Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell: “Estem fent tot allò que podem per contribuir a aturar el cop i alhora afavorir la reactivació econòmica”

Avatar photo

Vostè es va estrenar com a alcaldessa l’any 2019 i al cap de pocs mesos ja estàvem immersos en una pandèmia mundial. Ha hagut de canviar el seu full de ruta per adaptar-se a aquesta situació?
Sí, i tant. En arribar al Govern veníem amb un projecte molt clar de ciutat, sabíem el que volíem per a Sabadell. Alhora, però, teníem molt clar que, tot i que teníem moltes idees i capacitat per portar-les a terme, calia sempre estar oberts a rebre propostes i al diàleg constant amb el conjunt del teixit associatiu i la ciutadania. El talent ve de tot arreu i la suma sempre és la millor manera de tirar endavant. Amb aquestes premisses vam començar a treballar i crec sincerament que en pocs mesos vam ser capaços de posar de nou la ciutat en marxa, després d’un temps de letargia en què Sabadell estava aturat.

Llavors va arribar la pandèmia, que ens ha obligat a replantejar-nos el full de ruta. I la veritat és que valoro molt positivament la reacció de Sabadell i el compromís del conjunt de treballadors públics. Perquè, tot i les dificultats, fins i tot en els pitjors moments, hem mantingut els serveis essencials i hem activat els mecanismes per donar resposta a les necessitats del moment. I tot plegat sense deixar de treballar per garantir que, quan tot això passi, Sabadell hagi fet els deures i pugui aprofitar totes les oportunitats. Per això, juntament amb la gestió de la pandèmia, hem adequat el nostre full de ruta amb projectes a curt, mitjà i llarg termini, per assegurar que tot Sabadell continuï avançant i que les millores arribin a tots els barris de la ciutat.

Com valora la campanya de vacunació a Sabadell?
Entenc que les autoritats sanitàries estan fent tot allò que està en les seves mans perquè la vacunació arribi al major nombre de persones possible i com més aviat millor. Com a responsable municipal, només demano que es posin tot els mitjans perquè els i les professionals puguin treballar de manera àgil i eficient a mesura que vagin arribant les vacunes. Des de l’Ajuntament de Sabadell, col·laborarem en tot el que calgui. En aquest sentit, tenim cedida al Catsalut la Pista Coberta d’Atletisme, que en el seu moment es va adaptar com a hospital de campanya per si calia que entrés en funcionament i que ara podria ser un centre de vacunació. Ho hem dit des del principi, hi som per ajudar i així continuarem per contribuir a fer front a la COVID i, entre tots i totes, superar la pandèmia.

La COVID-19 ha posat cap per avall les vides de tothom, però sens dubte l’hostaleria és un dels sectors més afectats a causa de totes les restriccions. L’Ajuntament ha posat a disposició dels hostalers més espai de la via pública per col·locar les seves terrasses. Per què creu que són importants aquest tipus de mesures?
Des del Govern municipal i des d’un inici hem treballat per afavorir l’activitat econòmica, sinònim de llocs de treball i, al cap i a la fi, de progrés col·lectiu. No se li escapa a ningú que un dels sectors més afectats per la pandèmia a tot arreu ha estat el de la restauració. Per això, des del minut zero hem estat al seu costat. Aquest hivern l’Ajuntament ha flexibilitzat els criteris i els processos perquè els propietaris de bars i restaurants que ho desitgessin poguessin ubicar sistemes de tancament parcial i de calefacció a les terrasses i oferir més confort als clients durant els mesos freds. Altres accions han estat el no cobrament de la taxa de terrassa a bars i restaurants mentre els establiments van romandre tancats i bonificacions del 75% en la taxa de terrasses en el moment que van reobrir si la reobertura comportava limitacions d’espai o d’ocupació.

Ara, que s’estan suavitzant les restriccions marcades per les autoritats sanitàries, impulsem un nou suport que hem consensuat també amb el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell per autoritzar als establiments perquè puguin instal·lar terrasses a la calçada i es prorrogarà també la bonificació del 75% de la taxa de terrasses per a la temporada 2021-2022. Des de l’Ajuntament estem fent tot allò que podem per contribuir a aturar el cop i alhora afavorir la reactivació econòmica. Però també és cert que els municipis no ens podem quedar sols. Cal una implicació decidida del conjunt d’administracions. Habilitar més ajuts i que aquests s’allarguin en el temps. Malauradament els efectes de la pandèmia no es solucionaran en un dia ni en dos. Caldran decisions, mesures i recursos. I que els sectors més afectats sentin en tot moment les administracions al seu costat.

La Policia municipal de Sabadell va experimentar un dels grans brots de coronavirus amb una part de la plantilla que va donar positiu i una altra que es va haver de confinar. Durant aquest temps es van poder oferir els serveis bàsics a la ciutadania?
No va ser un brot que afectés el conjunt de la Policia. Es va detectar ràpidament, l’Ajuntament va activar el protocol previst, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, i en un parell de setmanes es va poder retornar a la normalitat.

