Un intern intenta matar-ne a un altre a la presó de Figueres

UGT demana no barrejar interns conflictius amb els que tenen permisos perquè augmenta la violència

Centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres. ACN.

Una agressió d’un reclús de la presó de Puig de les Basses, a Figueres, a un altre pres, va provocar dimecres passat aldarulls al centre i va acabar amb tres funcionaris ferits, a banda del presoner agredit. Un intern en va agredir un altre amb una ganiveta provocant-li un tall a la cara i va haver de ser derivat a l’Hospital de Figueres. Com a conseqüència d’aquest fet es va produir un aldarull al pati i van ser aïllats dos interns més. Un d’aquests dos va oferir una forta resistència, enfrontant-se als funcionaris i agredint-ne un amb una puntada de peu. Un altre treballador va patir esgarrapades i un tercer un tall al dit, han explicat fonts penitenciàries a l’ACN.

Segons el sindicat UGT, un intern va utilitzar l’anomenada ‘diable’, una ganiveta artesanal amb diverses fulles manipulades. Això va provocar aldarulls al mòdul i “moments molt tensos”, amb agressions, insults i amenaces de mort als funcionaris. El treballador agredit per una puntada de peu al cap, segons el sindicat, va rebre la baixa laboral. L’agressor de l’intern com l’agressor del treballador han estat traslladats de centre penitenciari.

En un comunicat, el sindicat assegura que estan augmentant les agressions i les situacions violentes als centres, així com la introducció de drogues, que potencien l’agressivitat i els ajustaments de comptes entre faccions rivals.

A més, UGT critica que a la presó de Figueres s’hagin barrejat dins del mateix mòdul els interns més conflictius amb els que tenen permisos, joves amb adults, penats amb preventius, o drogoaddictes amb reclusos de bon comportament i que tenen permisos, cosa que “no respon a cap lògica que vetlli per la seguretat”. Per això, el sindicat exigeix que es “rectifiqui urgentment” aquest model de classificació interior i que, entre altres coses, “deixin de premiar els interns més conflictius donant-los destins de gran responsabilitat pensant que així s’il·luminaran, quan precisament el resultat és el contrari, traslladant aquesta conflictivitat als tallers productius, i enviant un missatge clar al pati d’impunitat i premi per mala conducta”.