Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Les biblioteques municipals de Girona reobren el servei de préstec

L'Ajuntament subratlla que es passa "d'allò virtual a allò físic" i vol que l'accés a sala sigui realitat el 2 de juny

Usuaris de la biblioteca Salvador Allende de Girona enduent-se llibres en préstec. ACN

Les biblioteques municipals de Girona han reobert aquest dilluns el servei de préstec amb més d’un centenar de cites prèvies. De les quatre que hi ha arreu de la ciutat, les que en tenen més –una quarantena cadascuna- són l’Ernest Lluch i la Salvador Allende. Els llibres s’entreguen en bosses de paper, a l’exterior de les biblioteques i amb el personal protegit per mampares. En el cas dels retorns, s’han de dipositar a les bústies i els documents passen aleshores una quarantena de catorze dies. La directora de la Salvador Allende, Eva Guillaumes, explica que s’han hagut d’adaptar a la nova realitat perquè hi ha usuaris que no estan avesats a les noves tecnologies. El consistori treballa ara perquè l’accés a sales s’obri el 2 de juny.

Des d’abans de les deu del matí, l’horari d’obertura de la biblioteca, la Júlia espera per poder anar a recollir llibres i DVD de la biblioteca Salvador Allende de Girona. Quan la directora de la biblioteca obre el reixat, es dirigeix fins a la taula que han col·locat en una de les portes d’entrada. Allà, l’espera un treballador, protegit amb mascareta i darrera una mampara, per donar-li els llibres que ja tenen a punt.

Des d’aquest dilluns, aquesta imatge s’ha repetit a les quatre biblioteques municipals de la ciutat que han reobert per recuperar el servei de préstec. Es fa amb cita prèvia. Els usuaris, ja sigui a través d’una trucada o per correu electrònic, fan la comanda. Els bibliotecaris la preparen en bosses de paper i donen hora de recollida.

Júlia Cirera explica que esperaven amb moltes ganes que es recuperés el servei de préstec, tant ella com les seves dues filles. “Teníem ganes de llegir i, després de tants dies a casa, ja teníem el llibres una mica repetits i volíem alguna cosa nova”, ha detallat.

El que encara no poden fer els usuaris és entrar dins la biblioteca i remenar els llibres. “Normalment vinc aquí i m’inspiro per agafar els llibres, aquesta vegada ha estat una mica diferent, he explicat els nostres gustos per telèfon i ens han aconsellat”, ha dit la Júlia.

Més de cent cites prèvies

Les biblioteques municipals que aquest dilluns han reprès el préstec són l’Antònia Adroher, l’Ernest Lluch, la Just M. Casero i la Salvador Allende. En paral·lel, i com a mínim fins al 19 de juny, també fa préstecs de documents la Biblioteca Escolar Montfollet.

Els horaris de serveis de préstec, i també d’atenció telefònica, són de dilluns a divendres de deu del matí a una del migdia, i de cinc de la tarda a vuit del vespre. Per a la biblioteca Montfollet, l’horari es restringeix entre les dotze del migdia i les dues de la tarda; això sí, aquí no cal reservar cita prèvia.

Les quatre biblioteques municipals ja tenen una bona tanda de peticions. De fet, només avui mateix, ja han donat més d’un centenar de cites prèvies. Les que en tenen més d’agendades són l’Ernest Lluch i la Salvador Allende (amb unes 40 cadascuna), seguides de l’Antònia Adroher (una trentena) i la Just M. Casero (una desena). També s’han anat donant hores per a la resta de la setmana.

Cada hora, aproximadament, es poden atendre un màxim de deu usuaris. A més, com que s’ha flexibilitzat el nombre de documents, totes poden demanar força llibres i DVD. I pel que fa al retorn, el termini també s’ha estès fins a l’1 de juliol.

En el cas de la biblioteca Carles Rahola –aquesta, depèn de la Generalitat- el servei de préstec encara no està actiu. Probablement, començarà a fer-se a partir del 2 de juny.

