Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

La nova collita de la DOP Oli de l’Empordà es presenta a Girona

Avatar photo

S'ha fet un tast de bombons de pa amb oli elaborats amb És Farina de Girona i oli verge extra de la DOP Oli de l'Empordà, pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines

La DOP Oli de l’Empordà ha presentat l’oli de la nova collita a Girona, aquest dissabte 11 de desembre a l’exterior del Mercat del Lleó. La presentació ha comptat amb Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà i altres productors, representants dels cuiners del col·lectiu Girona Bons Fogons, Frederic Gómez, president del Banc dels Aliments i Josep M. Font, president del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines. S’ha pogut tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP, que són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.

Bombons de pa amb oli
El tast d’oli s’ha acompanyat amb “Bombons de pa amb oli” elaborats amb És Farina de Girona i oli verge extra de la DOP Oli de l’Empordà, pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines. S’han pogut tastar: bombó de pa vi i sucre, bombó de pa amb oli i sal, bombó de pa, sal i xocolata, i bombó de pa i olives.

A més les persones que s’han apropat a l’espai de la plaça Catalunya han pogut gaudir de l’obra de teatre “Els Pànids i l’oli”, un espectacle per a tots els públics amb titelles i actors còmics, on amb un toc d’humor s’explica l’origen del pa, i com l’oli és un producte que combina amb el pa artesanal, les seves qualitats i virtuts.

L’oli als restaurants de la Cuina del Vent
El col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons promociona l’oli i per això entre l’11 i el 31 de desembre es podrà trobar a les taules dels restaurants adherits al col·lectiu –Duc de l’Obac, Massana, Occi, Egg Gastronomia, La Riera de Sant Martí Vell, El Celler de Can Roca, Àpats, Umai i Pere Malagelada–.

L’acte de presentació ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Girona, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Els trulls de la DOP, com cada any, han fet una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments.

La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita de molta qualitat “Cada any la collita d’olives comença al novembre, però aquest any s’ha avançat i es va començar a principis d’octubre per la calor que va fer.
La falta de pluges a les comarques gironines d’aquest any ha provocat que la collita d’olives sigui un 30% i, en alguns casos, fins a un 40% inferior que en temporades normals. Això és donat perquè al mes de maig, quan les oliveres feien el quallat del fruit, va ser una època d’una sequera persistent i s’ha allargat fins al setembre, d’aquesta forma, les olives s’han quedat petites. Tot i això, el descens de producció no afectarà del tot en els quilos totals d’oli, ja que el rendiment de l’oliva és superior a altres anys perquè el fruit no ha acumulat aigua. És per aquesta raó que el sector creu que l’oli d’aquest any serà de molt bona qualitat.”

La DOP Empordà
L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Corivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l’herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 250 persones participen en la cantada coral ‘Cantem Tortosa’

Notícia següent

Persecució policial per robar un pernil i caixes d’escamarlans d’un supermercat

Notícies relacionades