L’expolicia de Girona que va matar la cunyada i va apunyalar la seva dona tornarà a ser jutjat

El Suprem va tombar una primera condemna de 21 anys de presó per tractar-se d'una conformitat encoberta

L’expolicia de Girona que va assassinar la cunyada i va apunyalar la seva dona a Caldes de Malavella (la Selva) el 28 de maig del 2013 s’asseurà, de nou, al banc dels acusats de l’Audiència de Girona a partir d’aquest dilluns. Serà el segon cop que jutgen Antonio Alcaraz després que el Tribunal Suprem tombés la sentència que el gener passat el va condemnar a 21 anys de presó per un pacte entre fiscalia, acusació particular i defensa. El Suprem va estimar el recurs de la defensa (interposat perquè Alcaraz va renegar del pacte i va assegurar que l’havien pressionat) i va resoldre que s’havia de tornar a fer el judici perquè s’havia tractat d’una “conformitat encoberta”. La fiscalia demana per a l’expolicia una pena de 43 anys de presó.

El judici començarà aquest dilluns a la secció quarta de l’Audiència de Girona amb la declaració de l’acusat. Segons el guió, està previst que s’allargui fins divendres, i acabarà amb l’informe del fiscal, acusació particular i defensa abans de quedar vist per a sentència.

En aquesta ocasió, el jutjarà un tribunal nou després que el Suprem obligués a repetir el judici “en la major brevetat possible” i davant d’un tribunal diferent al que el va jutjar el 25 de gener passat.

Aleshores, la secció quarta de l’Audiència de Girona va condemnar Antonio Alcaraz a 21 anys de presó després que fiscalia, acusació particular i defensa arribessin a un acord. Un cop dictada la sentència, però, el condemnat va renegar del pacte i va assegurar que hi havia accedit perquè el seu advocat i la fiscal que llavors portava el cas l’havien pressionat. Per això, va interposar recurs a la sentència.

El Suprem li va donar la raó perquè entenia que, amb la conformitat encoberta, s’havia vulnerar la legalitat processal. L’alt tribunal recordava que quan un acusat s’enfronta a més de 6 anys s’ha de fer el judici obligatòriament i no es pot arribar a acords. “En realitat, es va tractar de la simulació d’un judici”, concloïa la sentència.

Després de renegar de l’acord de 21 anys de presó, ara Alcaraz es torna a enfrontar a una petició de 43 anys de presó (20 anys per assassinat, 12 per un intent d’assassinat amb agreujant de parentiu i 10 per dos delictes de lesions psíquiques).

El mateix Alcaraz va reconèixer els fets després del crim i durant la instrucció del cas. Segons el relat de la fiscal, el 28 de maig del 2013 va anar fins a casa del seu germà perquè sabia que havien acollit la seva dona, amb qui estava en procés de separació. El matrimoni portava 28 anys junt, vivia a Vilablareix (Gironès) i tenia dos fills en comú.

Crim davant les nenes

Segons l’escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, el crim va tenir lloc a primera hora del matí. Cap a tres quarts de nou, la dona i la cunyada marxaven de la casa de Caldes de Malavella amb cotxe. Al vehicle també hi anaven les filles de la víctima mortal i del germà de l’acusat, que aleshores tenien 6 i 10 anys, que anaven a escola.

L’expolicia havia fet guàrdia davant la casa amb el seu cotxe, esperant a què s’obrís la porta del garatge. Quan això va passar, va pujar la rampa d’accés amb el cotxe “a gran velocitat” i va entrar dins el garatge, amorrant-se a l’altre vehicle.

Aleshores, l’expolicia va baixar del cotxe i, esgrimint un ganivet de 25 centímetres de fulla, va anar de dret cap a la seva cunyada, que acabava de tornar de dins la casa. L’expolicia va fer cas omís dels crits de la víctima, que li va dir horroritzada: “Antonio, sisplau, que hi ha les nenes al davant”.

Alcaraz, per tota resposta, va cridar: “Tu calla, que tens la culpa de tot”. I sense que la cunyada pogués reaccionar, li va assestar “una profunda ganivetada a l’alçada del coll”. Mentre la cunyada, ferida de mort, intentava caminar cap a la porta del garatge, el processat es va girar cap a la seva dona.

Li va clavar dues ganivetades al coll i al pit mentre li deia: “Ho veus, ja t’ho havia dit, no m’has fet cas!”. Després, Alcaraz va tornar a atacar la cunyada amb el ganivet. Li va donar dues punyalades més al coll, que la van fer desplomar morta sobre el terra del garatge.

Mentrestant, la dona d’Alcaraz s’estava taponant les ferides amb les mans en un intent de contenir l’hemorràgia. La dona va suplicar a l’expolicia que la portés a l’hospital i l’acusat hi va accedir. La va fer pujar al seu cotxe i la va portar fins al Santa Caterina de Salt (Gironès), deixant les dues nenes petites -que ho havien presenciat tot- a l’habitatge de Caldes de Malavella.

L’expolicia argumenta que pateix un trastorn mental que li va afectar les seves capacitats en el moment de cometre el crim.