El segell de qualitat ‘Girona Excel·lent’ de la Diputació s’obre a nous sectors

La Diputació de Girona dona el tret de sortida a la convocatòria de la quarta edició del concurs per a la obtenció del segell de qualitat agroalimentària “Girona Excel·lent” per als propers dos anys. El termini d’inscripció a la convocatòria s’obre a partir del proper dilluns 21 de setembre per tal que les empreses i productors de la demarcació de Girona presentin les seves sol·licituds.

La principal novetat d’aquesta edició és l’ampliació del concurs a nous sectors agroalimentaris gironins, com és el cas dels fruits secs, les infusions o la mel. A més, també s’ha dut a terme la remodelació de les categories de l’arròs, la cervesa, els embotits, els làctics o el peix, que s’actualitzen per adaptar-los a les tendències i normatives dels seu àmbit. Respecte a l’edició anterior, l’única baixa que s’ha produït és la del sector de la galeta seca. Tanmateix, no es descarta recuperar-la, tal com ja es va fer en edicions passades.

En total, s’obriran 13 sectors, integrats per més de 90 categories. Durant el proper mes de novembre es faran els tasts a cegues per escollir-los. Jurats especialitzats faran la selecció de productes excel·lents d’aquestes famílies de productes agroalimentaris de les comarques gironines: aigües minerals, arrossos, begudes locals, cafès i infusions, conserves, embotits, fruits secs, foie-gras, làctics, oli d’oliva, mel, peix, vins i vins generosos.

Una marca que reconeix els millors productes agroalimentaris del territori

Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, és una marca creada l’any 2014 que reconeix els productes agroalimentaris gironins de més alta qualitat, i en projecta una imatge comuna que afavoreix la implantació i identificació d’aquests productes al mercat, alhora que impulsa la seva notorietat i prestigi.

Perquè un producte pugui concórrer a la convocatòria d’aquest concurs és condició indispensable que s’elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l’empresa que l’elabora estigui establerta a la demarcació de Girona.

Les empreses responsables dels productes que en resultin seleccionats podran lluir el distintiu i beneficiar-se del programa de promoció durant 24 mesos.

Aquest programa de promoció empresarial de la Diputació de Girona s’emmarca en l’estratègia enfocada a donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat del teixit productiu dels municipis de les comarques gironines. Un dels objectius d’aquest segell és enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat, i també ajudar els productors locals i facilitar al consumidor la tria de productes de proximitat.

Es poden consultar les bases a www.gironaexcellent.cat.

 
El tastador, la figura cabdal del segell

Els tastadors són les persones encarregades d’avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes presentats al concurs i d’escollir-ne els que duran el segell “Girona Excel·lent”. El coneixement i l’experiència d’aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes.

Per a cada tast hi ha un jurat de cinc membres especialistes en cada àmbit i diferents sectors: cuiners o sommeliers d’establiments reconeguts en l’àmbit de l’hostaleria, tècnics i especialistes gastronòmics, periodistes gastronòmics, professionals del sector del comerç i dels serveis relacionats amb el sector agroalimentari o professors d’escoles d’hostaleria.

El tast a cegues és el mètode que s’utilitzarà per avaluar i escollir els productes de manera objectiva, tenint en compte l’aspecte, l’aroma i el gust. Tots els productes es presenten al tastador desproveïts d’elements gràfics o visuals que puguin influir en l’elecció i valoració final.

El tast és l’examen sensorial que el tastador fa al producte amb l’objectiu de conèixer-ne les característiques organolèptiques. El tast consta, per tant, de tres fases: la visual, l’olfactiva i la gustativa, i aquesta última consta, al seu torn, d’entrada, evolució i final de boca.

No obstant això, en finalitzar cada tanda de tast els tastadors inicien un debat sobre els comentaris, les impressions o els testimonis sobre cada un dels productes que tasten o examinen mitjançant les notes de tast. El tast implica sempre comparació i valoració, per molt subjectiva que aquesta sigui.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El PSC de VNG dona el tret de sortida a la campanya per al 12M

Acompanyats pel diputat del PSC, al Congrés dels Diputats, José Zaragoza, els i les  socialistes…

6 minuts fa

VÍDEO | Desmantellen una plantació de marihuana amb més de 1.000 plantes a l’Arboç

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una plantació interior de marihuana en dues naus industrials contigües…

25 minuts fa

Activada l’alerta del pla Inuncat per fortes pluges que poden deixar més de 100 litres

Protecció Civil ha activat aquest divendres a la tarda la fase d'alerta del Pla especial…

13 hores fa

Mor un guàrdia civil en precipitar-se diversos metres des d’una nau industrial

Un agent de la Guàrdia Civil ha mort aquest divendres després de precipitar-se diversos metres…

13 hores fa

La Guàrdia Urbana de Tarragona, un dels perfils millors pagats entre els funcionaris municipals

Els salaris de la Guàrdia Urbana de Tarragona suposen un 25% de les despeses salarials…

13 hores fa

Carles Puigdemont: “Què ens han d’explicar els socialistes de gestió?”

Centenars de persones desplaçades des del Baix Camp han omplert el pavelló d’Argelers per visitar…

13 hores fa

Esta web utiliza cookies.