La Ciutat de Girona

Blanes inicia la primera ruta per anar a l’escola amb mobilitat protegida

Aquests dies s’estan enllestint els darrers treballs per a la propera posada en marxa a Blanes del projecte ‘Camins Segurs’, una proposta sorgida a l’Escola Joaquim Ruyra que finalment s’ha fet realitat després de gairebé dos anys de treball previ. Han contribuït al fet que així sigui la suma d’esforços de diversos departaments del consistori, principalment de la Policia Local de Blanes i Promoció de la Ciutat –a través del projecte Treballs als Barris-, així com dels Serveis Municipals i Educació.

Els ‘Camins Segurs’ són rutes senyalitzades que proposen fer un itinerari concret per arribar al centre escolar de manera còmoda, agradable i segura. És a dir: promouen la mobilitat sostenible i segura i, al mateix temps, fomenten l’autonomia de la canalla en el seu trajecte diari entre casa seva i l’escola, des del respecte, la responsabilitat i la solidaritat.

Després de l’intens treball previ, la culminació de tot l’esforç esmerçat ha arribat ara, amb l’efectiva senyalització dels ‘Camins Segurs’, les diferents rutes que es poden seguir per arribar fins a l’Escola Joaquim Ruyra. Principalment, des de tres punts de partida d’acord amb els barris d’on provenen majoritàriament els alumnes. La tria de les rutes s’ha pogut fer arran d’una sortida sobre el terreny que van fer els efectius de la Policia Local de Blanes amb la direcció del centre i els mateixos alumnes.

La senyalització per seguir les tres rutes que condueixen fins al Col·legi Joaquim Ruyra és prou explícita. Es tracta de petjades dibuixades sobre el terra de color blau, identificades amb el nom del projecte: ‘Camins Segurs’. Estan pintades de color blau, i en cada punt de confluència se n’han posat grups de tres petjades perquè siguin més visibles.

Culminació de més d’un any i mig de feina

La gènesi cal anar a buscar-la el desembre del 2020, en una reunió proposada per la direcció de l’Escola Joaquim Ruyra amb la Policia Local de Blanes i el Departament de Promoció de la Ciutat per fer possible la petició dels delegats dels alumnes de l’escola. Es tractava de tenir el què ja definien com un ‘camí de petjades’ per senyalitzar les possibles rutes per arribar a l’Escola Joaquim Ruyra.

La petició dels mateixos alumnes, validada per l’equip directiu del centre encapçalat per Maite Casaus, ha estat treballada en col·laboració amb l’equip de Mobilitat i Educació Viària de la Policia Local. El projecte ‘Camins Segurs’ és transversal, participatiu, de transformació de l’espai públic i dels hàbits de mobilitat. Són itineraris còmodes, agradables i segurs que permeten als infants i les seves famílies realitzar els trajectes des de la casa a l’escola i de tornada en modes ecomobibles (especialment anar a peu i en bicicleta).

També cerca transformar l’entorn del barri en un espai amable, així com sensibilitzar i conscienciar implicant a tota la modalitat. És per aquest darrer motiu que també s’ha comptat amb la suma d’esforços del projecte ‘Treball als Barris’ impulsat pel departament de Promoció de la Ciutat a través de Polítiques Actives d’Ocupació, ja que també s’hi implica el comerç local per donar-hi suport.

Altres conseqüències positives que s’espera aconseguir amb els ‘Camins Segurs’ és reduir el nombre de cotxes que s’aparquen al voltant de l’escola. Finalment, doncs, per desenvolupar millor el projecte, la Policia Local ha comptat amb la implicació de l’equip directiu, l’AMPA, la comissió d’alumnes, les associacions de veïns de S’Auguer i Sa Masaneda i Promoció de la Ciutat.

Presentació Oficial de la 1a Ruta dels ‘Camins Segurs’

En aquest procés d’elaboració va ser particularment interessant la fase que han anomenat ‘Explorem el Camí’, on s’ha dissenyat una ‘teranyina de mobilitat’, un estudi de la situació escolar sobre el mapa. Per això, els mateixos alumnes acompanyats de la direcció del centre educatiu i de la Policia Local van fer els diferents recorreguts avaluant diversos aspectes. Qüestions com les cruïlles perilloses que travessaven, les voreres estretes, o bé si es tractava d’un viatge llarg o curt en el temps.

En aquesta primera ruta hi ha tres itineraris principals: el Camí del Centre, el d’Els Pins i el de La Plantera, tots tres amb una mitjana de duració a peu d’entre 9 i 11 minuts. Ara, tal com explica el sergent responsable de l’Àrea de Mobilitat i Educació Viària, Miquel Àngel Recio, estan oberts a poder fer extensiu el projecte a la resta de centres escolars, comptant amb la seva necessària implicació. Pel que fa a aquesta primera ruta de ‘Camins Segurs’, està previst que es presenti oficialment aquest mes de desembre, en un acte que tindrà lloc a l’Escola Joaquim Ruyra.

SergioLahoz

Missatges recents

Junts reivindica el Hard Rock en un acte a Vila-seca

El Hard Rock, un dels responsables d'aquest avançament electoral, està en debat en el si…

11 hores fa

Mataró celebra els festivals LAVS i Panòptic

LAVS/ / Laboratori d'Art Visual i Sonor és una proposta multidisciplinària que té com a…

12 hores fa

Badalona elabora un Pla de risc de l’arbrat per evitar accidents i preservar el patrimoni vegetal

L’Ajuntament de Badalona està desenvolupant per primera vegada un Pla de risc de l’arbrat que…

12 hores fa

Ordino i Canillo celebren una jornada interescolar

Les escoles franceses d’Ordino i Canillo han celebrat aquest dimarts la primera jornada interescolar a…

12 hores fa

Junts repta el PSOE a acceptar un referèndum “si vol salvar la democràcia”

 Junts+ repta Pedro Sánchez a acceptar un referèndum d'independència si realment "vol salvar la democràcia".…

12 hores fa

El Consell de la Infància proposa implantar la recollida porta a porta a Tortosa

El Consell Municipal de la Infància de Tortosa ha traslladat a l'alcalde, Jordi Jordan, diferents…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.