Sabadell apuja els impostos un 3,7% per al 2022

Es tracta d'una mitjana de 16 euros l'any per família

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Sabadell ha aprovat un augment del 3,7% dels impostos i taxes municipals per al 2022. El govern municipal es justifica dient que està “per sota de la previsió de la inflació”, que se situa al voltant del 4%. Els impostos més universals pugen, en xifres absolutes, 13 euros l’any en el cas de l’IBI i 3 euros l’any en el cas de la brossa. “L’increment del 3,7 % per a una família mitjana es situaria a l’entorn dels 16 euros l’any”, explica el govern. La proposta té el suport de Junts, mentre que la Crida s’hi ha abstingut i ERC i Cs hi ha votat en contra. Els partits de l’oposició que no donen suport a les ordenances critiquen que l’augment sigui lineal i que no es tinguin en compte les desigualtat que ha generat la pandèmia.

Entre els impostos que es congelen hi ha la taxa de llicències d’activitat i l’impost de vehicles, mentre que la bonificació en la taxa de terrasses es manté en el 75% fins l’abril de 2022, quan acaba la campanya d’hivern. Segons el govern municipal, el projecte d’ordenances pretén poder continuar mantenint els serveis i equilibrar la despesa pública.

Aquest és el segon any seguit d’increments per als veïns de Sabadell, després que el 2020 les taxes municipals es varen congelar. Malgrat aquests darrers increments, els govern municipal defensa que la ciutat “continua entre les ciutats de més de 50.000 habitants amb menor pressió fiscal” i assegura que, en el cas de l’IBI, l’índex està “molt per sota” de la mitjana.

Tot i això, el principal grup de l’oposició critica la pujada d’impostos “generalitzada”. Els republicans creuen que aquesta és una política “absolutament contrària als principis d’equitat i justícia social”. En el mateix sentit s’ha pronunciat la Crida, que creu quela pujada “lineal” d’impostos pot generar desigualtats perquè no rebaixa la pressió fiscal “als més vulnerables”.

Els grups també han criticat manca de planificació en la proposta d’ordenances. Des d’ERC afirmen que s’han ideat “sense flexibilització ni capacitat d’adequació als marcs econòmics”, mentre que la Crida lamenta que la nova fiscalitat local no reculli mesures específiques en matèria energètica. També Cs ha carregat contra l’augment “de prop del 4%” dels impostos.

Per la seva banda, Junts entén que les xifres s’han d’analitzat de manera “global” i “per períodes complets”. En aquest sentit, destaquen que Sabadell acabarà el mandat amb un augment total del voltant del 5%: “El 2023 els impostos quedaran congelats”, s’han compromès des de Junts.