Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Sinergia 2022: arriba la quarta edició de la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet

Avatar photo

Del 3 al 8 d’octubre, gimcanes, xerrades, visites i altres activitats acostaran la ciència del Campus Bellvitge a la ciutadania

La quarta edició de Sinergia difondrà i compartirà la investigació responsable i innovadora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu, tot involucrant-hi la societat per assolir un major impacte en la salut. Sinergia permet conèixer de prop la recerca capdavantera que duen a terme les institucions sanitàries que treballen conjuntament a Bellvitge, un dels pols més actius en investigació biomèdica i assistència sanitària del país.

Del 3 al 8 d’octubre es podrà assistir a diferents activitats com taules rodones focalitzades en malalties amb l’objectiu que professionals de la salut, pacients i públic general intercanviïn les seves inquietuds (el dijous 6 d’octubre); visites guiades a les instal·lacions del Campus Bellvitge; la jornada de portes obertes (el dissabte 8 d’octubre), i material multimèdia per acostar la ciència a la societat. Al web sinergia.l-h.cat se’n poden consultar tots els detalls.

Sinergia és la festa de la recerca i innovació en salut de L’Hospitalet, liderada per l’Ajuntament de L’Hospitalet i emmarcada en el projecte estratègic 4locaLHealth: recerca, innovació i salut al territori a través de la medicina personalitzada —projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), cofinançat a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Jornada de portes obertes 

El dissabte 8 d’octubre Sinergia celebrarà el seu dia de portes obertes al Campus Bellvitge amb tres activitats adreçades a la ciutadania. Per una banda, l’IDIescape, l’escape room als laboratoris, tornarà a llançar un repte als participants: trobar, en menys d’una hora, la cura a una infecció letal que ataca la ciutat. Per jugar-hi cal reservar plaça a bit.ly/IDIescape22.

Com a novetat d’aquesta edició, s’organitzarà una gimcana per a públic familiar que convidarà els participants a recórrer tot el campus. Per participar-hi cal inscriure’s a bit.ly/AventuraBellvitge22.

Durant el mateix dissabte també s’oferirà la possibilitat de visitar els laboratoris de l’IDIBELL i viure la recerca en primera persona. El primer torn de visita, a les 10.30 h, culminarà amb una xerrada d’Esteban Hoijman amb “El embrión fantástico: filmando el inicio de la vida”. El segon torn, a les 11.30 h, ho farà amb la xerrada de Susana Jiménez “Criptomonedes: Un nou risc d’addicció al joc?”. Cal reservar plaça a bit.ly/visitesIDIBELL22.

La jornada comptarà amb la festa final, al jardí de l’Hospital Duran i Reynals, on s’entregaran els premis de la gimcana, i es conclourà amb l’actuació Gipsy Project de l’EMMCA (Escola Municipal de Música i Centre de les Arts de L’Hospitalet).

Recerca i salut 

El dijous 6 d’octubre, l’Auditori del Centre Cultural Sant Josep de L’Hospitalet acollirà, a partir de les 17 h, la jornada “Recerca i salut, som a prop teu”. Aquest acte està obert a pacients, familiars i públic en general i oferirà tres diàlegs centrats en tres malalties que s’investiguen a Bellvitge (no cal inscripció prèvia).

La jornada s’iniciarà parlant del virus del papil·loma humà i els càncers ginecològics, amb la investigadora Raquel Ibáñez Pérez (ICO-IDIBELL) i les oncòlogues mèdiques Marta Gil i Beatriz Pardo (ICO). A les 18 h, la jornada posarà el seu focus en la insuficiència cardíaca, amb Josep Comín (HUB-IDIBELL) i Rosana Moyano (Fundació CorAvant-AACIC). Finalment, a les 19 h Anna Sintes (HSJD) i Mireia Hernández, familiar d’una pacient, parlaran de la salut mental en infants i adolescents.

Material multimèdia per acostar la ciència a la societat 

El web sinergia.l-h.cat tornarà a ser la plataforma on se celebrarà el vessant virtual de Sinergia. S’estrenaran set nous monòlegs de la sèrie Stand-up Science, que dona veu als investigadors més joves de l’IDIBELL per parlar de la seva recerca d’una manera diferent. Aquest és un projecte creat gràcies a l’aliança entre Torre Barrina, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL.

Al llarg de la setmana es presentaran tres noves càpsules Quinaciència!, on els investigadors parlaran de la seva recerca i de com han arribat fins on són avui. Els protagonistes seran la investigadora Carolina Florian, que es referirà a la seva recerca en cèl·lules mare i envelliment, i els investigadors Carles Soriano, que parlarà del trastorn obsessivocompulsiu, i Álvaro Aytés, que ho farà sobre el càncer de pròstata.

Aquest any també hi haurà lloc per a la difusió de la innovació en salut, procés gràcies al qual la recerca bàsica s’alinea amb els interessos de la pràctica clínica. Enguany, Cindy Lembart i Xavier Puñet presentaran el projecte “i4Kids: Soluciones innovadoras para la salud maternoinfantil”; M. Ángeles Domínguez, Sara Martí i Aida González presentaran “El microbioma humano: un aliado de la medicina personalizada”; Òscar Martínez-Tirado i Gisela Lorente presentaran l’empresa spin-off “Aptadel Therapeutics: la clau molecular per al tractament del sarcoma”; i Carmen Moreno conduirà els visitants per “SIMvirUCI: de l’aula virtual al llit del malalt”.

Visites d’estudiants 

Sinergia també reservarà espais per al col·lectiu d’estudiants del Campus Bellvitge de la Universitat de Barcelona, que podran visitar els serveis cientificotècnics de l’IDIBELL; els boxs humanitzats de l’UCI, el centre de simulació medicoquirúrgica avançada i els quiròfans de l’Hospital de Bellvitge; la farmàcia robotitzada de l’Institut Català d’Oncologia; la cambra hipobàrica i Farmatec de la Universitat de Barcelona, o el simulador 3D de l’Hospital Sant Joan de Déu. Al seu torn, estudiants de formació professional de L’Hospitalet participaran en una hackató emmarcada en el projecte eSENIOR. I per als estudiants d’ESO del Tàndem educatiu de l’IDIBELL amb l’Institut Bellvitge, Sinergia ha preparat una visita als laboratoris i dues xerrades científiques i motivadores a càrrec de Joan Roncero i Laura Asensio.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torredembarra rep una subvenció de la Diputació per ampliar l’Arxiu

Notícia següent

ÚLTIMA HORA: Localitzen el cadàver d’una dona al canal dret d’Amposta

Notícies relacionades