Els punts de defensa de drets laborals, creats l’any 2017, ofereixen assessorament de manera estable als deu districtes de la ciutat, amb atenció presencial, individual i grupal, i atenció telefònica. Enguany, les més de 3.700 persones ateses han participat en un total de 4.843 sessions destinades principalment a resoldre dubtes de col·lectius que comparteixen casuístiques, com persones migrants, persones amb necessitats de conciliació o persones que pertanyen a col·lectius laborals com professionals del treball domèstic, repartidors o persones que treballen al sector de les cures.
Aquest servei és una de les vies per combatre la precarietat laboral i promoure un mercat de treball de qualitat. En aquest sentit, es preveu crear una comissió de seguiment que vetllarà per l’avanç dels drets laborals i l’ocupació de qualitat, que aportarà, en el marc de l’Acord de Barcelona per l’ocupació de qualitat (ABOQ), un conjunt d’indicadors per establir l’evolució de l’ocupació de qualitat a la ciutat.
Durant aquest any, s’ha atès una mitjana de 315 persones al mes: un 68% han estat dones, i un 73,8% dels sis districtes d’atenció prioritària, és a dir, amb indicadors socioeconòmics per sota de la mitjana de la ciutat. Les professions majoritàries de les persones usuàries del servei estan vinculades amb el sector de comerç (16,8%) i activitats de tipus administratiu (9,6%).
Pel que fa al nivell d’estudis, gairebé el 50% de les persones ateses tenen estudis secundaris, un 43% tenen estudis universitaris i el 8% tenen estudis primaris o no tenen estudis. De les persones amb estudis universitaris, les dones representen gairebé el 75%, mentre que els homes representen el 24,6%.
Quant a l’origen, el 62,5% són de procedència espanyola, el 13,3% són de la Unió Europea i un 24% venen de fora de la Unió Europea.
Les consultes més freqüents són les genèriques sobre drets laborals però també sobre condicions generals de contractació, condicions salarials, convenis col·lectius, jornades de treball i categories laborals, així com permisos retribuïts, vacances, assetjament laboral dins de la relació laboral i excedències. Altres temes que s’hi tracten són les incapacitats temporals, la prestació d’atur, inclosos els subsidis, i, sobretot, consultes sobre compatibilitat, cotitzacions i quantitats. En menor mesura, però igualment importants, consten consultes sobre incapacitats permanents, jubilació i cotització.
Des del 2022, els joves d’entre 16 i 35 anys disposen d’un espai especialitzat per informar-se sobre els drets i deures laborals al servei d’assessorament laboral de Joves de Barcelona, impulsat pel Departament de Joventut de l’Ajuntament. El servei ha atès 4.854 consultes de 3.158 persones durant el 2024. La majoria de les atencions s’han adreçat a joves de menys de 25 anys, i el contracte de treball, el conveni col·lectiu, la nòmina i la quitança, les reclamacions d’acomiadaments i les prestacions laborals són algunes de les consultes principals que han arribat a l’assessorament laboral de joves.
El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú està duent a terme aquests dies una important millora en el…
El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de set anys de presó imposada a un home condemnat per agredir sexualment…
815 alumnes de 15 instituts i centres de secundària de Badalona participaran en la 39a edició de les Jornades Científiques…
L’Ajuntament de Deltebre ha tornat a obtenir el Segell Infoparticipa, un reconeixement que atorga anualment la Universitat Autònoma de Barcelona…
El Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili s’ha quedat petit aquest divendres per homenatjar Antoni Gonzàlez Senmartí, un dels…
Un exjugador del Barça que encara juga a LaLiga va ser sorprès ahir a la tarda per un lladre en…
Esta web utiliza cookies.