La Ciutat de Girona

300 nois i noies de primària han participat al VII Blanes Canta al Mar

Els i les alumnes de les set escoles que han participat s’han aplegat en una cantada final de cloenda acollida al Passeig de Mar

Una vegada més, coincidint amb els dies previs al final de curs, Blanes ha acollit un esdeveniment únic, un projecte que ha estat pioner arreu de Catalunya. Es tracta del Taller Escolar d’Havaneres ‘Blanes Canta al Mar’, que aquest any ha arribat ja a la seva setena edició. L’experiència culmina sempre amb una singular celebració on els nois i noies són els protagonistes.

Prop de 300 alumnes de quart de primària set escoles de primària de Blanes han participat en la festa de cloenda del taller. Un esdeveniment molt especial, d’aquells que destaquen per sobre d’altres activitats. L’han protagonitzat els nois i noies que durant aquest curs 2023-2024 han participat en la culminació de l’aprenentatge que han estat fent a les respectives aules.

Tal com s’ha estat fent a les sis anteriors edicions. durant els darrers mesos han après a classe les havaneres que han compartit plegats a la festa de cloenda. Són un total de cinc cançons marineres, les més conegudes per a la immensa, d’aquelles que tothom qui tingui o hagi tingut alguna relació amb la Costa Brava ha sentit en més d’una ocasió.

L’objectiu del taller és justament aquest: un projecte musical i social que relaciona les havaneres amb la importància del mar, més concretament amb el municipi de Blanes, on comença la Costa Brava. També endinsa l’alumnat a conèixer el litoral del municipi on viu, així com de la Costa Brava, completat amb els costums i tradicions catalanes. A través d’aquest aprenentatge, es persegueix que coneguin, valorin i respectin els aspectes bàsics de la cultura i la història pròpies i dels altres, així com el patrimoni artístic i cultural.

Se n’encarrega d’organitzar-ho el Taller d’Havaneres i membres del Casal Cívic i Comunitari Benet Ribas, –capitanejat per Ramon Soto, tot un veterà de la cançó de taverna-, en coordinació amb el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes. També han participat 20 mestres i diversos voluntaris i voluntàries, que també van participar a l’acte de cloenda. L’alumnat pertany a les Escoles Sa Forcanera, Carles Faust, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa i Mossèn Joan Batlle, així com a l’Escola Joaquim Ruyra i l’Escola d’Educació Especial Ventijol.

L’objectiu, doncs, no és tan sols que aprenguin a cantar. S’ensenya als alumnes a valorar que Blanes és una vila marinera, que coneguin la gran importància socioeconòmica que això ha tingut en la població, i que recuperin les tradicions i costums que han sorgit d’aquesta relació entre Blanes i el mar. En definitiva: se’ls ensenya a apreciar aquesta part de la identitat blanenca que forma part del patrimoni històric i cultural de la ciutat.

Els cants populars i de taverna relaten tots els fets que els avis i àvies van viure, i que han servit per donar a conèixer una manera de viure de la gent de la costa. Els tres principals eixos han estat: l’havanera, els pescadors i Blanes i el turisme. Tot plegat, amanit amb aquelles cançons que no es volen deixar perdre, i que els nois i noies aprenen a interpretar.

VII Festa de Cloenda de ‘Blanes Canta al Mar’

La festa de cloenda es va allotjar dijous passat al Passeig de la Mestrança, al costat del Monument a Joaquim Ruyra, un dels espais més emblemàtics que hi ha en aquesta part del passeig blanenc. Els i les alumnes, acompanyades dels professors i monitors, s’encarreguen d’interpretar de manera conjunta les havaneres apreses a classe amb la música tocada i cantada en viu i en directe pels membres del Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes.

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la tinent d’alcalde d’Educació, Glòria Agudo, i del director de l’activitat, Ramon Soto. La concorreguda cantada d’havaneres col·lectiva va incloure cinc peces immortals, d’aquelles que tot bon amant de la música de taverna i marinera coneixen molt bé: ‘La Caña Dulce’, ‘El Llop de Mar’, ‘La Bella Lola’, ‘El Meu Avi’ i ‘El Canó de Palamós’.

El bon humor i la implicació dels petits cantaires, acompanyats per les veus del professorat, voluntariat, familiars, i inclús passejant ocasional que s’hi va voler afegir, va fer que la sessió fos d’allò més animada. Tant és així, que per petició popular dels nens i nenes, es va fer un bis amb ‘El canó de Palamós’ i ‘La Bella Lola’, on els mocadors que identificaven per colors les diferents escoles, van volar de manera festiva.

MinervaPacheco

Missatges recents

L’Hospitalet acull la 26a edició de FiraGran

La Farga, Centre d'Activitats de L'Hospitalet, acull, del 7 al 9 de maig, FiraGran, el Saló de la Gent Gran…

9 hores fa

És oficial: Bad Bunny actuarà a Barcelona el maig de 2026

El cantant porto-riqueny Bad Bunny actuarà a Barcelona el 22 de maig del 2026. L'Estadi Olímpic serà la seu d'aquesta…

9 hores fa

L’Ampolla celebra la Diada de l’Ostra, iniciant les Jornades Gastronòmiques de l’Ostra del Delta

L’Ampolla es prepara per a la celebració de la Diada de l’Ostra del Delta, que tindrà lloc el diumenge 11…

9 hores fa

S’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de Cunit per al curs 2025-2026

El dia 8 de maig s’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de…

9 hores fa

Calafell ha esterilitzat 400 gats de carrer durant l’any 2024

El servei de benestar animal de l’Ajuntament de Calafell va realitzar 400 esterilitzacions de gats de carrer durant l’any 2024.…

10 hores fa

Torna la Terrafira del Morell: Comerç, música, gastronomia, entitats i artesania

A tan sols uns dies perquè comenci la cinquena edició de la Terrafira, la regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.