Terrassa

Kame Fuentes, presidenta de LGTBIANB+ Terrassa: “l’Ajuntament de Terrassa sempre ha anat a l’avantguarda de les diferents orientacions i identitats de gènere”

Terrassa commemora el pròxim dia 26 d’abril el Dia per la visibilitat lèsbica a través de l’acte «Maternatges Lèsbics»

L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei LGTBIQ+, commemora un any més el Dia per la visibilitat lèsbica per tal de posar en valor la diversitat de les experiències entre el col·lectiu de lesbianes i reivindicar la igualtat real a totes les polítiques públiques. Una commemoració que tindrà lloc el pròxim 26 d’abril en una jornada caracteritzada per la reivindicació, sensibilització i visibilització però també per la celebració.

En aquest sentit, l’acte central de la jornada serà organitzat en col·laboració amb l’Associació LGTBIANB+ Terrassa, i, a través de l’esdeveniment «Maternatges Lèsbics», es posarà el focus en la diversitat de la maternitat lèsbica, donant peu a teixir diàlegs entorn de noves narratives de la maternitat i els models familiars. Aquest acte l’acollirà la Biblioteca Central de Terrassa de 18 h a 19:30 h i serà obert al conjunt de la ciutadania.

“El 26 d’abril volem donar visibilitat a una lletra, la L, les lesbianes, que per la mateixa ombra del masclisme han rebut una doble discriminació: pel fet de ser dones i lesbianes. S’invisibilitzen les relacions entre dues dones, vistes més com a romàntiques que com a sexoafectives. Nosaltres reivindiquem les relacions entre dones que desitgen altres dones”, explica Kame Fuentes, presidenta de l’Associació LGTBIANB+ Terrassa.

Així mateix, el pròxim dia 26, l’Associació LGTBIANB+ Terrassa participarà en aquesta ponència de l’Ajuntament a través d’un directe del seu nou pòdcast titulat ‘Muses’. Un pòdcast fet per a dones que desitgen a altres dones i on es crea diàleg sobre temes molt diversos. El pòdcast sortirà a la llum pròximament i durant el dia de la Visibilitat lèsbica els i les assistents podran gaudir d’aquesta experiència sonora en directe.

“A través del pòdcast ‘Muses’ volem parlar des de la història, la literatura o la justícia per tal de descriminalitzar. Convidarem a artistes i persones de dins o fora de la cultura terrassenca i parlarem del seu recorregut i prejudicis que han rebut per la seva identitat i orientació sexual, detalla Kame Fuentes.

Bandera de l’Orgull Lèsbic. Font: Getty

La lluita persistent del col·lectiu LGTBIQ+ contra la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere segueix ben present i és que malgrat els avenços en matèria d’exercici de drets, encara avui dia hi continua havent discriminació, estigma i judici per raó de gènere i identitat sexual. Catalunya ha estat un país pioner en aquesta lluita i, prova d’això és l’aprovació a l’any 2014 de la primera llei específica per la protecció dels drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals i en contra de la seva discriminació.

Des de l’àmbit local, la ciutat de Terrassa també és exemple de lluita pionera, sent el primer ajuntament de tot el territori en tenir un servei de polítiques de gènere, en començar a treballar les violències masclistes i en crear una regidoria LGTBI.

“L’Ajuntament de Terrassa ha estat molt pioner a reconèixer les diferents violències i en crear un servei únic per treballar-les des de l’Ajuntament i que depenia d’una regidoria. Terrassa ha anat sempre a l’avantguarda de les necessitats i diferents orientacions i identitats de gènere”, afirma la presidenta de l’Associació LGTBIANB+ Terrassa.

Cal afegir, que el caràcter pioner de Terrassa en matèria de drets LTGBIQ+ també queda demostrat en el fet que va ser el primer ajuntament a crear el Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (Pacte DASIG), que inclou múltiples entitats i ha estat un element vertebrador de les polítiques públiques locals per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

Un pacte signat ja fa 10 anys i que entre les coses que incloïa hi havia la celebració dels dies commemoratius, com el dia de la visibilitat lèsbica. Per tant, tal com expressa Kame Fuentes “la visibilitat que es commemorà el dia 26 entra dins el tarannà de posar damunt la taula una necessitat i una realitat en l’àmbit social“.

Júlia Ponsa

Graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialitzada en periodisme cultural i de societat. Encarregada de la cobertura de l’actualitat del Vallès Occidental.

Missatges recents

El Conseller Espadaler destaca “la projecció universal que té l’Abadia de Montserrat”

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha assistit per delegació del president de la Generalitat de Catalunya,…

6 minuts fa

Una caravana bolca al mig de l’AP-7 a Tarragona i provoca el tall d’un carril

Aquest migdia, al voltant de les 14 hores, un turisme ha perdut el control del seu remolc i ha quedat…

16 minuts fa

Sant Adrià de Besòs reobre la platja del litoral després de quatre anys

La renovada Jugateca Ambiental ha obert aquest diumenge amb una jornada de tallers de plantes, una cuina solar per desfer…

45 minuts fa

64139: Primer premi de la Grossa de Sant Jordi 2025

La Grossa de Sant Jordi 2025 ha repartit sort un any més i el número guanyador dels 2 milions d'euros…

59 minuts fa

Un incendi crema un primer pis de Bonavista i obliga a tallar un dels carrers principals

Els Bombers de la Generalitat estan treballant per extingir un incendi a un pis a la cantonada entre el carrer…

4 hores fa

El Mercat de la Vall celebrarà el desè aniversari amb una trentena de parades

El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.