El Trueta arriba a les 100 primeres trombectomies en pacients que han patit un ictus isquèmic agut

En el 85% dels casos s'ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s'ha pogut extreure el trombe

Els serveis de Neurologia, Radiologia i Anestesiologia del Trueta han arribat a les 100 primeres trombectomies mecàniques en pacients que han pati un ictus sistèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe.

El procediment consisteix en la introducció d’un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l’obstrueix –i que ha provocat l’ictus-i poder-lo extreure.

Aquest tipus de teràpia endovascular es va començar a fer de manera puntual l’octubre del 2018 però no va ser fins al setembre del 2019 que es va començar a realitzar de manera continuada i amb un horari fix.

De fet, el 21 de març i en plena pandèmia, es va ampliar l’horari d’atenció a 12 hores diàries els 365 dies de l’any.

L’objectiu era reduir els trasllats fora de la Regió Sanitària de Girona i el temps d’accés al tractament de reperfusió. Als que arriben fora d’horari, se’ls continua derivant al Germans Trias i Pujol de Badalona.

Els resultats aconseguits amb les primeres cent intervencions són, segons Salut, molt bons perquè s’ha aconseguit recuperar un de cada dos pacients tractats que patien un ictus molt greu. Aquests procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica: la sala d’intervencionisme. En el 85% dels casos realitzats fins ara, s’ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s’ha pogut extreure el trombe que ocloïa el vas, recuperant així la perfusió cerebral.

En aquests moments, el Trueta compta amb dos metges especialitzats en el tractament endovascular de l’ictus isquèmic i fa uns mesos ha començat la formació d’un tercer neurointervencionista. Amb la incorporació d’aquest procediment, el Trueta pot assumir actualment qualsevol patologia isquèmica cerebral.

Precisment, l’hospital està fent obres a la planta 7a B, l’Àrea de Neurociències, per ubicar-hi la Unitat d’Ictus –que es dotarà d’equipament d’última generació. Es tracta d’una reforma integral, en què es faran habitacions individuals amb bany i dutxa, amb grues per a la mobilització de pacients, càmeres de videovigilància per monitorar els pacients, accessoris per rehabilitació in situ a les habitacions, butaques automàtiques, zona de control d’infermeria amb monitoratge centralitzat i una àrea de treball, entre d’altres.

En concret, es faran sis habitacions que es destinaran a pacients amb ictus i dos per a pacients de neurocirurgia que requereixin monitorització. Els treballs tenen un cost de més de 775.000 euros i està previst que acabin a finals d’any.

Un de cada sis patirà un ictus

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l’hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació.