L’hospital Trueta atén unes 900 persones per malaltia inflamatòria intestinal

Avatar photo

Es calcula que a les comarques gironines hi ha entre 3.000 i 4.000 afectats

La Unitat de Malaltia Intestinala Inflamatòria de l’hospital Josep Treuta (Girona) atén unes 900 persones per aquest tipus de patologia. Es tracta d’un desequilibri entre la flora intestinal i el sistema immunitari que acaba inflamant de forma descontrolada els budells. Aquesta malaltia, a hores d’ara, és crònica, igual que la de Crohn i la colitis ulcerosa. Es calcula que en tota la demarcació de Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 persones que pateixen aquesta malaltia. Els únics tractaments que hi ha actualment es concentren en evitar els brots i escurçar-ne l’activitat, en cas que apareguin. Moltes vegades s’ha de recórrer a la cirurgia, però les operacions mai han arribat a fer desaparèixer aquestes malalties.
La Malaltia Intestinal Inflamatòria (MII) es detecta sobretot en persones joves dels països desenvolupats. Les persones que viuen en grans ciutat tenen més possibilitats de patir-la que les que habiten en àrees rurals.

Per tal d’explicar els principals problemes que comporta aquesta malaltia en el desenvolupament laboral i educatiu, l’hospital Trueta ha organitzat unes jornades centrades en la MII els dies 25 i 26 de febrer. L’objectiu és organitzar més una tertúlia que una sessió acadèmica. En l’organització hi ha participat l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i del Servei de Digestiu de l’Hospital Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Salt.

A més, l’hospital també ha inaugurat una exposició titulada ‘De vàter en vàter’ del fotoperiodista Martí Fradera. Fradera, que també pateix inflamacions intestinals, presenta una sèrie d’autoretrats per mostrar què suposa viure amb aquesta malaltia. D’aquesta manera, es vol conscienciar a la gent de l’angoixa que produeix estar sempre pendent de si hi ha un lavabo a prop, per si es produeix un brot de la malaltia.

De fet, el 2014 el Trueta i l’ACCU van engegar la iniciativa ‘No puc esperar’ en què es reparteixen carnets als pacients d’aquestes malalties i en cas que ho necessitin poden entrar a bars i botigues de la ciutat per utilitzar el seu lavabo. Són persones que pateixen la MII, pacients ostomitzats, colectomitzats o intervinguts per càncer de recte.

En aquests quatre anys ja s’han repartit més de 300 carnets. 247 són per pacients seguits des de la Unitat de Malaltia Intestinal Inflamatòria del Trueta, 27 pels atesos al Santa Caterina, 21 per pacients d’altres patologies i 12 que han fet la transició de la pediatria a la medicina de l’adult a l’especialista en digestologia― durant aquests anys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les obres de reparació del paviment del carrer Sant Plàcid de Cambrils

Notícia següent

Serveis mínims a l’Ajuntament de Reus, amb motiu de la vaga general de demà

Notícies relacionades