Mantenir activitat tot i el confinament

La directora de la biblioteca Salvador Allende, Eva Guillaumes, afirma que durant el confinament han mantingut l’atenció personalitzada als usuaris, tot i que des de la distància. “Hi havia moltes ganes”, explica Guillaumes que concreta que, entre aquells que són habituals, n’hi havien molts que estaven àvids de lectura i amb moltes ganes de poder tornar a agafar llibres en préstec.

Les quatre biblioteques municipals han mantingut tota l’activitat possible a través de les noves tecnologies. La directora de la Salvador Allende destaca que han fet un “gran esforç” per fer els clubs de lectura de manera virtual: “Hem aconseguit mantenir-los gairebé tots”.

Hores del conte, activitats per a nadons, activitats centrades en refranys i descoberta de dites, enigmes a Twitter, una cinquantena de recomanacions a través de les xarxes per part de polítics, periodistes, escriptors, llibreters… Són algunes de les activitats que les biblioteques de Girona han fet de manera telemàtica (i que es poden trobar als diferents canals de Youtube).

“Nosaltres tenim un tipus d’usuari, en algun cas, molt poc avesat a les tecnologies; hem estat molta estona al telèfon explicant des de la distància com ho havien de fer per accedir a totes les plataformes”, ha descrit Guillaumes.

A banda del préstec, a partir d’ara també es poden retornar els llibres, CD i DVD a través de les bústies. Un cop retornats, els posaran en quarantena durant catorze dies abans de tornar-los a prestar. “La idea és que es tornin a prestar en les condicions sanitàries adequades i que no hi hagi cap risc per a l’usuari”, ha afirmat Guillaumes.

D’allò virtual a allò físic

El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, ha assegurat que estan “molt contents” de poder començar a passar “d’allò virtual a allò físic”: “Obrim les biblioteques, encara no al 100%, però aquesta setmana ja es poden fer devolucions de llibres i préstec”.

Segons Ribas, des de l’entrada de la regió sanitària de Girona a la fase 1 dilluns passat, han preparat les biblioteques per a la reobertura establint els protocols de seguretat necessaris. “Serem molt curosos amb els protocols”, ha dit. A més, treballen perquè les biblioteques puguin reobrir les sales de lectura a partir del 2 de juny.

“Intentarem buscar la màxima normalitat possible perquè els gironins puguin gaudir de la cultura”, ha destacats. En aquest punt, Carles Ribas reclama tant a la Generalitat com al govern espanyol que marquin “instruccions clares” sobre com podrà ser aquesta reobertura. Per ara, el protocol que estan dissenyant des del govern municipal preveu que un bibliotecari s’encarregui de subministrar els llibres: “Potser no serà la dinàmica habitual d’aixecar-se i anar a buscar-los, haurà de ser un servei més a la carta”.

A banda de la recuperació dels serveis de devolució i préstec a les biblioteques municipals, Ribas concreta que l’àrea de cultura també està treballant per “promocionar” els actes culturals al carrer, adaptant el format a les mesures sanitàries de distància social. “Ara engeguem la màquina i no tindrà aturador”, ha afirmat. Concerts o espectacles escènics amb reserva prèvia, en espais oberts i amb distància social entre les cadires serà la fórmula d’aquests espectacles tant musicals com d’arts escèniques.

“Activitats tancades als espais habituals serà complicat però trobarem fórmules per apropar la cultura, un sector que ho està passant molt malament”, ha dit Ribas. El regidor reclama a les administracions que defineixin “de manera seriosa” quines distàncies s’han d’establir en teatres o a l’auditori i que actuïn amb “coherència” per garantir que es reprenguin les activitats culturals com més aviat millor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

PortAventura es prepara per tornar a obrir al juliol

Notícia següent

Proposen unificar les regions de Barcelona i les àrees metropolitanes l’1 de juny

Notícies relacionades