El Trueta registra 68 morts per covid-19 en el que va de pandèmia

En total s'han tractat 800 afectats per coronavirus i s'han donat més de 400 altes en el centre gironí

L’hospital Josep Trueta de Girona ha registrat 68 morts per coronavirus en el que va de pandèmia, d’un total de 514 persones que han necessitat ser ingressades amb la malaltia. En total, però, el centre ha atès 800 pacients que han donat positiu en el test de la covid-19. Fins aquest divendres quedaven en els llits de l’hospital 114 afectats per la SARS-CoV-2 que requereixen les atencions del personal mèdic de l’hospital. La bona notícia és el nombre d’altes que s’han donat en el centre de referència de les comarques de Girona. En total, 411 pacients ja han pogut tornar a casa seva. També destaca els 49 malalts que han evolucionat favorablement i han pogut sortir de l’UCI. En total, el servei d’Urgències ha atès 1.145 pacients.

La pandèmia ha obligat a l’hospital a adaptar-se a la nova situació. En aquest sentit, destaca l’esforç que han fet els treballadors, molts dels quals han hagut de deixar els seus llocs de feina habituals per incorporar-se a les unitats de crítics, especialment el personal d’infermeria.

La direcció d’aquests professionals ha ampliat al 100% les jornades que tenien reduccions i ha fet 46 noves contractacions, sobretot per cobrir els llocs de treball que deixaven les infermeres reubicades en unitats de crítics. Entre les noves incorporacions hi ha setze estudiants de quart de carrera, que acaben el seu grau en poques setmanes. Tots aquests havien fet pràctiques en àrees de crítics i s’han incorporat a les UCI que s’han habilitat per fer front a la pandèmia.

Pel que fa als metges, destaca l’esforç dels intensivistes, internistes i pneumòlegs, per adaptar-se a la nova situació, a més d’altres facultatius d’àrees diferents que han donat suport.

Des de la Unitat Bàsica de Prevenció s’ha fet un seguiment de tots els professionals del Trueta i de l’atenció primària de l’ICS a Girona que presentaven símptomes compatibles amb el coronavirus. Així, han realitzat fins a 594 proves de diagnòstic PCR, 361 de les quals a l’hospital. En total, han donat positiu a la prova 108 professionals del Trueta, 35 dels quals ja s’han pogut reincorporar al lloc de treball.

Des de Medicina Preventiva també s’han abocat esforços en la gestió del coronavirus, tant pel que fa al control de seguretat dels equips de protecció individuals que han anat arribant, el control de la correcta utilització per part dels professionals, garantir la neteja i desinfecció dels espais.

Altres serveis com Farmàcia o Laboratori Clínic han hagut d’adaptar part del seus equips a donar resposta a les necessitats del Covid, ja sigui adoptant nous circuits per al subministrament de fàrmacs en el cas de Farmàcia, com per la gestió de les PCR en el cas del Laboratori.

Finalment, un dels equips que també ha fet front a les demandes dels professionals i dels usuaris és l’Equip de Suport Psicològic del Trueta, que ha ampliat i reorganitzat els serveis per donar resposta a la pandèmia, de la mà dels professionals de la xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària. Aquest equip ha tractat als professionals en relació a la pròpia gestió emocional i davant de qualsevol demanda o necessitat que poguessin tenir.