Pla general del jardí del restaurant de Caldes de Malavella on han passat els fets, amb agents dels Mossos d'Esquadra. Foto: ACN
Dos ancoratges
La sentència recull que pocs mesos abans de l’accident, el març del 2017, els acusats van decidir comprar un tobogan inflable amb el dibuix de Bob Esponja. En van pagar 3.000 euros. L’atracció, que no tenia cap etiqueta que n’identifiqués el fabricant, tenia un total de deu ancoratges, pensava uns 120 quilos i mesurava 5,2 metres d’alçada.
L’acord entre els amos del restaurant i el venedor va ser verbal. Com també les explicacions que ell va donar al matrimoni sobre com funcionava l’inflable. L’atracció “no tenia documentació oficial, manual d’instruccions o normes de seguretat”. La sentència també exposa que l’acusat va mostrar una “deixadesa total” a l’hora de comprar l’inflable, perquè “no va preocupar-se” en obtenir la documentació de l’atracció, comprovar-ne l’autenticitat i tampoc es va informar sobre les revisions, llicències o permisos necessaris ni sobre les normes de seguretat, vigilància o muntatge.
“Malgrat tot això, els acusats va mantenir la decisió de muntar l’inflable, cosa que feien tots els caps de setmana quan anaven nens al restaurant i sempre que les condicions climatològiques ho permetessin”, subratlla la sentència. Muntaven l’atracció a una zona de gespa i la subjectaven a terra pels dos ancoratges de la zona posterior: “Mai se subjectava pels ancoratges davanters perquè l’inflable no comptava amb les cordes necessàries”. Això contravenia la normativa de seguretat que exigeix que aquestes atraccions es fixin a terra per almenys sis punts, precisa la sentència.
Una ràfega de vent
El dia de l’accident, el 7 de maig del 2017, els acusats no eren al restaurant però els treballadors van seguir les seves instruccions i van muntar l’atracció, com feien habitualment. “Aquell dia, van anar al restaurant vàries famílies, i els nens van estar jugant durant tot el matí a l’inflable, sense que cap família rebés instruccions i sense que ningú s’encarregués de la supervisió i vigilància del joc”, diu la sentència.
Cap a dos quarts de quatre, es va produir una ràfega de vent que va provocar que es trenquessin “els dos únics ancoratges que subjectaven l’atracció a terra”: “Això va fer que es desprengués de la seva base, s’elevés primer d’un costat i després de l’altre i, finalment, s’elevés totalment fins a arribar a desplaçar-se 39 metres fins al sostre del restaurant”. En aquell moment, hi havia set menors enfilats a l’atracció.
“Els mateixos tècnics no s’acaben d’explicar com va passar el que va passar perquè, si bé és cert que estava mal ancorat i per això hi ha la imprudència, la manera com va sortir volant no s’acaba d’explicar, sembla que va ser una ràfega que era pràcticament impossible de preveure”, ha indicat Monguilod.
Com a resultat de l’accident, una nena de 6 anys va morir i sis menors més van resultar ferits. La sentència també descriu l’angoixa que van patir els pares que “no van tenir la més mínima capacitat d’actuació per evitar-ho”.
A la vista, que es va fer al jutjat penal 2 divendres, els acusats van reconèixer els fets i van acceptar la condemna.
L'empat a casa del Nàstic de Tarragona ahir a la tarda contra el Lugo ha provocat la destitució sorpresa del…
Amb l'arribada de l'estiu, els establiments intenten aprofitar al màxim les hores de sol i això provoca una pitjor conciliació…
Un total de 352 persones han participat aquest diumenge al matí a la quarta edició de la Trail Tarragona, la…
Després d'un cap de setmana protagonitzat per les pluges intenses a gran part del territori, la setmana no arrencarà amb…
El comú d'Encamp té previst enllestir la renovació del berenador dels Cortals en aproximadament un mes i mig, amb la…
La Guàrdia Civil i els Bombers han rescatat aquest migdia les restes mortals de dues persones que han patit un…
Esta web utiliza cookies.