Deixant de banda la COVID-19, durant el mes passat va haver-hi problemes amb el subministrament de la llum i es van produir talls que van arribar a afectar 800 famílies. Vostè es va posar en contacte amb Endesa i amb alts càrrecs per exigir solucions. Com ha quedat aquest tema?
Com a alcaldessa, en el moment en què vam detectar els talls de subministrament, vaig demanar a la companyia i a la Generalitat que es prenguessin les mesures adients perquè amb la màxima urgència es solucionessin les mancances i vam traslladar a la fiscalia els casos de persones afectades perquè actués en aquelles situacions en què el tall de llum pogués ser constitutiu de delicte. Estava clar que la situació no podia continuar, tenint en compte que no s’estava donant un servei de qualitat i que els talls van coincidir amb dies d’onada de fred.

Hem mantingut reunions amb la Generalitat i hem acordat amb Endesa la creació d’una taula tècnica de treball per posar en comú i prioritzar de forma conjunta les actuacions i inversions que la companyia elèctrica faci a la ciutat. Així que a partir d’ara la feina continua i com a administració farem un seguiment puntual de la situació perquè la ciutadania tingui els serveis de subministrament que sens dubte mereix.

El col·legi d’Arquitectes de Catalunya va fer una anàlisi dels pisos del barri dels Merinals i va concloure que no era necessari enderrocar-los, però sí fer una gran reforma per l’estat en què estan els habitatges que costaria 13.000 euros a cada veí. Tenint en compte la situació en la qual estem i l’economia d’alguna de les famílies del barri, com a Ajuntament s’han posat sobre la taula altres opcions?
Després de mesos de negociacions, finalment al gener de 2020 vam desencallar una situació que portava temps aturada amb la signatura d’un conveni a tres bandes entre Ajuntament, Generalitat i veïns per encarregar un estudi independent a través del COAC que analitzés l’estat real dels habitatges. Ara tenim el resultat i s’ha portat a terme també una trobada de la comissió de seguiment amb les diferents parts per aclarir els dubtes. Ara toca crear al més aviat que es pugui la taula de negociació per veure com continuem endavant. D’entrada no està definit què hauran d’assumir els veïns o com. És el que s’abordarà a la taula de negociació.

A Sabadell el percentatge de dones desocupades és més alt que el d’homes. Per aquest motiu la Generalitat ha injectat 320.000 euros al programa de formació i treball específic per a dones en situació d’atur. Quines oportunitats ofereixen aquest tipus de programes?
A Sabadell patim una situació similar al conjunt de Catalunya. És evident que com a societat tenim encara molta feina per endavant en matèria d’igualtat i per això tot el que puguem fer per revertir els desequilibris actuals és més que benvingut. La iniciativa de la Generalitat ens permetrà reeditar un programa de formació i treball específic per a dones en situació d’atur i preferentment més grans de 52 anys.

Darrerament l’Ajuntament de Sabadell ha presentat un projecte per construir 8 noves promocions d’habitatge de lloguer protegit a la ciutat. Com impactarà això en la situació de l’habitatge a la ciutat?
Sabadell es troba entre les 15 ciutats d’Espanya i les primeres de Catalunya de més de 150.000 habitants amb més habitatge públic de lloguer de titularitat municipal, però no n’hi ha prou. Amb les noves promocions que es començaran a construir aquest mandat, tindrem 528 habitatges nous que costaran una mitjana de 450 euros al mes amb aparcament inclòs. Els nous pisos augmentaran en un 34% els pisos municipals de lloguer protegit. Un increment substancial per donar resposta a les persones que no poden accedir als preus del mercat lliure i que també pot contribuir a contenir el preu del lloguer privat.

També acabeu de presentar el projecte per rehabilitar el Castell de Can Feu, ens pot fer cinc cèntims sobre que tracta?
Sí, el Castell de Can Feu és un dels edificis més emblemàtics i estimats de Sabadell i actualment es troba en un important estat de degradació. Com a Govern volem recuperar el patrimoni, però alhora que tingui un ús ciutadà. D’aquesta manera, no només recuperarem veritablement els edificis històrics sinó que, donant-los un ús, evitarem que es tornin a degradar. És amb aquesta voluntat que hem presentat un projecte per rehabilitat el Castell i tot el seu entorn i convertir-lo en un centre de formació en jardineria, horticultura i altres oficis mediambientals adreçat a persones en atur o amb dificultats per accedir al mercat laboral. És la primera vegada que es presenta una proposta definida per al Castell. Aquest serà un dels projectes que presentarem als fons europeus Next Generation per obtenir el finançament necessari per portar-lo a terme.

Per finalitzar, el 14 de febrer es van celebrar les eleccions de Catalunya per escollir al nou president de la Generalitat. Quina valoració fa dels resultats obtinguts?
Com a socialista em sento orgullosa que el PSC sigui el partit guanyador d’aquestes eleccions. És una demostració que la societat confia en el nostre projecte per a Catalunya i que hi ha una sensació d’esgotament d’aquest enfrontament i inacció amb què hem viscut en els darrers 10 anys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Girona renova els jocs infantils de la plaça de Santa Eugènia

Notícia següent

Aixequen 165 actes per incomplir les restriccions anti-Covid a l’Hospitalet

Notícies relacionades