Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els centres de salut mental infantil i juvenil de les comarques gironines atenen 2.016 casos nous el 2017

Avatar photo

Els diagnòstics més freqüents són trastorns adaptatius, de dèficit de tensió, d'ansietat i de conducta alimentària

Els centres que integren la xarxa d’atenció a la salut mental infantil i juvenil de les comarques gironines han atès, durant el 2017, 2.016 casos nous, un 5,82% més que l’any anterior quan van rebre 1.990 pacients nous. En total, el nombre de menors atesos ha estat de 5.130 i això s’ha traduït en un total de 28.200 visites (entre primeres, successives i grupals). Les dades provisionals revelen que els diagnòstics més freqüents han estat trastorns adaptatius (1.083 casos), per dèficit d’atenció (749), per ansietat (659) i trastorns de conducta alimentària (341). La psicòloga Maite Pi, cap del CASMIJ de Girona i Pla de l’Estany, ressalta que en els darrers 25 anys hi ha hagut una disminució progressiva de l’atenció als trastorns emocionals però un augment dels trastorns de conducta com a motius principal de consulta. Ho atribueix a que el patiment “aflora d’una altra manera” i que els trastorns emocionals també es detecten, i en alguns casos es tracten, en l’àmbit de l’atenció primària.
Els centres que integren la xarxa es dediquen a la valoració i al tractament de trastorns psíquics dels infants i joves fins a divuit anys. El seu àmbit d’actuació no només se centra en el pacient, sinó també en el medi en el qual es manifesta el patiment, ja sigui l’escola o la família. L’accés al servei, de caràcter ambulatori, es du a terme per derivació d’altres serveis del sistema de salut, ensenyament, serveis socials o justícia.

Cada comarca disposa d’un centre de salut mental infantil i juvenil: Gironès i Pla de l’Estany, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa-Ripollès, Selva interior i Selva marítima. D’altra banda, al Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) s’hi ubiquen l’Hospital de Dia d’Adolescents, unitat d’hospitalització parcial que atén joves de 12 a 18 anys amb trastorns mentals i que requereixen un tractament ambulatori intensiu, i la Unitat de Referència per Psiquiatria Infantil i Juvenil (URPI). Aquest dispositiu, dotat de 14 llits, està dirigit a persones que requereixen d’un estudi diagnòstic i de tractament amb una atenció les 24 hores del dia.

Segons les dades provisionals del 2017, els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) del conjunt de les comarques gironines han atès un total de 5.103 persones. Del total de pacients atesos als diferents CSMIJ, 2.016 han estat casos nous, un 5,82 % més que l’any 2016 (1.990 pacients nous). L’atenció al conjunt d’usuaris va requerir fer 28.200 visites (suma del conjunt de primeres visites, successives i grupals).

L’any 2017, els diagnòstics més freqüents tractats als CSMIJ han estat els trastorns adaptatius (1.084 casos), els trastorns per dèficit d’atenció (749), per ansietat (659) i trastorns de conducta alimentària (341). L’experta aclareix que l’increment estadístic dels trastorns per dèficit d’atenció no es deu a que n’hi hagin més, sinó a que se’n detecten més a través d’espais com l’escola.

L’Hospital de Dia d’Adolescents ha atès un total de 83 pacients, dels quals 68 han estat casos nous. L’equipament disposa de 25 places per atendre adolescents que pateixen patologies com ara i principalment: trastorns de conducta alimentària, trastorns psicòtics i de l’espectre autista, trastorns de l’humor, trastorns neuròtics greus i patologies en l’ordre de la personalitat. El 80% dels adolescents tractats al 2017 tenen entre 12 i 15 anys, i del conjunt, prop del 50% (25 casos) pateixen un Trastorn de la Conducta Alimentària.

En relació amb la URPI, l’any 2017 s’han fet 101 ingressos, amb un índex d’ocupació del 90% i una edat mitjana de 13 anys. Els principals motius d’ingrés han estat en un 28% risc de suïcidi (gest autolesiu i/o temptativa), un 22% són trastorns de conducta, un 20% trastorns de conducta alimentària i un 16% trastorns psicòtics.

La xarxa d’atenció a la salut mental infanto i juvenil de les comarques gironines ha fet 25 anys i ho celebrarà dijous amb una jornada commemorativa dedicada a un taller monogràfic sobre la intervenció amb els fills de persones que pateixen un trastorn mental. La jornada, que porta per nom Kidstime, anirà a càrrec del psiquiatre especialista en la matèria Leonard Fagin, i reunirà a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina més de 150 professionals experts en l’atenció a la salut mental d’infants i adolescents de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La construcció a les comarques gironines desaccelera la seva recuperació durant el 2017

Notícia següent

La Fira del Llibre Ebrenc commemora el quinzè aniversari amb un cicle d’actes literaris mensual

Notícies relacionades