Terrassa prepara les noves àrees de vianants i planteja altres projectes per pacificar el trànsit a diversos districtes

Entre aquestes iniciatives, s’han proposat tres projectes per millorar la seguretat viària als barris de Can Palet, Roc Blanc i Sant Llorenç

El proper dia 1 de juliol es posen en marxa les noves àrees de vianants, una mesura que suposarà un canvi important en la mobilitat de ciutat. Per tal de reforçar la informació i arribar a tota la ciutadania, l’Ajuntament posarà en marxa una campanya comunicativa que inclourà diverses accions. 

D’una banda, es muntarà una carpa informativa a la plaça del Doctor Robert que funcionara des del dia 25 de juny i fins divendres, 9 de juliol, (exceptuant diumenge 27 de juny), de 9 h a 13 h i de 15 h a 19 h. L’objectiu és tenir un punt d’informació a peu de carrer per aclarir dubtes sobre les noves àrees de vianants i el seu funcionament, així com ajudar a fer els tràmits necessaris per aconseguir les targetes d’accés i d’altres accions.  

D’altra banda, l’Ajuntament també oferirà informació de proximitat a les persones conductores durant els dies 28 i 30 juny i el dia 1 de juliol. En aquestes jornades, i en tres trams horaris diferents, uns informadors repartiran fulls de mà sobre el projecte en quatre cruïlles considerades estratègiques. Les quatre cruïlles semafòriques són carrer de la Rasa amb carrer de Gaudí; avinguda de Jacquard amb carrer de Salmerón; carrer de Topete amb passeig del Comte d’Ègara i carretera de Montcada amb carrer de Sant Francesc.  

Paral·lelament, s’informarà de la posada en marxa de les noves àrees de vianants de Vapor Gran, Passeig, Vapor Ventalló i l’ampliació de l’àrea actual de l’illa de vianants, que es passarà a anomenar-se Plaça Vella, a través dels canals habituals de l’Ajuntament com les xarxes socials, la web municipal i les pantalles informatives de les OAC’s i la situada a la via pública. 

Com ja s’ha explicat en les diferents sessions informatives celebrades fins ara, les persones residents i usuàries de places d’aparcament podran circular per les àrees de vianants sol·licitant el nou distintiu. Ara bé, fins el 31 de desembre de 2021, les persones que actualment disposen del distintiu rosa podran seguir circulant per l’àrea de la plaça Vella tant amb el nou distintiu com amb aquest, i les persones amb dret a distintiu de la resta d’àrees podran fer-ho sense fins a finals d’any. Trobareu més informació a https://www.terrassa.cat/arees-de-vianants

Tres projectes per pacificar el trànsit a Can Palet, Roc Blanc i Sant Llorenç 

Aquesta setmana, també s’han donat a conèixer tres projectes, previstos als barris de Can Palet, Roc Blanc i Sant Llorenç per pacificar el trànsit i millorar la seguretat viària. En tots els casos, l’Ajuntament ha treballat conjuntament amb les respectives associacions veïnals els projectes, que ja es poden consultar a la web municipal https://www.terrassa.cat/actualitat-mobilitat. Properament, els tres projectes també s’exposaran durant dos mesos, a la plataforma Participa Terrassa amb l’objectiu que la ciutadania els pugui consultar i valorar. 

A Can Palet, un barri amb un nivell intens de trànsit a carrers com els de Colom, Agricultura, Menéndez y Pelayo i Ramón y Cajal, es preveu una actuació per reduir el soroll i la inseguretat que això genera. Per solucionar aquesta problemàtica i donar resposta a una demanda ciutadana històrica, es proposa la pacificació del barri amb diverses actuacions, com convertir el tram del carrer Colom, a l’alçada de la plaça de Can Palet, en un vial de circulació restringida al veïnat, transport públic i distribució urbana de mercaderies. També es proposa fer el mateix en el tram del carrer de Menéndez i Pelayo proper a la plaça de Can Palet. A més, es contempla un canvi de sentit al carrer de Ramon y Cajal, entre els carrer d’Albinyana i d’Àngel Guimerà, i un increment del nombre de passos de vianants al barri.  

Aquest nou pla es sumaria a algunes mesures que ja s’han aplicat al barri per millorar la seguretat, com la millora de la cruïlla entre la carrera de Montcada i el carrer de l’ Agricultura.  

Al barri del Roc Blanc, també amb l’objectiu de pacificar el trànsit i guanyar més espai per als vianants, es proposa un projecte de millora de la mobilitat que té la seva actuació principal al carrer de Carrasco i Formiguera. Aquest vial, ara de dos sentits, es convertiria en un carrer de sentit únic, on s’habilitarà un nou carril bici/VMP i també s’ampliarà l’espai per a vianants en calçada per a vianants.  

Els carrers de Sant Lluís i de Calderón de la Barca canviaran de sentit de circulació i es crearan nous carrils bici/VMP en el sentit contrari. D’altra banda, es faran accions per pacificar el trànsit, per promoure la cohabitació entre cotxes, bicicletes i VMP, i per facilitar la connexió el barri amb altres zones de la ciutat en bicicleta i VMP. 

Pel que fa al barri de Sant Llorenç, també es proposen actuacions amb l’objectiu de prevenir l’accidentalitat, guanyar espai per a les persones vianants i ampliar l’oferta d’aparcament. En aquest sentit, es contempla convertir el carrer de Montcau en un vial de sentit únic i guanyar una línia d’aparcament en bateria, que permetria guanyar aproximadament 32 places d’aparcament. També es preveu crear una nova oferta de 65 places d’aparcament nocturn a l’avinguda del Vallès, al carril de baixada, entre els carrers de Castellassa i de La Mola. Finalment, el projecte preveu una actuació al carrer de Cavall Bernat, que passarà a ser de sentit únic. Això permetrà ampliar el passadís de vianants en el tram de l’escola Goya, millorant la seguretat en els desplaçaments del seu entorn.  

Aparcament exprés a l’avinguda de Béjar 

Arrel de les demandes per part del veïnat i també del sector comercial del vial, el 12 de juliol s’iniciaran els treballs per implantar una zona d’aparcament exprés a l’avinguda de Béjar, amb l’objectiu de facilitar les tasques de càrrega i descàrrega de les activitats comercials. Amb aquesta actuació, demandada pels veïns i veïnes i també pel sector comercial del vial, propiciarà 86 noves places d’aquesta modalitat d’aparcament, mentre que se’n mantindran 15 d’aparcament lliure i se’n faran 34 per a motocicletes.  

La Rambla de Francesc Macià, espai per al passeig els diumenges d’estiu 

Finalment, a partir del dia 4 de juliol, la Rambla de Francesc Macià es tallarà al trànsit rodat durant els diumenges d’estiu, amb l’objectiu de facilitar el passeig i l’estada al carrer sense el soroll. El tall, previst en la totalitat del via, entre la plaça de l’Aigua i l’avinguda del Vallès, entre les 8 h i les 22 h dels diumenges, es farà de forma similar al tancament que es va realitzar durant els mesos de desconfinament de la primavera de l’any 2020.