La Ciutat de Barcelona

Sabadell ultima els treballs a la xarxa d’aigua regenerada i estalviar un 20% en aigua potable

És la ciutat catalana que més ús fa d’aigua recuperada i demana que se li flexibilitzin les restriccions

Sabadell ultima els treballs que han de permetre fer arribar aigua regenerada al barri de Can Gambús, en fase d’expansió, i arribar a un estalvi del 20% d’aigua potable en el consum local. Es tracta d’una actuació emmarcada en la política local d’estalvi d’aigua, que converteix la ciutat en la qual més ús en fa d’origen regenerat de tot Catalunya.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat que a la localitat s’està treballant per fer les coses correctament en aquest sentit, i ha reclamat una flexibilització de les restriccions en context de sequera com a reconeixement a aquest esforç, com ara l’obertura de fonts ornamentals i el seu ús d’esbarjo per a la canalla en època estival.

La ciutat ha impulsat en els darrers anys la recuperació d’aigua per a usos com el reg de parcs i jardins i la neteja, omplir les cisternes d’habitatges en barris de nova creació o abastir els polígons industrials, entre d’altres. Es tracta d’accions que sumades a l’ús d’aigua freàtica permet assolir un estalvi del 20% d’aigua potable per a l’ús habitual.

La regeneració d’aigua suposa recuperar fins a 2 hectòmetres cúbics de la depuradora situada a Sant Pau de Riu-sec i que prové del subsol, i que posteriorment es distribueixen a la ciutat. En el cas de parcs i jardins on no es disposa de xarxa d’abastiment, aquesta distribució es fa amb camions cisterna, si bé hi ha espais de la ciutat on arriba a través d’una canonada.

És en aquest context que s’està treballant per fer-la arribar al barri de Can Gambús, on ja el passat 2024 la meitat de l’aigua consumida era d’origen regenerat. “S’han construït 3,2 quilòmetres de noves canonades que se sumen als 8,6 quilòmetres que ja teníem a Sant Pau-Riu-sec i, per tant, en aquests moments ja tindrem 12 quilòmetres de xarxa d’aigua regenerada a Sabadell”, ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés.

Amb tot, a la depuradora s’està treballant en la instal·lació d’un grup de pressió que permetrà fer arribar l’aigua a més emplaçaments: “Permetrà ampliar aquests usos per netejar, per regar, per arribar als polígons i també estem treballant tant amb l’ACA com amb l’AMB per fer una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada que tindria com a origen Sabadell”, ha afegit, i que donaria servei a Sant Cugat o Cerdanyola, en espais com el Parc de l’Alba o la UAB.

Pel que fa a les empreses, Farrés ha destacat que Aigües Sabadell ja ha contactat amb firmes que estan interessades a disposar d’aquest tipus d’abastiment: “Diverses empreses ja s’han posat en contacte amb polígons per poder utilitzar aquesta aigua regenerada i també, molt important, potabilitzar una part, en aquest cas, aigua procedent de mines i pous, perquè també es pugui utilitzar a totes les llars amb plena garantia”, ha dit.

El sistema de bombeig que s’està ultimant a Sant Pau de Riu-sec permetrà dur l’aigua fins a Can Gambús disposa, se suma a la construcció de la canonada, d’un pressupost d’1,5 milions d’euros, dels quals 1,5 ha estat finançat per l’ACA: “Portem l’aigua a Can Gambús, a les promocions i, per tant, la cisterna d’allà del vàter pot ser d’aigua regenerada, però volem donar-li un impuls també a la indústria i la idea és portar-ho al polígon Sud-oest i al barri de Gràcia perquè les indústries i els comerços de la nostra ciutat guanyin competitivitat”, ha afegit el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco.

 

Premi a la feina feta

Farrés ha destacat que aquesta inversió ha permès un estalvi considerable i sostingut d’aigua potable en els darrers anys, un fet destacat sobretot en època de sequera. En aquest sentit, ha lamentat que tot i aquesta feina se’ls apliquin les mateixes restriccions d’ús que a altres municipis on no s’ha fet una actuació com les que es duen a terme a la localitat, permetent, per exemple, l’obertura de fonts ornamentals.

“Ens agradaria molt que hi hagués un canvi de normativa i que se’ns possibilités, com a mínim, a la gent de Sabadell que estem fent bé les coses, que en èpoques de sequera no se’ns tractés igual que altres que estan fent les coses malament, o que no les estan fent igual de bé”, ha destacat.

Amb tot, i de cara a l’estiu vinent, el ple ja ha aprovat el mapa de refugis climàtics a la localitat, que inclou les piscines municipals, i s’està treballant en una modificació del decret per introduir-hi espais com el Parc de les Aigües, on hi ha jocs d’aigua per a la canalla.

Mendo

Missatges recents

Quan les dades no tranquil·litzen: la distància entre la seguretat real i la percebuda a Sants-Montjuïc

El darrer dimecres, la seu del Districte de Sants-Montjuïc va acollir una nova sessió de la Comissió de Convivència i…

2 hores fa

L’Ajuntament de Reus defensa que l’estació intermodal estigui a Vila-seca

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, defensa l'estació intermodal de Vila-seca per tractar-se d'un projecte treballat i consensuat amb el territori,…

2 hores fa

Debut prometedor de l’equip Golf Costa Daurada Padró & CO en el Hexagonal

L'equip Golf Costa Daurada Padró & CO ha iniciat la seva participació en el Circuit Hexagonal de la Federació Catalana…

3 hores fa

“Els Pobles Més Bonics dels Pirineus” inclou 5 municipis catalans

12 municipis del Pirineu i Prepirineu català, aragonès i navarrès s'han unit sota la marca turística “Els Pobles Més Bonics…

3 hores fa

VÍDEO | La Platja de Cunit s’omple de “meduses”

Ahir a la tarda, 9 d’abril, la platja de Cunit va ser escenari d’un fenomen natural curiós i vistós: la…

3 hores fa

Tres atesos, dos amb ferides de gravetat menor, en un incendi a un pis de Terrassa

Tres persones han estat ateses, dues d'elles per ferides de gravetat menor, en un incendi que ha tingut lloc aquest…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.