La Ciutat de Barcelona

El nombre de refugis climàtics a l’àrea de Barcelona es dobla: 186 distribuïts en 24 municipis

L’AMB garanteix l’obertura de 68 a l’agost entre setmana per donar resposta a la demanda registrada l’any passat

La xarxa metropolitana de refugis climàtics es dobla aquesta temporada d’estiu i arriba als 186 distribuïts en 24 municipis de l’entorn de Barcelona, onze més que l’any passat. Es tracta principalment d’equipaments públics, que en sumen un total de 115, a més d’uns 53 parcs i 18 piscines municipals.

L’objectiu és donar servei a fins a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant d’aquests espais, fet que suposa el 84% de la població de la xarxa. Per donar resposta a la demanda registrada al mes d’agost de 2023, enguany s’obriran 68 equipaments per fer les funcions de refugi climàtic entre setmana, 24 en dissabte i 24 en diumenge, on els usuaris es podran estar amb una temperatura adequada i tindran aigua a disposició.

La xarxa metropolitana arribarà als 186 refugis climàtics amb fins a 21 espais en municipis com Sant Cugat del Vallès o Cornellà de Llobregat, 14 a Cerdanyola del Vallès, 12 a l’Hospitalet de Llobregat o 11 a Badalona. “Hi ha tres tipus de refugis climàtics, els centres cívics i biblioteques, que ja tenen sistemes de refrigeració amb espais de confort, els parcs de l’àrea metropolitana amb ombra i llocs d’estada, i les piscines municipals, que des de la sequera la Generalitat va establir que també podien ser-ho”, ha explicat Guille López, conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB.

Per a fer difusió dels espais disponibles, s’oferiran tallers als municipis a través de l’acord que l’AMB té amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, es formarà 80 prescriptors dels equipaments, es faran activitats a través del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat, i s’informarà al detall a la pàgina web de l’AMB. D’aquesta manera es pretén arribar al màxim d’usuaris dels espais comuns, alguns dels quals ja són habituals de centres cívics o casals.

A més, es reforçarà l’obertura dels refugis climàtics a l’agost. “En base a l’experiència de l’any passat, dels 115 equipaments que tenim 68 obriran entre setmana, 34 en dissabte i 24 en diumenge”, ha afegit López. En aquest sentit, ha assegurat que treballen per incorporar en un futur espais privats a la xarxa de refugis, sense que això hagi de comportar un consum per part de l’usuari.

Patis protegits i aigua a l’entorn metropolità

Més enllà dels municipis més propers a la ciutat de Barcelona, la resta de localitats ja planifiquen algunes actuacions per minimitzar l’impacte de les altes temperatures entre la població. És el cas de Sabadell, que aquest mateix dijous ha presentat els eixos d’actuació a la ciutat durant els mesos més càlids, en el marc de la denominada ‘Operació calor’.

L’Ajuntament impulsarà una experiència pilot per instal·lar estructures de tendals als patis de les escoles per generar espais d’ombra i que aquests es mantinguin de forma fixa, amb una primera actuació a l’Escola Joaquim Blume. En col·laboració amb Aigües Sabadell, s’oferiran piscines desmuntables als casals d’estiu que es facin als patis d’escoles, i la companyia oferirà durant tot el mes de juliol tallers lúdico-educatius per als infants dels casals organitzats per Acció Social.

En cas de temperatures extremes, i també en col·laboració amb Aigües Sabadell, diferents espais de la ciutat disposaran de punts d’hidratació addicionals, que s’afegirien a les més de 200 fonts públiques per beure. S’ha creat un mapa interactiu amb la geolocalització de totes les fonts on poder trobar el punt d’hidratació més proper en tot moment.

Sabadell té una vintena d’equipaments municipals climatitzats, on la ciutadania i sobretot les persones més vulnerables poden refugiar-se de les altes temperatures i recuperar-se del cansament i de la pressió tèrmica que provoca la calor. Aquests oasis urbans es troben als centres cívics, biblioteques municipals, complexos per a gent gran i casals cívics comunitaris distribuïts per tots els barris. A més, completarien la xarxa de refugis climàtics parcs i àrees verdes amb ombra, tot i que es recomana quedar-se als interiors a les hores de major insolació, i les piscines.

A banda, les empreses que optin a fer un servei per a la ciutat hauran d’incloure totes les prevencions que caldrà aplicar per garantir la seguretat i la salut en el lloc de treball. D’aquesta forma, quedaran fixades en el contracte les condicions legals per fer els treballs de forma segura.

Melissa Redacció Grua

Missatges recents

Sánchez cancel·la actes de la seva agenda durant dos dies per motius personals

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cancel·lat alguns actes de la seva agenda…

4 minuts fa

Altafulla torna a obrir l’aparcament dissuasiu a Baix a Mar

L’Ajuntament d’Altafulla, com va fer l’estiu passat, ha obert de nou l’aparcament dissuasiu entorn del…

4 minuts fa

Expulsat un professor d’una escola de Sant Quirze per abusos sexuals

Un professor d'I5 de l'escola Onze de Setembre de Sant Quirze del Vallès ha estat…

9 minuts fa

Registren un narcopis i hi troben l’ocupant mort

Agents de la Policia Nacional van desmantellar aquest divendres passat, 21 de juny, un punt…

11 minuts fa

El Ball de Pastorets de Reus reintrodueix el ball parlat a la festa

Eren poc més de les set de la tarda i un bon nombre de reusencs…

16 minuts fa

Troben el cos del noi de 31 anys desaparegut al febrer

La Policia ha confirmat que el cos trobat fa una setmana prop d'un riu pertany…

20 minuts fa

Esta web utiliza cookies.