Aquest dimarts, 21 de febrer, se celebra arreu del món el Dia Internacional de la Llengua Materna. Un municipi com Blanes, on conviuen en l’actualitat ciutadans i ciutadanes que provenen de 96 països diferents, s’ha sumat a aquesta celebració a través d’una activitat promoguda per l’Oficina de Català de l’Ajuntament de Blanes.
Al llarg de tota la jornada d’avui, l’Oficina de Català publicarà uns vídeos confeccionats ex professo amb motiu del Dia Mundial de la Llengua Materna. Es podran veure a través del Facebook de l’Oficina de Català de Blanes, així com de l’Instagram del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona com a històries. Els i les protagonistes són l’alumnat de l’Oficina de Català de Blanes.
Amb motiu d’aquesta celebració internacional, l’Oficina de Català de Blanes ha volgut reivindicar la diversitat lingüística com a factor clau per contribuir a l’enriquiment i la cohesió de la comunitat. En aquest sentit, des d’aquest servei que encapçala la seva directora, Elisa Sola, es remarca que el foment del respecte i l’estima a totes les llengües ajuda a crear vincles i afavorir la integració en tots els àmbits.
Des d’aquesta seu del Centre de Normalització Lingüística (CNL) són moltes i variades les experiències que s’organitzen al llarg de l’any, al marge de les classes de català per a adults que constitueixen la seva activitat principal.
En l’actualitat, les i els alumnes de l’Oficina de Català de Blanes parlen un total de 24 llengües maternes diferents: alemany, anglès, àrab, bambara, castellà, català, francès, fula, gallec, grec, igbo, italià, mandinga, mongol, polonès, portuguès, romanès, rus, serbocroat, serer, soninké, txec, ucraïnès i wòlof.
Segons les xifres d’alumnat de l’oficina de Català de Blanes corresponents a l’any passat, dels 823 que va haver-hi en total, un 60,3% procedia de fora de Catalunya, amb una major proporció d’Amèrica del Sud (23,30%); un 6,19% d’Amèrica Central, Mèxic i el Carib; i un 6,19% d’Àfrica. Pel que fa a l’alumnat d’Amèrica Central, en números absoluts la major procedència és d’Hondures (30 persones), seguit per Cuba (14 persones), la República Dominicana (3), així com Mèxic i Guatemala (cadascun dels dos països amb 2 persones).
Respecte a l’alumnat de català de Blanes procedent de l’Amèrica del Sud durant l’any passat, la major representació correspon a Colòmbia i Argentina, tots dos països amb 49 persones cadascú. També compten amb una bona representació Veneçuela, Perú, Uruguai i Brasil. Pel que fa als estudiants de català que procedien d’Àfrica, el major nombre correspon a persones del Marroc (45), amb una notable representació de Gàmbia i el Senegal.
L’alumnat de la Unió Europea, que significa un menor percentatge en relació a la resta de procedències, compta amb 7 alumnes de França, i també n’hi ha d’Alemanya, Grècia, Polònia, Bèlgica, Itàlia, Portugal, Bulgària, Letònia, República Txeca, Luxemburg i Romania.
Finalment, pel que fa als alumnes procedents de la resta de l’estat espanyol, la comunitat autònoma més representada és Andalusia, amb un total de 20 alumnes. També n’hi ha, en menors percentatges, de Cantàbria, Galícia, País Valencià, Aragó, Castella – La Manxa, Madrid, la Rioja, Astúries, Castella – Lleó, Múrcia, Canàries, Extremadura i País Basc.
Avui es posen en marxa part de les fonts ornamentals de Sabadell, que la ciutat ha pogut recuperar un cop…
El Nàstic de Tarragona ha estat el focus de la polèmica aquesta setmana amb la sorpresiva destitució de Dani Vidal.…
Una quarantena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida han detingut aquest divendres almenys dues persones i…
L’Ajuntament de Badalona invertirà aproximadament 4 milions d’euros per fer una reforma integral del camp de futbol de Pomar. Aquesta…
El macrodispositiu contra la reincidència fet a les principals poblacions del Camp de Tarragona s'ha saldat amb almenys deu detinguts.…
L’Ajuntament d’Altafulla ha fet públic l’anunci de licitació del contracte d’obres per a l’execució del projecte d’urbanització de la Plaça…
Esta web utiliza cookies.