant les infraestructures i els espais que va malmetre el temporal. A principis de setembre vam acabar la reparació de la canonada que abasteix la ciutat d’aigua potable, i ara fem el mateix amb els col·lectors de sanejament. Hem aprofitat l’ocasió per modernitzar aquest punt i augmentar-ne la resistència, de manera que hem millorat la garantia de funcionament davant de futurs episodis de riuades que es puguin produir”, ha destacat el regidor de Sostenibilitat del consistori, Martí Terés.

La durada de l’actuació ha estat d’un any i el seu cost ha sigut de 845.082,66 euros (IVA exclòs). L’obra ha estat finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a través d’una atribució de recursos a l’Ajuntament de Girona.