Més de 130 persones baixen en piragua pel Ter per reclamar “un riu tot l’any”

El descens popular té un recorregut d'uns 7 quilòmetres i està pensat tant per als experts com per als qui mai han agafat un rem

0
491
Més de 130 persones han participat aquest diumenge al XVIIè Descens Popular en Piragua pel Ter per reclamar que sigui “un riu tot l’any”. El recorregut, d’uns 7 quilòmetres, surt de Bescanó i acaba a Girona. Està pensat tant per als que són experts com per a aquells que mai han agafat un rem. L’acte té caràcter popular, però també reivindicatiu. El descens l’organitza el Club Piragüisme Salt-Ter i, abans de donar la sortida, s’ha llegit un manifest reclamant al Govern que no oblidi el seu compromís amb el retorn dels cabals. “Portem disset anys fent-ho i encara no ens n’hem sortit del tot; aquesta primavera ha estat plujosa i el riu baixa més ple, però durant l’hivern pràcticament sense mullar-te els peus hi havia trams on podies passar d’una banda a l’altra”, explica Joaquim Fontané, un dels organitzadors.
El recorregut
ls participants han sortit de l’alçada del restaurant La Barca de Bescanó (Gironès) i, des d’aquí i en grup, s’han dirigit fins al parc de les ribes del Ter a Girona. Segons concreta Fontané, el recorregut no té massa complicacions. De fet, fa uns anys es va modificar –abans se sortia de Bonmatí- per fer-lo més adaptable a aquells que el facin per primera vegada. “Allò que és important és que la gent que no faci piragüisme facin servir piragües autobuidables, perquè són més estables i tenen quilla que les fan més fàcils de dirigir; i que hi vagin asseguts a sobre i no a dins”, explica el membre del club.
Per completar els 7 quilòmetres s’hi està unes dues hores. Els participants passen, entre d’altres, per una resclosa o pel parc d’aigües braves de la Pilastra. “Des de l’organització posem gent al davant i al darrere i, al llarg del recorregut, ens anem reagrupant; això no és una competició, sinó un acte popular”, explica Fontané.
“Una altra perspectiva”
Entre els participants, n’hi ha d’experts; però també molts que avui feien el descens per primera vegada. “Aquest és el primer cop que faig caiac al riu; espero no caure”, explicava en Fernando. “Ara m’estan dient què és el que haig de fer, però sobretot penso gaudir i deixar-me anar”, hi afegia en Toni, un altre dels qui avui s’ha estrenat al Ter. “Crec que m’agradarà molt i veuré el riu des d’una altra perspectiva”, concretava la Neus.
I a l’altra banda, aquells qui ja estan avesats amb el piragüisme. “A la meva família li agrada molt el caiac i ja he fet el descens tres vegades; sí que s’han de seguir molt bé les instruccions, perquè si no en saps, en alguns trams pot ser més complicat”, deia la Marta. “Sóc del club i fa molts anys que ho faig; m’agrada i estic d’acord en reclamar que el riu passi ple sempre, que és el que hauria de ser habitual”, concretava la Mailin.

FER UN COMENTARI