L’Arxiu Tobella cedeix el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Històric

La Fundació ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Terrassa per facilitar la seva consulta, reutilització i difusió a la ciutadania

L’Ajuntament de Terrassa ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Arxiu Tobella amb el qual l’entitat cedeix el seu fons i col·leccions fotogràfiques a l’Arxiu Històric de Terrassa, que s’encarregarà del seu tractament arxivístic i de facilitar la seva consulta, reutilització i difusió. Aquests fons i col·leccions fotogràfiques passaran a considerar-se, doncs, de domini públic, com a part del patrimoni documental de la ciutat de Terrassa.

La Fundació cedeix de forma gratuïta els drets d’explotació del seu fons, és a dir, els drets de reproducció, distribució, comunicació pública, creació d’obres derivades i transformació de les col·leccions i fons fotogràfics, tant pel que fa a meres fotografies, com a obres fotogràfiques i com a obres orfes.

L’alcalde, Jordi Ballart, destaca que «aquests fons tenen un valor incalculable, ja que expliquen la nostra història, expliquen qui som. Són un gran patrimoni documental, les col·leccions més antigues de Terrassa que ara es veuran reforçades amb tasques de digitalització i descripció perquè la ciutadania de Terrassa les tingui a la seva disposició».

La Fundació Privada Arxiu Tobella també posa a disposició de l’Ajuntament de Terrassa el seu equipament per a la realització d’exposicions, actes culturals, residències artístiques i fotogràfiques, i tota aquella activitat que es pugui considerar vinculada al món de la fotografia, la seva posada en valor i difusió.

L’alcalde ha posat en valor aquesta col·laboració en considerar que «aquestes imatges són testimonis directes de la nostra història, de tot allò que passa a la ciutat, i com a Ajuntament ens comprometem a mantenir-les en les condicions de seguretat, preservació i conservació necessàries per mantenir viu aquest impressionant llegat. Vull donar la rellevància que mereix el fet que aquesta donació es faci a un arxiu públic, una veritable demostració de servei a la ciutat i a la ciutadania».

La Fundació Arxiu Tobella és una entitat cultural sense ànim de lucre que ha realitzat des de la seva creació, al 1978, una important tasca de sensibilització i captació del patrimoni fotogràfic de la ciutat de Terrassa. Conserva un conjunt de fons i col·leccions fotogràfiques que són fonamentals per a la ciutat de Terrassa, tant des del punt vista patrimonial, informatiu o per la pròpia pràctica fotogràfica. Els seus principals objectius són: constituir i mantenir un arxiu fotogràfic, fomentar la investigació i la difusió de la fotografia, realitzar l’anuari de la ciutat, tenir cura de les publicacions que patrocina i portar a terme altres activitats culturals.