Les activitats dels museus i la biblioteca centren la programació de Cultura Banyoles

D’entre la seixantena d’activitats destaquen la nova ruta del rec Major i el cicle Lletres al claustre, dedicat enguany al bicentenari de Dostoievski

Aula d'estudi de la Biblioteca de Banyoles. FONT: Ajuntament de Banyoles

Les activitats dels Museus de Banyoles i de la Biblioteca Pública Comarcal centraran la  programació de Cultura Banyoles per aquest tercer trimestre de 2021. La nova programació,  que s’ha presentat aquest vespre en un acte al jardí de la Pia Almoina, inclou una seixantena  d’activitats de la biblioteca, de patrimoni cultural i dels museus que es portaran a terme entre  entre mitjans de juny i primers de setembre.  

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “a l’estiu la cultura  no s’atura, ans al contrari, tenim festivals com l’(a)phònica, el Nit de Bosc o l’Ethno Catalonia que són el complement perfecte de la programació estable que se celebra tot l’any. I és un  període excel·lent per descobrir tot el ventall de propostes que ofereixen la Biblioteca Pública i  els Museus de Banyoles”. 

En el cas dels Museus de Banyoles, la principal novetat d’aquest tercer trimestre serà  l’estrena de la nova ruta turística i patrimonial ‘El Rec Major: un passeig històric i natural’, que  ressegueix el recorregut del rec Major des de l’Estany fins al centre de Banyoles per conèixer  el desenvolupament industrial de la ciutat vinculat a la presència de l’aigua. Aquesta nova  proposta, que s’estrenarà el proper diumenge 13 de juny se sumarà a l’agenda de visites  guiades que Museus de Banyoles oferirà aquests mesos d’estiu i que inclourà, entre altres,  visites guiades als jaciments arqueològics de Vilauba i de la Draga, la Banyoles Medieval o la  recreació del robatori de l’Arqueta de Sant Martirià del Monestir de Sant Esteve, així com les  activitats familiars de descoberta dels museus o les visites teatralitzades a Vilauba o al Museu  Darder. 

Pel que fa a les exposicions, aquests mesos d’estiu es podrà veure al Museu Arqueològic  l’exposició ‘Peret Blanc de Beget’, emmarcada en el festival Ethno Catalonia i coproduïda pels festivals Càntut i Ésdansa. La mostra, que es podrà veure del 3 de juliol al 12 de setembre,  repassa la trajectòria de Pere Sala (1917-1993) considerat l’últim músic sense solfa del país i  que va ser considerat com el més virtuós i representatiu. El comissariat d’aquesta mostra  itinerant ha anat a càrrec de Pep Garcia i el banyolí Albert Massip. Per la seva banda, al Museu  Darder es podrà veure del 19 de juny al 12 de setembre l’exposició del XIX Concurs de  fotografia de la natura que recollirà les millors fotografies presentades en la darrera  convocatòria del concurs.  

Pel que fa a la Biblioteca de Banyoles, per aquest tercer trimestre ha programat una vintena  d’activitats. Com cada estiu, i coincidint amb l’inici de la temporada de bany, la biblioteca  s’instal·larà cada dijous de juliol a la Caseta de Fusta per oferir als banyistes servei de lectura  i consulta de diaris, revistes o còmics amb una nova edició del Biblioestany.  

Al juliol es portarà a terme també la segona edició del cicle ‘Lletres al claustre’, sota el títol  ‘Les nits blanques: Dostoievksi i la literatura russa’. Si l’any passat va estar dedicat a Josep  Carner, el cicle commemorarà aquest any el bicentenari de Dostoievski i versarà sobre alguns  dels grans autors i temes de la literatura russa, amb la participació dels traductors de les  últimes edicions dels autors russos de qui es parlarà. ‘Lletres al claustre’ es farà tots els dimarts  de juliol a les 7 del vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve.  

El Club de Lectura, que es farà al Museu Darder, o les exposicions temporals completaran les  activitats de la Biblioteca per aquests mesos d’estiu. A més, també es podrà veure al nou espai  expositiu de Can Tarradas l’exposició ‘Arquitectes i ciutat. Del pla urbanístic de 1936 a la  Banyoles olímpica’, emmarcada en el cicle Cinc cèntims de creació local coorganitzat per la  Biblioteca i el Centre d’Estudis Comarcals. La mostra es podrà visitar del 12 de juny al 4  d’octubre.  

Finals de curs i casals d’estius 

Paral·lelament, i dins les activitats de Cultura Banyoles, es podran veure també els concerts i  espectacles de final de curs de l’Escola Municipal de Música i de l’Aula de Teatre. També per als mesos d’estiu s’han programat noves edicions del casal d’estiu ‘Que comenci!’, organitzat  conjuntament per l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre, i el casal d’estiu dels Museus  de Banyoles.

A més, aquest estiu se celebrarà també a Banyoles una nova edició de l’(a)phònica, el festival  de la veu de Banyoles, que tindrà lloc entre el 24 i el 27 de juny, i se celebrarà el festival  internacional de folk Ethno Catalonia, que es farà del 23 de juliol a l’1 d’agost.