Detenen un home per estafar 124.850 euros a set persones

L'home, que tenia un negoci però cobrava de l'atur, els deixava lingots d'or falsos com a garantia i per donar confiança a les víctimes

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home, de 63 anys, com a presumpte autor d’un delicte continuat d’estafa i falsedat documental. El detingut es va apoderar de 124.850 euros de set persones del Gironès. La investigació es va iniciar a finals de febrer amb la seva detenció a Girona per una possible compravenda de joies robades. El mateix dia es va inspeccionar el local que regentava i, entre la documentació, van detectar que l’home cobrava de l’atur tot i estar treballant. Per aquests fets, el van tornar a detenir el 9 de març. Els agents van continuar les indagacions arran de la troballa d’escriptures públiques i van esbrinar que el presumpte estafador es feia passar per una persona solvent per aconseguir que coneguts seus invertissin en un dipòsit financer a canvi d’un guany mensual del 5%. Com a garantia, els deixava uns lingots d’or falsos. El detingut, que els advertia que no podien utilitzar-los, els pagava algunes mensualitats però després acabava coaccionant-les i amenaçant-les amb arma blanca. El detingut, amb antecedents, ha quedat en llibertat amb càrrecs.
Els fets es remunten al 27 de febrer quan agents de la comissaria de Girona van detenir l’home sospitant d’una operació de compravenda de joies sostretes. Els mossos van inspeccionar el local que regentava i, entre d’altres objectes, van recollir diversa documentació. En ella van descobrir que havia fet una defraudació a la Seguretat Social i havia falsificat un document públic. I és que el presumpte estafador estava cobrant un subsidi d’atur tot i treballar. Per aquest fets, el van tornar a detenir el 9 de març.

Els investigadors van continuar les indagacions i van localitzar diverses escriptures públiques on es mostrava l’activitat comercial fraudulenta del detingut. Els agents van detectar que l’home es guanyava la confiança de coneguts seus fent-se valer de la seva amistat i de la solvència que com a gerent d’un negoci de compravenda d’or.

Per això, els proposava invertir un capital en un dipòsit financer a canvi d’un guany del 5% mensual. Com a garantia de la seva liquiditat, els lliurava uns lingots d’or falsos que, a més, no podien utilitzar.

Quan les víctimes havien de començar a cobrar els seus interessos, l’home actuava de diverses maneres: pagava una o diverses mensualitats per no aixecar sospites i després deixava de pagar amb excuses o bé les tornava a enganyar amb promeses d’una nova reinversió per obtenir més interessos.

Amenaces amb arma blanca
Al llarg de les diferents transaccions, el presumpte estafador va intimidar i coaccionar a set persones amb amenaces amb arma blanca o insinuant que tenia coneguts perillosos en màfies italianes. La majoria dels estafats estaven atemorits. En total, es va apoderar de 124.850 euros.

La policia el va detenir el 20 de març per aquests fets. El detingut, amb antecedents, va passar a disposició judicial el 22 de març i el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.