Sant Joan Despí inicia una prova pilot d’esporga dels arbres adaptat al canvi climàtic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat una prova pilot per reduir l’esporga dels arbres en determinats punts de la ciutat. Es tracta d’una mesura d’adaptació al canvi climàtic per tal de donar espais de passeig més frescos durant l’estiu tot afavorint el desenvolupament de les capçades dels arbres perquè donin més ombra als mesos més calorosos de l’any.

La prova pilot es realitza amb les mèlies que hi ha al passeig central de la rambla de Josep Maria Jujol. Aquest any, l’esporga de les mèlies de la rambla s’ha ajustat a l’estrictament necessari, de forma que la majoria d’arbres no s’han podat. D’aquesta manera, s’afavoreix el seu desenvolupament per tal que puguin tenir una bona capçada i donar més cobertura d’ombra a l’estiu.

Disposar de més ombra permet tenir espais de passeig més frescos i evita que l’asfalt i el paviment s’escalfin quan les temperatures són molt altes. A més, uns arbres ben desenvolupats absorbeixen més CO2 i a través de l’evapotranspiració, refresquen l’aire.

Aquesta mesura, que s’assaja en forma de prova pilot únicament a la rambla de Josep Maria Jujol, permet que la infraestructura verda contribueixi a l’adaptació de la ciutat als efectes del canvi climàtic, que comporta un increment de les temperatures. A la resta de la zona de l’Eixample i a la resta de la ciutat, la poda dels arbres s’ha fet com és habitual en els darrers anys.

Una poda adequada als arbres

Perquè els arbres creixin forts, sans i resistents no cal podar-los de forma sistemàtica. En molts casos, si cal una poda, ha de ser mínima, tot just per evitar el risc de trencaments, per permetre el pas de vianants per sota o l’entrada de llum en interiors. Les podes fortes i constants en arbres adults poden provocar problemes d’afebliment de la seva estructura i de la seva salut. En canvi, si els arbres creixen lliurement, en equilibri, són més sans i forts i combaten millor les plagues d’insectes i fongs.

Intensificació de la neteja

Donat que les mèlies de la rambla Josep Maria Jujol no s’han podat, com a arbre caduc, fan el seu procés natural i van deixant caure les seves fulles. L’Ajuntament ha intensificat la recollida i neteja diària de les fulles caigudes.

En cas que l’avaluació de la prova pilot sigui positiva, l’Ajuntament estendrà aquest sistema a altres punts de la ciutat on es pugui aplicar una reducció de l’esporga, de forma que la poda sigui la mínimament necessària tenint en compte les característiques de l’espècie i l’etapa de desenvolupament en què es trobi l’arbre.